Hon slog cancern vid 3, men kunde inte överleva mobbing

Bethanys fall visar att mobbing i skolan kan vara tuffare än cancer och dess efterdyningar. Vi måste bekämpa mobbing genom att fokusera på roten till problemet.
Hon slog cancern vid 3, men kunde inte överleva mobbing

Senaste uppdateringen: 30 juli, 2022

En förälders värsta mardröm är att ens barn ska utveckla cancer. Behandlingar, bieffekter, följdsjukdomar. Allt skrämmer föräldern – inte bara möjligheten att barnet kan dö. Trots det visar fler och fler barn att de har styrkan att övervinna cancer, trots att det är ett stort hinder. Men det finns omständigheter som kan förgöra barn – mobbing. Det hände i Bethanys fall.

Denna 11-åring beslutade att begå självmord efter att ha fallit offer för flera års mobbing i skolan. Mobbarna var alltid på utkik efter någon annorlunda att attackera, och Bethany visade sig vara det perfekta offret.

Trots att hon slog cancer vid 3 års ålder blev hon på ett sätt märkt: en sned mun. Det räckte för att vissa av hennes klasskamrater skulle börja håna henne besinningslöst.

Hon stod ut så gott hon kunde. Hon berättade till exempel för sina föräldrar och skolan om mobbingen. Men trots skolans och hennes föräldrars ansträngningar så förändrades inget. Hon beslutade då att begå självmord.

Bethany med familj

Bethany och hennes vän rapporterade mobbingen med affischer

Att återhämta sig från en sådan allvarlig sjukdom vid en så pass tidig ålder lämnar ett märke. Varje dag och varje sekund är en kamp mot döden när du har cancer, så du lär dig snabbt att du måste tackla livet utan att tveka. Det är bättre om du har folk som stödjer dig på din resa.

Det var därför hon vände sig till en vän efter att ha tröttnat på att motsätta sig de andra barnens hån. Det var hennes bästa vän. De beväpnade sig med affischer som löd: “Vänner, inte förövare”, så att ledningen på skolan skulle höra dem en gång för alla.

De kunde inte förneka problemet när det nu var så uppenbart. Svaret var tydligt: vi kan inte göra något. Det var den sista droppen för Bethanys föräldrar. Medvetna om problemet kontaktade de skolan i hopp om att personalen skulle ta hand om deras dotter.

hånat barn

Men det räckte inte heller. Uttalanden från skolan bekräftar det. Enligt skolan var de medvetna om problemet innan den sista dagen av Bethany och hennes väns protest, men visste inte hur de skulle hantera det. De kunde inte tänka sig det lidande som skolans mobbare utsatte Bethany för.

efter att Bethany sett hur de ignorerade problemet hade hon förmodligen redan bestämt sig innan hon kom hem. Hon visste att hennes styvfar hade en pistol och använde den för att avsluta sitt liv.

Mobbing i skolan var starkare än operationer, kemo- och radioterapi, och det sneda leende så fullt av liv som var resultatet av att ha slagit en hjärntumör.

Förvirringen över att ha blivit attackerad av sina vänner, ensamheten som skolan fördömde henne till och hela systemets misslyckande som lät mobbarna fortsätta med sin mobbing släckte ljuset i hennes ögon.

Mobbing i skolan: ett växande problem

stoppa mobbing

Enligt statistik från frivilligorganisationen Save the Children i Spanien erkänner 9,3% av alla barn att de drabbats av mobbing i skolan, medan 6,9% säger att de varit offer för cybermobbing. Det får oss att undra vad som händer.

I en värld där barn och tonåringar har åtkomst till information vi inte kunde tänka oss för några år sedan är det slående hur offer för mobbing förblir desamma: de som inte anses vara “normala”. Lärare säger att det är omöjligt att undervisa stora klasser, med större byråkratiska förpliktelser och mer krävande men frånvarande familjer.

Villkoren och arbetstimmarna för lärare är nästan inkompatibla med att tillhandahålla en solid värderingsgrund. Lärare känner i sin tur att det inte är deras roll eller att de inte får chansen att anta den.

mor och dotter

Kanske är det dags att ändra på det såväl som att lyssna på mobbarna själva?

Vad försiggår i en tioårings huvud för att få denne att mobba en annan person? Varför försöker de höja sig själva genom att krossa andra? Lider inte mobbare lika mycket av att ha sådan vrede och aggression inombords?

Det är omöjligt att lösa problemet när man ignorerar källan.

Om vi lade större uppmärksamhet på det och skapade ett system vari skolor och familjer kan spela sina respektive roller kanske vi skulle kunna ta fram en omfattande vårdplan som får ett slut på mobbing i skolan – en farsot som kan vara våldsammare än cancer.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.