5 sällsynta cancertyper du bör känna till

Dessa sällsynta cancertyper kan bli väldigt aggressiva, vilket gör tidig diagnostisering nyckeln till att börja behandla dem i tid.
5 sällsynta cancertyper du bör känna till

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Du har utan tvivel hört talas om bröstcancer, grovtarmscancer och äggstockscancer, och du har förmodligen sett lite av den statistik som finns för dessa typer av cancer. Det finns dock andra mer sällsynta cancertyper, och du bör inte avfärda dem.

Du har kanske inte hört talas om dem särskilt ofta och risken att du drabbas är minimal. Av de 71 kända typerna av cancer är det endast elva som är någorlunda välkända.

Det är därför bra att lära dig mer om dessa sällsynta cancertyper, bara för att vara informerad och medveten.

1. Sällsynta cancertyper: fotcancer

Även om vi normalt kanske inte associerar fötter med ordet “cancer” kan de faktiskt drabbas. Tumörer som börjar i fötterna går ofta obemärkt förbi, vilket är varför de är så farliga.

Det är viktigt att du uppsöker en läkare om du lägger märke till ett eller flera av följande varningstecken:

 • Konstiga känslor
 • Knölar
 • Klumpighet

En fotläkare kan identifiera denna sällsynta cancertyp och efter en undersökning kan de fastställa om det rör sig om:

 • Bencancer
 • Nervcancer
 • Hudcancer
 • Vaskulär cancer

Den vanligaste typen av cancer som inträffar vid fötterna är hudcancer. Om du vanligtvis bär sandaler eller om dina fötter regelbundet utsätts för solljus bör du alltid ha solskyddskräm.

2. Vaginalcancer

vaginal cancer

Den andra punkten på listan över sällsynta cancertyper drabbar endast runt 1% av alla kvinnor: vaginalcancer.

Kvinnor som har nått klimakteriet löper högre risk att utveckla vaginalcancer. De som har en historia av sexuellt överförbara sjukdomar, såsom humant papillomvirus, bör vara speciellt försiktiga.

De goda nyheterna är att tumörerna är väldigt små och lätta att ta bort genom kirurgi. Du har bäst chans att undvika denna typ av cancer om du går till dina rekommenderade gynekologbesök.

3. Spottkörtelcancer

Enzymerna som din saliv producerar är viktiga för ordentlig matsmältning och för att undvika infektion. Denna tredje typ av cancer påverkar kroppen direkt, men endast 1 av 100,000 människor drabbas av den.

Symptomen för cancer i spottkörteln inkluderar:

 • Knölar i öronen
 • Knölar på kinderna
 • Knölar i och runt munregionen

Denna typ av cancer kräver strålning och kirurgi för att behandlas, men om den diagnostiseras i tid har du 90% chans att återhämta dig.

Till skillnad från andra typer av cancer har denna ingen direkt koppling till alkohol- eller tobaksbruk. Vad vi vet är att den är starkt influerad av genetiska faktorer.

4. Kordom

ryggradscancer, eller kordom

Den fjärde typen i vår lista över sällsynta cancertyper kallas för kordom. Den drabbar benen, framförallt ryggraden, och upptäcks endast hos 1 av 1,000,000 människor. Läkare har upptäckt att kordom växter ut ur små rester av brosk som utvecklas inkorrekt medan ett foster är i livmodern.

Eftersom det är en av de mest sällsynta typerna av cancer är den svår att studera och förstå. Det finns väldigt lite konsensus om huruvida utvecklingen av kordom influeras av genetiska faktorer eller något annat. Vad man vet är att kordom växer långsamt, men aggressivt och smärtsamt.

Symtomen som associeras med kordom inkluderar:

 • Huvudvärk
 • Nacksmärta
 • Dubbelsyn
 • Förlust av kontroll över tarmar eller blåsa
 • Stickningar i armar och ben

Kordom tenderar att vara väldigt resistent mot strålning, kemoterapi och medicinering. Därför är den vanligaste behandlingen kirurgi, vilket inte alltid är möjligt på grund av tumörens storlek och position.

En annan viktig faktor är att det är väldigt svårt att ta bort en hel kordom, så risken för återfall är överhängande.

Besök denna artikel: 8 tips för bättre hållning

5. Mesenkymalt kondrosarkom

Den sista av våra sällsynta cancertyper är känd som mesenkymalt kondrosarkom, och dyker upp i broskvävnaden. Den är så sällsynt att endast 1,000 fall har bekräftats sedan 1959.

Sällsyntheten är goda nyheter, för den är väldigt aggressiv och sprider sig lätt till andra organ. Från de kända fallen har följande dokumenterats:

 • Två tredjedelar av dessa cancerfall började i benen i ryggraden, revbenen och käken.
 • En tredjedel började i fett- och muskelvävnader.

Eftersom mesenkymalt kondrosarkom kan börja var som helst i kroppen är det dock svårt att upptäcka och bevaka symtomen. Den bästa lösningen är att bibehålla din vanliga, medicinska vård, inklusive ett årligt möte med din läkare.

När denna cancer inträffar nära ryggraden kan du uppleva förlust av känsel eller något så allvarligt som paralys. Den bästa behandlingen är operation och kemoterapi.

Vikten av att känna till sällsynta cancertyper

Uppenbarligen är anledningen till varför så få känner till dessa cancertyper att de är så ovanliga, men det är viktigt att vara på sin vakt och hålla utkik efter symtomen. Kom ihåg att det som gör majoriteten av dessa sjukdomar så farliga är sen upptäckt.

När du märker att något är fel med din hälsa ska du uppsöka en läkare. Du bör givetvis inte vara för paranoid, men ignorera heller aldrig varningstecknen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Martínez Tello, F. J., Manjón Luengo, P., & Montes Moreno, S. (2006). Condrosarcoma. Variantes de condrosarcoma. Revista Española de Patología. https://doi.org/10.1016/s1699-8855(06)70016-2
 • Angulo Hervías, E., Lample Lacasa, C., Crespo Rodríguez, A. M., & Yagüe Romeo, D. (2007). Condrosarcoma mesenquimal primario en el mediastino. Radiologia. https://doi.org/10.1016/S0033-8338(07)73794-3
 • Conforti, R., Sardaro, A., Tecame, M., Rossi, C., Vargas, O., Raucci, A., & Sica, A. (2013). Cordoma: Considerazioni diagnostiche e revisione della letteratura. Recenti Progressi in Medicina.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.