Respekt och gott uppförande går aldrig ur mode

Respekt och gott uppförande går aldrig ur mode

Senaste uppdateringen: 27 mars, 2019

I den här föränderliga, komplexa och dynamiska världen finns det rötter som fortsätter ge oss styrka och uppmuntran. Oavsett hur snabbt vårt samhälle avancerar finns det saker som håller oss flytande: uppriktighet, respekt, gott uppförande mm.

Ett noterbart faktum som många ofta ser i sociala medier är brist på respekt bland användare. Tack vare plattformarnas anonymitet är det vanligt att vara respektlös och oförskämd mot andra människor och grupper. Den sociala medievärlden är ett komplext scenario där det värsta och bästa med människan ofta reflekteras.

Detta värdefulla och fantastiska kommunikationsverktyg berikar otvivelaktigt våra kunskaper, men å andra sidan kan det bli skadligt om det används på fel sätt. Kanske är det därför vi måste lära oss att vara intuitiva och skickliga när vi utbildar våra barn.

Vi måste få dem att förstå att det finns saker som alltid ska finnas med: respekt och gott uppförande. Båda är värderingar med stor makt i en värld där information delas på sekunder, där vi kan kommunicera med vem som helst på planeten. Om vi respekterar varandra kommer vi skapa en mer hoppfull framtid.

Det är värt att investera i gott uppförande. Vi får inte låta det ruttna bort i ett samhälle där vi inte längre behöver träffa folk öga mot öga för att vara vänner, där kärlek kan uppstå mellan två personer på väldigt olika platser av världen.

Vi uppmuntrar dig att tänka mer på det idag.

Gott uppförande i sociala medier

sociala medier

Under 2014 tvingades det välkända sociala nätverket Facebook investera pengar och tid för att främja en livsaspekt som, uppenbarligen, höll på att försvinna: gott uppförande. Det kan verka konstigt och till och med störande; har vi verkligen glömt vad respekt är?

Men det är inte riktigt så att vi har glömt vad det är. Det är bara det att sociala nätverk fungerar bra för farliga beteenden som cybermobbing. Konstigt nog är det lättare att skada än att ge någon respekt och uppmärksamhet, eller att leva tillsammans med andra människor – beteenden som yngre generationer inte alltid utövar.

För att undvika eller åtminstone kontrollera denna typ av beteende har Facebook skapat en karaktär vid namn Mr. Nice. Nedan ska vi förklara vilken roll Mr. Nice spelar i det mäktigaste sociala nätverket i världen; en roll som tidningen The New York Times skrev en intressant artikel om.

Trakasserier på internet, ett växande problem

personer på fält

Facebooks egna chefer är medvetna om att onlinetrakasserier på sociala nätverkssidor inte annat än ökar. En studie från Pew Researchs Internet Project fann till exempel att nästan 65% av unga amerikaner mellan 18 och 29 har trakasserats på Facebook.

  • Det tvingade det sociala nätverket att skapa Mr. Nice – en karaktär som har fler än 80 personer bakom sig, vars jobb det är att i största möjliga mån försäkra säkerhet och respekt mellan användare.
  • Bland annat tog man fram alternativet att kontrollera vem som “taggar” oss i ett foto samt att de gav oss möjligheten att se om materialet ifråga är okej för oss innan vi godkänner det.
  • Mr. Nice har ett system för att besluta vilka foton som kan publiceras på den sociala nätverkssidan. Vidare kan stötande material censureras. På samma sätt kan profiler för användare som missbrukar nätverket för att mana till våld raderas.
  • Något som alla som arbetar under namnet Mr. Nice har kommit överens om är att användare ska dela saker med positivt uppsåt. Det goda ska alltid vinna över det onda.

Men ingen kan mäta hur stor påverkan ens handlingar kan ha på andra människor. Därför kan man inte kontrollera allt. Den mest berömda sociala nätverkssidan i världen är medveten om att de måste kämpa för respekt och gott uppförande på sidan varje dag.

För en mer respektfull värld, för en värdigare framtid

kvinna med elefant

Att skapa en värdigare framtid för oss och framtida generationer kräver viljestyrka, ansträngning och hängivelse.

Det är möjligt att det komplexa panoramat kring den nuvarande situationen, med så många sociala problem och politiska kriser, stoppar oss från att kunna föreställa oss en mer hoppfull, värdig värld full av möjligheter.

Men det är viktigt att reflektera över några aspekter:

  • Stora förändringar drivs av viljestyrkan och respekten hos många människor, och av små individer som gör stora skillnader.
  • Respekt och gott uppförande är värderingar som aldrig bör gå ur mode. De måste förbli i varje aspekt av våra liv. De bör till exempel dyka upp på våra arbetsplatser, i vårt familjeliv och på sociala nätverkssidor.
  • Det finns ytterligare en aspekt vi inte får glömma: en vänlig handling har mycket större påverkan än en hatfylld handling. Godhet inspirerar och är smittsam.

Det är därför värt att plantera små frön av godhet och hopp i våra dagliga liv, för dessa frön kommer växa till plantor som bär den bästa frukten.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.