De olika riskerna med att äta framför tv:n

De olika riskerna med att äta framför tv:n

Last update: 25 maj, 2022

I många hem finns en TV framför bordet i matsalen där familjen äter middag. Det är också vanligt att vuxna äter lunch framför sina datorer så att de “inte slösar tid” och kan fortsätta arbeta. Att äta framför tv:n som vi är så invanda med i dagens samhälle har mycket allvarliga konsekvenser. Läs om riskerna med att äta framför TVn eller datorn i följande artikel.

Skadliga effekter av att äta framför tv:n för barn

Barn är särskilt utsatta för denna vanliga ovana i familjelivet. För det första orsakar det fetma enligt en studie som nyligen gjorts i USA. Barn är mer benägna att äta fett och socker och som ett resultat får de i sig stora mängder kalorier. De märker inte heller när de är mätta eftersom de har all uppmärksamhet på “dumburken”, som TVn brukar kallas. Det råder ingen tvekan om att denna aktivitet bidrar till en onormal viktuppgång.

TV 2
diabetes

Enligt författaren av en av studierna, Leann Birch vid Penn State, är själva problemet inte att barn (eller vuxna också för den delen) tittar på TV, utan snarare att de äter utan att uppmärksamma hur mycket de äter, hur maten smakar etc.

Istället för att äta skräpmat är det bättre att äta äpplen, morötter, selleri, popcorn utan tillsatt smör, naturliga juicer etc. Och istället för att spendera all tid framför en skärm är det klokt att se till att få daglig motion och då helst utomhus.

Nackdelar med att äta och titta på TV oavsett ålder

Du avnjuter säkert ofta ditt favoritprogram medan du äter mellanmål eller middag. Detta är inte alls bra. Enligt läkarna är dessa två aktiviteter inte förenliga med varandra. Utöver det vi nämnde tidigare i frågan om barn så lider vuxna också en hel del av detta problem. Att äta framför tv:n blockerar mättnadskänslan eftersom din hjärna är fokuserad på programmet du tittar på.

När du tittar på TV kopplar du av och flyr verkligheten och vardagsproblemen (om du inte tittar på nyheterna) och du sjunker in i en fiktiv värld. Det är därför du äter mer utan att inse det. Att sitta framför TVn går också hand i hand med att äta snacks, varav de flesta sorter innehåller mycket fett vilket vi nämnde tidigare.

En annan sak att tänka på är att du stoppar saker i munnen mekaniskt utan att tänka på mängden, vilket förutom fetma också kan orsaka magsmärtor. Allt detta blir värre när du ser matreklam eftersom den stimulerar dig att äta mer och främst den sortens mat du ser (vilken ofta inte är hälsosam alls). Människor som tittar mycket på TV tenderar att ha sämre kostvanor samt en stillasittande livsstil med bristfällig eller ingen motion.

Gör dig av med ovanan att ta med dig något till soffan när du slår på TVn. Om möjligt bör du även minska den tid du tillbringar framför TVn. Ät i köket och låt din middagspartner stå för underhållningen. Det finns inget bättre än en familjestund där ni pratar om dagens aktiviteter, tillbringar tid med barnen etc.

Faran med att äta framför datorn

Precis som TVn är datorn en intim fiende till din hälsa av flera skäl, alltifrån en stillasittande livsstil till problem med ögonen. Dessa problem sträcker sig från muskelspasmer och dålig hållning till en dålig kosthållning. Studier visar också att ovanan att äta framför datorn orsakar stora infektioner, allergier och sjukdomar samt en större risk att drabbas av fetma och relaterade sjukdomar (som högt kolesterol).

Kanske lämnar du inte ditt skrivbord under lunchen eftersom du vill vara effektiv och bli klar med sitt arbete snabbare, eller för att inte behöva lämna kontoret om det är kallt ute. Du placerar din mattallrik (som alltför ofta består av snabbmat) framför tangentbordet och du svarar på e-post eller skriver rapporter medan du tar tuggor av din mat. Som en följd av detta kommer din arbetsplats ha 400 gånger mer bakterier än ett badrum. Men detta är inte allt: det elektromagnetiska fältet hos en dator förstör den molekylära strukturen hos mat och vatten och gör dem ohälsosamma. Det innebär att de förlorar sina egenskaper och näringsämnen, vilket orsakar olika sjukdomar och störningar såsom Parkinsons eller Alzheimers (på kort och lång sikt).

Kryddstark mat
att äta framför tv:n är inte okej.Innehållet i denna publikation är endast i informationssyfte. Det kan inte under några omständigheter tjäna till att underlätta eller ersätta diagnoser, behandlingar eller rekommendationer från en fackman. Konsultera din betrodda specialist om du har några tvivel och sök dennes godkännande innan du påbörjar några procedurer.