Några potentiellt cancerframkallande livsmedel

Det kan vara svårt för kroppen att anpassa sig till nyttigare mat och i början kan du uppleva huvudvärk eller andra irriterande symtom.
Några potentiellt cancerframkallande livsmedel

Senaste uppdateringen: 20 januari, 2023

Visste du att enligt vissa studier är en del livsmedel potentiellt cancerframkallande om vi äter dem dagligen? Vi kan ofta äta några av dessa livsmedel utan att vara medvetna om vilka risker som kan uppstå senare. I den här artikeln berättar vi om några potentiellt cancerframkallande livsmedel som du bör begränsa konsumtionen av eller undvika helt, särskilt om du har en historia av cancer i din familj eller om du helt enkelt vill vara på den säkra sidan.

Se upp med dessa potentiellt cancerframkallande livsmedel

Genmodifierade livsmedel

Ett flertal studier har visat att genetiskt modifierade livsmedel utgör hälsorisker som kommer att bli tydligare allteftersom åren går och då kan det redan vara för sent för många drabbade. Det moderna massproducerande jordbruket har passerat många etiska gränser på sin jakt efter större avkastning på bekostnad av kvaliteten. Dessutom har genmodifierade livsmedel satts i samband med andra problem så som infertilitet och allergier.

De vanligaste genmodifierade livsmedlen är soja och majs. Problemet påverkar inte bara dessa livsmedel, utan även deras mjöl och andra derivat eftersom majsstärkelse eller sirap finns i mängder av godis. Dessutom matas nästan all boskap med genetiskt modifierad soja. Sedan äter vi alla dessa produkter lyckligt ovetande om riskerna.

Av denna anledning rekommenderar vi att du äter ekologiska livsmedel, särskilt om de innehåller soja eller majs. Samma sak med kött, mjölk eller ägg. Vi rekommenderar också att du alltid läser produkternas innehållsförteckningar med omsorg.

Majsmjöl

Raffinerat socker

Trots det faktum att raffinerat socker alltid har varit en delikatess benämner fler och fler dietister detta som det “vita giftet”. Vissa studier har bekräftat att raffinerat socker lägger grunden för cancer eftersom det inte ger några positiva hälsoeffekter överhuvudtaget, samtidigt som det i själva verket både stjäl näringsämnen och försurar. Tumörer tenderar att bildas i försurade vävnader på grund av undernäring, stress, dåliga levnadsvanor, ett överskott av gifter, mm.

Det leder också till spridning av parasiter, en högre benägenhet att drabbas av besvär med bukspottkörteln samt hjärt- och kärlsjukdomar.

Det är inte tillräckligt att endast eliminera raffinerat socker som sådant från din kost för att lösa problemet. Du måste även beakta alla de livsmedel som innehåller det: drycker, bakverk, choklad, godis, mm.

Här är några mycket hälsosammare alternativ till socker:

 • Stevia
 • Honung
 • Sockerrörshonung
 • Obehandlat rörsocker
 • Farinsocker
 • Agavesirap
 • Spannmålsmelass
raffinerat socker är ett cancerframkallande livsmedel

Raffinerade kolhydrater

Raffinerade kolhydrater framkommer när man tar bort fullkornens fiber, som är ett viktigt näringsämne i matsmältningsprocessen. Några exempel på vanliga bearbetade och raffinerade spannmålsprodukter är:

 • Pasta
 • Bröd
 • Bearbetade bakverk
 • Kex
 • Deg

Dessa livsmedel äter de flesta av oss dagligen, i vilka fall det finns en risk att de orsakar tjocktarmscancer eller bröstcancer i det långa loppet. Dessutom kan de orsaka viktökning, försurning, dålig matsmältning och förstoppning.

Ett regelbundet intag av fullkorn däremot främjar istället matsmältningen och får dig att känna dig mättare, vilket är anledningen till att det bör ingå i din kost om du vill gå ner i vikt.

Bröd med linfrön

Förslag för att byta ut potentiellt cancerframkallande livsmedel

Nu när vi har analyserat dessa tre grupper av livsmedel, som är potentiellt cancerframkallande om man äter de regelbundet, kommer här några förslag som kan hjälpa dig att finna nyttiga alternativ:

Välj ekologiska livsmedel. Bara för att produkter kallas naturliga betyder det inte nödvändigtvis att de består av ekologiska ingredienser och de innehåller ofta billiga, ohälsosamma och potentiellt cancerframkallande ingredienser. Du bör särskilt undvika soja, majs och deras biprodukter.

Ta bort raffinerat socker och livsmedel sötade med raffinerat socker ur din kost och ersätt dessa med naturliga sötningsmedel.

Välj fullkornsprodukter med naturfiber. Denna förändring bör gå hand i hand med ett ordentligt vattenintag. När du börjar äta dessa livsmedel kan kroppen nämligen ha svårt att anpassa sig vilket kan leda till förstoppning, huvudvärk eller annan irritation. Efter ett tag kommer dessa problem försvinna och du kommer märka en enorm förbättring.

Foton av michelle@TNS, kulinarno och bookchen.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Dona, A., & Arvanitoyannis, I. S. (2009). Health risks of genetically modified foods. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.1080/10408390701855993
 • Larsson, S. C., Bergkvist, L., & Wolk, A. (2006). Consumption of sugar and sugar-sweetened foods and the risk of pancreatic cancer in a prospective study. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/84/5/1171 [pii]

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.