Vad är elektromagnetiska fält och hur påverkar de dig?

Vad är elektromagnetiska fält och hur påverkar de dig?
José Gerardo Rosciano Paganelli

Granskad och godkänd av läkare José Gerardo Rosciano Paganelli.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

Datorer, mobiler, vägguttag, wifi, mm. Alla apparater du använder dagligen och som gör livet lättare genererar också elektromagnetiska fält som skulle kunna påverka din hälsa negativt. Till exempel sägs de kunna orsaka problem som insomnia, oro, allergier, torr hud, mm.

Vi kommer förklara vad dessa fält är, hur de påverkar dig och hur du kan undvika dem för att kunna fortsätta använda apparaterna utan att de skadar din hälsa.

Vad är elektromagnetiska fält?

Det finns nu för tiden elektromagnetiska fält överallt, för även om du inte har elektronik hemma, når vågorna från grannarna in till dig. Endast de som lever långt bort från andra utan någon som helst kabel eller internet är helt fria från det. Men vi kan inte se dessa osynliga fält och det är förmodligen därför vi inte bryr oss om dem lika mycket som vi borde.

Kontor med datorer

Fälten uppstår på grund av elektroniska laddningar som alla apparater och kopplingar ger ifrån sig – från TV-antennen, radion och telefonstationer till eluttag eller röntgenmaskiner. Om du tittar runt, oavsett var du är, kommer du se att du är omgiven av elektroniska apparater. När du kopplar in något i ett eluttag släpps elektroniska fält ut i luften kring apparaten. Ju större spänningen är, desto intensivare blir det elektroniska fältet. Och om du kopplar upp en dator till internet kommer du se mängden wifi-pinnar den känner av. Alla dessa kommer i kontakt med din kropp.

Det är viktigt att notera att det även finns naturliga elektromagnetiska fält, vilka orsakas av jordens energi, och även de kan påverka din hälsa. Dessa kan också förhindras med de tips vi kommer ge nedan.

Hur de påverkar dig

Det finns fortfarande inte några långsiktiga studier som bevisar den negativa påverkan som fortsatt utsättning för elektromagnetiska fält kan ha. Oavsett så kan någon som tillbringar hela dagen i en laddad miljö känna av det i kroppen. Många som arbetar på kontor i flera timmar känner av dessa problem idag.

Här är några av de möjliga symtomen:

 • Nervsystemstörningar: depression, oro, irritation, mm.
 • Insomnia
 • Allergier
 • Högt blodtryck
 • Synproblem
 • Torr hud
 • Koncentrationssvårigheter, yrsel, förvirring
 • Migrän
 • Stress
 • Infertilitet och graviditetsproblem
 • Autoimmuna sjukdomar
 • Arytmi

Flera studier säger även att det kan vara cancerframkallande på lång sikt.

Hur du undviker det

Det bästa alternativet vore att leva mitt ute i ingenstans, i ett ekologiskt hus utan elektronik. Detta alternativ är praktiskt taget omöjligt för de flesta.

Hus med gräs på taket

Förutom att försöka undvika att omge dig själv med onödig elektronik, finns det andra sätt att motverka de påstådda effekterna av denna strålning:

 • Gå barfota på sand eller gräs i minst en timme
 • Krama ett träd i 15 minuter
 • Sov med en naturlig yllefilt under sängen eftersom den agerar som en isolator
 • Köp produkter som isolerar elektromagnetiska vågor (det finns några till mobiler, till exempel)
 • Använd koppar för att göra naturliga isolatorer (kläder med koppartrådar, koppararmband, mm) eftersom koppar har skyddande egenskaper mot dessa vågor.

Vill du testa det?

För de som är mer skeptiska rekommenderar vi att du gör ett experiment. Koka vatten i mikrovågsugnen i en månad och använd det för att vattna två ganska lika växter, en med vattnet som värmts i mikron och sedan kylts, och en annan med vatten direkt från kranen.

När tiden är ute kommer du se skillnad på hur varje växer. Det är möjligt att en av dem inte kommer överleva eller växa på samma sätt.

Forskningen om de långsiktiga effekterna av elektromagnetiska fält är dessvärre bristfällig i dagsläget. Det kan vara skadligt och det kan vara relativt ofarligt, så se till att vara på den säkra sidan.

Foton av Paladin27 och phototouring.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.