Bästa kuren för att lindra uppsvällda fötter

Svullnad orsakas oftast av vätska som fastnar i kroppens vävnad, och för en mer slutgiltig lösning på problemet bör du därför söka kurer som stimulerar njurfunktionen.
Bästa kuren för att lindra uppsvällda fötter

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Uppsvällda fötter är ett mycket vanligt symptom som framförallt drabbar äldre, överviktiga och gravida. Vanligtvis visar sig svullnaden efter en lång promenad eller efter att du stått upp en längre tid. Däremot är det sällan som en svullnad faktiskt gör ont.

Men för vissa är det en del av deras vardagliga verklighet att lida av svullnader, och ibland kan dessa vara associerade med smärta och känselbortfall. Om du känner igen dig i det kan det vara en bra idé att hålla koll på dina symtom, eftersom de kan bero på problem relaterade till njurarna och blodcirkulationen.

Även om det kan börja verka som en normal sak för den som lider av det i vardagen är det viktigt att du besöker en läkare om det händer ofta så att det inte leder till större hälsoproblem i framtiden. Som tur är finns det flera naturliga kurer som på ett enkelt sätt kan hjälpa dig förhindra framtida svullnader och dessutom snabba på återhämtningstiden.

Idag vill vi dela med oss av en väldigt enkel och billig behandling som ger omedelbar lindring.

Det bästa naturliga sättet att lindra uppsvällda fötter

Persilja för att lindra svullnad

Listan på naturliga kurer som kan lindra uppsvällda fötter är lång, men persilja sticker ut från mängden. Persilja är en vätskedrivande ört som har använts till matlagning och medicin i flera århundraden. Denna växt karaktäriseras av sina höga halter av viktiga näringsämnen och sin naturliga förmåga att driva ut gifter ur kroppen. Dessutom har växten antiinflammatoriska egenskaper.

Persilja innehåller stora mängder vitamin A, B och C. Det är också en god källa till nyttiga mineraler, som fosfor, kalcium och magnesium. Dessutom innehåller den även mycket fibrer, antioxidanter, proteiner och även en del fetter. Allt i dess fåtaliga 36 kalorier.

Persiljan har även hög vattenhalt, vilket är varför örten ofta rekommenderas för dem som vill stärka hälsan. Den hjälper dig hålla vikten nere och gör dig allmänt lyckligare.

Hur hjälper persiljan mina uppsvällda fötter?

Använd stödstrumpor

Anledning till att persiljan är så bra för svullna fötter är för att den stimulerar njurfunktionen och främjar vätskebalansen i kroppens vävnad. Den hjälper även till att rensa kroppen på gifter och andra substanser som kan leda till inflammationer. Tack vare det kan persiljan främja din blodcirkulation och minska obehag efter smärta, stress och utmattning.

Hur gör jag denna kur mot svullnad?

Ett te på persilja

Eftersom persilja är en mycket aromatisk växt använder många örten till rätter med ris, soppor och smoothies, mm. Om du vill nyttja alla örtens aktiva beståndsdelar är det bästa sättet att brygga ett te.

Ingredienser

 • 3 kvistar persilja
 • 5 dl vatten

Förberedelse

 • Se till att din persilja kommer i form av hela kvistar, med både bladen och stjälken.
 • Skölj persiljan i en behållare med vatten och vinäger för att desinfektera den.
 • Lägg persiljan i en mixer och mixa tills du får en puré.
 • Koka vattnet och tillsätt sedan den mixade persiljan.
 • Låt stå under natten och sila sedan vätskan.
 • Du kan dricka teet två till tre gånger om dagen.

Vi rekommenderar att du läser: Persiljans Medicinska Egenskaper

Hur dricker jag det?

 • Använd dig av kuren två dagar i sträck och vila sedan i tre. Upprepa.
 • Den första dosen ska drickas på tom mage medan de andra bör spridas ut under dagens timmar.
 • Drick inte för mycket av det.
 • Dagen efter att du börjat med kuren kommer du märka en tydlig skillnad på din svullnad.

Varningar

 • Även om växtens egenskaper är hälsosamma för njurarna så rekommenderar vi inte att du dricker den om du har njursten. Detta är på grund av oxalsyran i persilja – ett ämne som ibland associeras med bildandet av njursten.
 • Teet passar heller inte patienter som har njursvikt eller andra liknande problem.
 • Om du är gravid, tala först med din läkare innan du börjar med denna kur.

För att få de bästa möjliga resultaten rekommenderar vi att du kompletterar kuren med fysisk aktivitet för benen och ett ökat vattenintag. Det hjälper blodcirkulationen och förebygger framtida svullnader.

En annan användbar vana som kan lindra smärtan är att lyfta och stretcha på benen varje dag efter dina dagliga sysslor. Det hjälper dig att skicka tillbaka blodet till hjärtat och hålla det borta från dina lägre områden.

Och om svullnaden ändå kvarstår? Besök din läkare.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Hlibczuk, V., Physician, A., York, N., Hospital, P., Waseem, M., Clinical, A., … Medicine, A. E. (2006). The Swollen Extremity : A. Emergency Medicine Practice8(10).
 • Charles, D. J. (2012). Parsley. In Handbook of Herbs and Spices: Second Edition (Vol. 1, pp. 430–451). Elsevier Inc. https://doi.org/10.1533/9780857095671.430
 • Farzaei, M. H., Abbasabadi, Z., Ardekani, M. R. S., Rahimi, R., & Farzaei, F. (2014). Parsley: a review of ethnopharmacology, phytochemistry and biological activities. Journal of Traditional Chinese Medicine33(6), 815–826. https://doi.org/10.1016/s0254-6272(14)60018-2
 • Bährle-Rapp, M., & Bährle-Rapp, M. (2010). Petroselinum crispum. In Springer Lexikon Kosmetik und Körperpflege (pp. 421–421). Springer Berlin Heidelberg. https://doi.org/10.1007/978-3-540-71095-0_7854

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.