Tips och huskurer för att sluta snarka

Tips och huskurer för att sluta snarka

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Uppskattningsvis 45% av alla vuxna snarkar, åtminstone ibland. Att snarka är när tungan, gommen och gomseglet vibrerar mot tonsillerna och lymfkörtlarna. Generellt sett är snarkning ett tecken på att du är överviktig eller lider av fetma. Det associeras även med förkylning, allergier, att dricka för mycket alkohol innan sängdags samt rökning.

Oavsett orsaken kan snarkningar var mycket irriterande för de omkring som måste lyssna på dem. Vidare lider de flesta snarkare av dålig sömnkvalitet eftersom de väcker sig själva fler gånger under natten.

Trots att det är svårt att direkt sluta snarka finns det naturliga sätt att lindra problemet. Om du märker att du snarkar regelbundet är det en bra idé att tala med en läkare så att du i första hand kan utesluta problem med ditt andningssystem.

Tips för att sluta snarka

Du kan sluta snarka
  • Sov på sidan: När du sover på rygg faller din tunga och gom bakåt mot halsen. Detta blockerar din luftväg och får dig att snarka. Om du har svårt att sova på sidan kanske några trick kan vara till hjälp, såsom att sova med en tennisboll under ryggen. Om du börjar rulla över på rygg gör bollen det tillräckligt obekvämt för att du ska vända tillbaka till sidan.
  • Använd extra kuddar: Försök att sova med ytterligare kuddar för att få huvudet högre än resten av kroppen. Det hindrar dina luftvägar från att stängas och förebygger snarkningar.
  • Gå ner i vikt: Om du är överviktig eller lider av fetma är det viktigt att överväga alla alternativ för viktnedgång om du verkligen vill sluta snarka. Att vara överviktig orsakar många hälsoproblem och är en stor faktor för snarkande.
  • Undvik alkohol innan läggdags: Att dricka inom tre timmar av att du går och lägger dig kan få din tunga, dina tonsiller och gommen att slappna av, vilket orsakar höga vibrationer när du andas i sömnen.

Effektiva kurer för snarkningar

Gurgla mynta

Gurgla mynta

När snarkningar orsakas av en förkylning eller allergi är en effektiv kur att gurgla mynta innan du går till sängs. För att göra det tillsätter du en droppe pepparmynta till ett glas kallt vatten och gurglar – svälj inte. Ytterligare ett alternativ är att bereda ett myntate och gurgla denna vätska.

Nässelte

Om du snarkar på grund av allergier eller andra andningsproblem är det viktigt att vädra ditt sovrum och bli av med damm och smuts. Drick även en kopp nässelte, vilket du kan bereda genom att tillsätta en tesked torkade blad till kokande vatten. Täck över och låt dra i fem minuter. Nässla anses vara en naturlig antihistamin.

Lök

Ett klassisk sätt att bekämpa snarkningar är att skära en lök på hälften, salta den lätt och sedan placera den på ett fat nära ditt huvud när du sover.

Salt och bikarbonat

Denna kur hjälper till att rensa igentäppningar i näsa och luftvägar när du har problem med snarkningar. Blanda bara 25 cl rumstempererat vatten med en halv tesked salt och en nypa bikarbonat. Skölj näsborrarna med detta med hjälp av en sköljblåsa innan du går till sängs.

Olivolja och redning

För att göra denna naturliga kur lägger du 50 g redning i en burk, toppad med olivolja. Täck över och förvara på en sval, mörk plats i två veckor. Applicera sedan på näsbryggan, nacken och halsen innan läggdags.

Träna

Utöver att hjälpa dig gå ner i vikt (ytterligare ett sätt att bekämpa snarkningar) är träning nyckeln till att minska detta irritationsmoment. Börja med att få minst 30 minuter träning om dagen, så kommer du snart märka skillnaden.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.