7 förödande relationsfel du måste fixa direkt

Oavsett hur stabil relationen är finns det beteenden och fel som kan bryta ner förhållandet och släcka den gnista ni har tillsammans.
7 förödande relationsfel du måste fixa direkt

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Statistik säger att ungefär 50% av alla äktenskap slutar i skilsmässa. Vad siffrorna inte berättar är de relationsfel som leder till skilsmässan. Med det sagt finns det vanliga misstag man enkelt kan undvika. Även om de är vanliga kan misstagen ha stor påverkan på din relations stabilitet.

Relationer är inte alltid enkla. Om man beslutar sig för att leva med en annan människa måste man göra uppoffringar. Men om du undviker vissa misstag kan du förmodligen förhindra att relationen bryts ner, och vi ska prata om dessa här nedan.

Du tar din partner för givet

Med tiden glömmer man ofta att visa sin partner hur viktig han eller hon är. Man glömmer snälla gester och små detaljer. Dessa är viktiga i början av en relation, men kom ihåg att relationer måste tas om hand och kultiveras.

Din partner förtjänar att veta hur viktig han eller hon är för dig. Vi måste alla ta oss tid att visa vad vi tycker om dem. Ett enkelt sätt att börja tänka på det är att fråga dig själv: hur hade ditt liv varit utan dem?

Låt inte er rutin förstöra relationen för att du inte är uppmärksam.

Att ljuga är ett allvarligt relationsfel

par med sina telefoner

Romantiska relationer baseras på tillit. Vissa säger att vita lögner är okej, men om relationen ska fungera borde du faktiskt inte ljuga alls. Lev med idén att sanningen kommer fram till slut. Små lögner påverkar.

Din partner kommer förmodligen tro att om du ljuger om något litet så kan du även ljuga om något stort.

Att dölja saker från din partner sänder samma signal. Det är normalt att inte vilja prata med sin partner efter ett gräl. Faktum är att man genom att ta lite tid på sig kan skapa positiva förändringar, genom att inte säga fel saker som man sedan ångrar.

Men om du tar för mycket tid kan du istället skada din partner. Om du ignorerar honom eller henne får du personen att känna att han eller hon inte är värd speciellt mycket.

Att inte visa respekt

Du kan berätta saker som stör dig för din partner, men försök att göra det utan att få det att låta som om det är din partners fel. Undvik skarpa ord. Du kan även försöka prata när båda är lugna för att undvika misstag.

Kom ihåg att du kan be om förlåtelse men du kan inte ta tillbaka dina ord. Brist på respekt kan få relationen att brytas ner. Att ta viktiga beslut utan att tänka på din partner är också ett sätt att visa brist på respekt. Det är väldigt viktigt. Men om du är uppmärksam kan du undvika det.

Kom ihåg att deras åsikt är värd lika mycket som din. Din partner kommer även bli glad att få delta i saker.

Att göra antaganden

kvinna i sängen

För att undvika relationsfel är det viktigt att man fokuserar på att ha bra kommunikation. Du måste uttrycka vad du känner, tänker och vad du skulle vilja med klarhet. Det är väldigt viktigt. Din partner bör uppmärksamma dig och förstå dig. Men du måste även försöka förstå din partner. Anta inte saker innan du har frågat.

Att hålla dem borta från vad de tycker om

Hur hade du känt dig om din partner höll dig borta från det du tycker om? En relation består av två personer. Båda har tagit beslutet att leva sina liv tillsammans oavsett sina skillnader. Det är viktigt att man inom en relation behåller sin individualitet. Båda ska kunna göra sitt eget utan den andra.

Att fråga eller insinuera att de slutar göra något som de älskar är inte bra. Det är som att man hindrar dem att uttrycka en del av deras personlighet. Vad du behöver är en bra balans i din relation. Om du förlorar denna balans kväver du förhållandet.

Att bara bry sig om sin egen tillfredsställelse

Par som kramas

Det är inget nytt att sex är en del av den mänskliga naturen. I en relation är sexuell kompromiss väldigt viktigt. Du kan även använda det som ett snabbt sätt att utvärdera relationen generellt. Om man är självisk när det kommer till sex, om man bara bryr sig om sin egen tillfredsställelse, så begår man ett stort relationsfel. Du får din partner att känna sig som ett sexuellt objekt.

Att konstant ifrågasätta relationen

Du antyder något om du hela tiden ifrågasätter relationen. Du antyder att du har tvivel om den kompromiss ni båda har gjort. Det är också som att säga att er relation inte är på väg någonstans.

Det kan bero på olika saker. Vanliga faktorer är rädsla, låg självkänsla, en brist på tillit och mycket annat. För att lösa problemet måste du veta vad det är som gör att du ifrågasätter er relation.

Att konstant ifrågasätta förhållandet kan göra din partner osäker. Det gör vanligtvis att relationen rör sig mycket långsammare framåt än vanligt.

Det är väldigt viktigt att vara medveten om när man begår dessa relationsfel. Om du är medveten om hur du beter dig, är chansen större att du upprätthåller en bra relation med din partner.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Laca Arocena, Francisco Augusto., Mejía Ceballos, Juan Carlos. (2016).DEPENDENCIA EMOCIONAL, CONSCIENCIA DEL PRESENTE Y ESTILOS DE COMUNICACIÓN EN SITUACIONES DE CONFLICTO CON LA PAREJA. https://www.redalyc.org/pdf/292/29251161006.pdf

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.