Varför borde du slå av din router under natten?

Varför borde du slå av din router under natten?

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Nya teknologier har revolutionerat världen vi lever i, expanderat våra möjligheter till kommunikation, arbete, underhållning och i princip allt annat du kan tänka dig. Jämte det har den trådlösa internetanslutningen via en router blivit en viktigt del av våra liv eftersom det ger oss tillträde till otaliga andra användbara verktyg.

Wifi är nu något oumbärligt i hemmet, på arbetsplatsen, skolor och många andra platser där du kan hålla dig uppkopplad och dra fördel av all information som finns tillgänglig på webben. Det finns dock några nackdelar, av vilka några till och med kan komma att påverka din övergripande hälsa.

Många experter har hänvisat till trådlös teknologi som den ”tysta fienden”, där de huvudsakligen syftar på dessa teknologiers strålning.

I dagens artikel vill vi ge dig mer information kring farorna med dessa enheter och vad du kan göra för att minimera din risk, det vill säga: stäng av din router på natten!

Vad är de gömda farorna med trådlös teknologi?

Medan flertalet studier har dokumenterat farorna med strålning från mobila enheter och liknande ignorerar de flesta ämnet helt och hållet. Teknologin utvecklades nu för många år sedan och är här för att stanna, men det kommer att ta lång tid innan vi får en fullständig bild av vilka inflytanden det kan ha på den mänskliga kroppen.

Fram tills idag har en mindre andel studier analyserat effekterna av elektromagnetiska vågor på hjärnaktivitet och kroppsliga system. Det finns bevis som föreslår att dessa kan relateras till cancer och andra svårbehandlade sjukdomar.

En offentlig rapport känd som Bioinitiative-rapporten sammanfattade omkring två tusen internationella studier som kopplade en längre tids exponering till elektromagnetisk strålning till utvecklingen av vissa typer av tumörer.

Det kan också vara anledningen till kronisk huvudvärk, hyperaktivitet och dåligt sömnkvalitet. Faktum är att folk som arbetar kring denna typ av utrustning har strikta säkerhetsbestämmelser som har för avsikt att minska de negativa effekterna från strålning på kroppen.

Oron växer kring barns exponering till dessa enheter eftersom det är de som är mest mottagliga under sin utveckling.

Med det i åtanke har länder som England, Frankrike och Sverige redan börjat ta bort wifi från skolor, museum, bibliotek och andra offentliga platser för att kunna reglera användningen av dessa teknologier och utforska andra alternativ för att finna nöje hos internet genom kopplade anslutningar.

Steg att ta: Stäng av din router

För att minska den negativa påverkan finns det flera åtgärder du kan ta:

  • Stäng av din router under natten när ingen använder den.
  • Om din enhet står i köket eller sovrummet, prova att flytta den till ett ställe som inte används lika ofta.
  • Be din internetleverantör att installera en trådbunden uppkoppling, inklusive telefon. Även om trådlösa telefoner är behändigare utstrålar även dessa skadlig strålning.
  • Använd mobila enheter och laptops endast under begränsade tidsperioder. Undvik att ha dem i sovrummet.
  • Ägna mer tid utomhus, motionera och läs tryckt material och böcker istället för digital media.

Det finns ännu inget tillförlitligt kontrollsystem för hur mycket konsumenter utsätts för elektromagnetisk strålning. Ett frustrerande fakta är att mängden strålning växer exponentiellt och vem vet hur höga de kommer vara inom loppet av några år?

I länder som Japan och USA försöker utvecklare konstruera mobil teknologi som inte involverar användningen av elektromagnetisk strålning. Det mest sannolika är att runt 30 år kommer att ha passerat innan vi till slut varnas om effekterna som dessa enheter kan ha på den mänskliga kroppen.

Överexponering är inget du bör ignorera och även om det verkar som lite kan göras kan du just nu anta egna åtgärder för att minska din exponering. Som konsument av denna trådlösa teknologi är det viktigt att vara försiktig och ansvarsfull. Slå av din router och andra elektroniska enheter när du inte använder dem.

Trots att wifi låter dig göra tusentals saker varje dag bör du inte låta det vara anledning nog att glömma att dessa fördelar också kommer med vissa påföljder.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.