7 egenskaper som alla goda vänner har gemensamt

Alla har vi många olika slags vänner. Några har vi känt hela livet, och andra vandrar endast med oss under en kort tid. Det finns de som kommer och går, men som ändå alltid finns där i en eller annan form. Men alla har de ett fåtala saker gemensamt som gör dem så bra.
7 egenskaper som alla goda vänner har gemensamt

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 14 september, 2022

Alla har vi många olika slags vänner. Några har vi känt hela livet medan andra bara vandrar med oss ett tag. Det finns sådana som kommer och går, men som alltid finns där i en eller annan form. Men vad är det som utgör goda vänner?

Vanligtvis tänker vi på goda vänner som personer som alltid finns där för oss. Men ofta är det inte riktigt realistiskt. Skillnaden ligger i vänner som tar avstånd för att de vill och de som måste för att de lever sina egna liv.

Om du är någon som har svårt att fastslå skillnaden mellan vänner och goda vänner kommer här några saker du bör känna till.

1. En god vän vet när du behöver tid & utrymme för att växa

Goda vänner gläds inte bara för dina prestationer, utan motiverar dig även att uppnå dina drömmarDe vet att det är möjligt att det kan separera er. De finns dock alltid där för dig eftersom de vill se dig växa. Det innebär att växa personligt, professionellt och som människa.

Det finns några sätt att se om någon är en god vän. En är om personen motiverar dig att överskrida dina begränsningar på ett bra sätt. Om du säger att du är rädd för vad som komma skall kommer denne förmodligen följa dig under processen. Personen kommer dock även pressa dig till att övervinna dina rädslor och ta dig ur komfortzonen.

Dessa vänner hoppas även att du inser att även de måste jaga sina egna drömmar.

2. Dina förhållanden är naturliga

Vänner i gräset

Ett annat karaktärsdrag hos goda vänner är att du inte behöver tvinga fram saker. Tvärtom flödar allt så naturligt som möjligt.

Det kommer troligtvis inte finnas några jobbiga tystnader när du är med dessa människor. Du kommer förmodligen heller inte känna behovet att planera allt. Det är som ett romantiskt förhållande: planer och andra saker sker utan att man måste planera dem.

Med en sådan vän vet du att du kan vara dig själv utan problem eller begränsningar. De förväntar sig inte att du ska vara perfekt, och du vet även att de bara är människor. Framförallt accepterar ni varandra och växer tillsammans.

3. Er vänskap klarar av tidens tand

En bra vän behöver inte vara med dig hela livet. Tvärtom går varje person sin egen väg. När ni har tid träffas ni för att prata och motivera varandra. Det är en sådan vänskap som klarar av flera år utan att man träffas, men när man en dag återförenas är det som om ingen tid har passerat.

Med en sådan person är vänskapen inte villkorlig. Den baseras inte på din sociala status, din jobbtitel eller andra faktorer. Det spelar ingen roll vem du är, vem du blivit eller problemen du haft. En god vän känner alltid samma sak.

4. De säger vad de tänker

Personer mittemot varandra

Bara för att någon tycker att något du gör är dåligt behöver denne inte nödvändigtvis säga det. Men en god vän har inga problem med att säga att du har fel. Denne berättar även för dig när du begår ett misstag.

Det är för att personen ifråga värderar dig som person och är här för att se dig växa. Han eller hon kommer inte att försöka ändra din attityd eller dina beslut, utan vet att bara du får ändra på dessa. Om tiden visar att personen hade rätt och du hade fel kommer han eller hon fortfarande att finnas där för att stödja dig igenom det.

5. De tänker alltid på dig och håller kontakten

Tidigare sa vi att goda vänner kan följa sina egna vägar i livet och ändå hålla igång relationen. Detta eftersom de tänker på dig på ett eller annat sätt. Idag gör teknologi så att goda vänner kan förbli nära varandra trots stora geografiska avstånd.

Det är en sådan vän som skickar e-post till dig när du minst anar det eller chattar med dig på sociala nätverk. På så sätt håller sig personen uppdaterad om dina planer och drömmar. De förväntar sig inte att du alltid ska hålla kontakt, men de måste ibland få prata med dig. Ibland delar de med sig av goda stunder, andra gånger kan du hjälpa dem genom svåra tider.

6. Goda vänner delar med sig

Vänner i solnedgång

De kan befinna sig halvvägs runt jorden, men goda vänner delar alltid livets upp- och nedgångar. Tog du examen från universitetet? Fick du ditt första barn? De vill vara delaktiga i det. De kanske inte kan borda ett flyg för att vara där, men de vill förmodligen ha foto eller video från tillfället.

Det gäller dock inte bara de goda sakerna i livet. När du förlorar någon genom skilsmässa eller sjukdom så finns de där. De finns med dig så mycket de kan. Du vet att det alltid finns någon som tänker på dig.

7. De accepterar dig som du är

Alla har problem. Goda vänner kan se dina brister och ändå acceptera dig. De försöker inte ändra på dig bara för att du ska passa i en viss omgivning eller tidsperiod. Tvärtom hjälper de dig att vara dig själv. Det enda målet de har är att hjälpa dig förändras till det bättre. Och det innebär att de låter dig besluta när och hur du gör det.

Och du då? Är du en god vän? Är du tursam nog att kunna lita på en? Har du berättat för honom eller henne hur mycket du värderar denne?

Återkoppla med en god vän idag!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.