Lär dig att odla lök hemma: enkelt och nyttigt

december 8, 2015
Lök behöver jord rik på näringsämnen och gödningsmedel för att växa bra. Det är rekommenderat att tillsätta ett ordentligt lager kompost före plantering, oavsett om du planterar lökarna i krukor eller i trädgårdslandet, och att sluta vattna dem 20 dagar före skörd.

Det råder ingen tvekan om att lökar tillhör de livsmedel som inte får saknas i vårt kök. De tillför smak till våra måltider och återfinns i otaliga rätter och recept. De har också många egenskaper som är bra för vår hälsa. I den här artikeln lär vi dig att odla lök hemma!

Viktigt att känna till när du ska odla lök

Lökar har odlats i århundraden. De är mycket mångsidiga och fördelaktiga för vår kropp. Du kan odla lök både i trädgårdslandet och i krukor så länge du uppfyller följande krav:

 • Plantera dem direkt i jorden.
 • Planteringssäsongerna är våren, sommaren och vintern (inte hösten).
 • Det tar fyra månader från planteringstillfället tills lökarna är redo att skördas.
 • Om du vill plantera dem i krukor måste dessa ha ett djup på minst 20 cm.
 • Om du planterar lökarna i trädgården måste avståndet mellan varje planta vara 15 cm och avståndet mellan raderna ska vara 40 cm.
 • När det gäller vilken typ av jord du bör välja är det viktigt att veta att lökar behöver jord som är rik på näringsämnen och gödningsmedel i syfte att utvecklas väl. De gillar jord med torv, slam och lite sand. De tycker inte om jord som är för sandig eller som består av lera.
 • De ämnen som lökar tar ur jorden är kalium och fosfor. De tar inte upp kväve. Därför är det lämpligt att tillsätta ett ordentligt lager kompost före plantering, oavsett om lökarna planteras i krukor eller i trädgårdslandet.
 • Lök föredrar platser som får mycket solljus, särskilt under de veckor då lökarna utvecklas.
Odla lök hemma

 • Under lökars livscykel behöver de mycket lite vatten, med undantag av deras vegetativa tillstånd, det vill säga innan lökarna utvecklas. Cirka 20 dagar före skörd är det lämpligt att avbryta vattningen.
 • Du kan skörda dina lökar när topparna på bladen blir gula, vrids och bryts. Detta är tecknet på att de är mogna. För att dra upp lökarna bör du använda en handkratta eller gaffel för att undvika skador på deras skal. Lämna dem sedan halvt begravda i ett par dagar. Därefter flyttar du dem från krukan eller trädgårdslandet och låter dem torka i solen i två veckor.
 • För att odla lök med framgång är det viktigt att du håller plantorna fria från ogräs och att du undviker exponering för plötsliga förändringar i luftfuktighet då detta kan skada dem.
 • Den idealiska temperaturen vid utveckling av själva löken är 15 till 25 °C.  Lökar trivs bra tillsammans med andra växter, som jordgubbar, morötter, gurka och tomater. Det är dock inte rekommenderat att plantera dem tillsammans med baljväxter.

De tre planteringssäsongerna för odling av lök är:

 • Vid slutet av sommaren
  Om du planterar i rader bör du separera varje planta väl från de andra. Om du planterar i krukor ska du sprida ut fröna slumpmässigt. Täck fröna med 1,5 cm kompost och tryck ned dem en aning.
 • Under vintern
  I regioner där vintrarna oftast är mycket stränga och snörika är det rekommenderat att först odla plantor på en inomhusaltan eller inne i huset. På så sätt kommer du att ha små lökar redo att transplanteras på våren. De placeras sedan i torr mark och i rader som motsvarar storleken på plantorna.
 • Under våren
  Plantering under våren rekommenderas endast om den kommande sommaren förutspås bli blöt och kall eller om du inte har någon plats att lagra löken. Avståndet mellan plantorna ska vara 10 cm och de ska planteras när de är 10 cm höga. Våren är den bästa tiden att plantera lökar istället för frön. Gör hål var 15:e cm i raden. Placera en lök i varje hål, täck och pressa bestämt nedåt.

Lökar och vitlök
Odla löken i krukor

Om du inte har möjlighet att odla lök i trädgårdsland (eller inte har något utrymme över) kan du experimentera med plantering i krukor på din balkong, terrass eller uteplats. Det är lättare än du tror; ​​du behöver inte gå någon odlingskurs eller bli bonde över en natt. Du behöver bara bereda och fukta jorden väl samt välja lämpliga krukor.

Det första du bör göra är att skaffa en god organisk jord till krukorna. Du kan köpa den från en plantskola. Välj den svartaste sorten eftersom den innehåller mest gödsel. Under inga omständigheter ska du använda konstgödsel. Detta skulle visserligen få plantorna att växa snabbare, men det är samtidigt skadligt för din hälsa. En av poängerna med att odla lök (eller andra grönsaker) hemma är ju att du vill ha hälsosammare alternativ, inte sant?

Om jorden är torr eller har en mycket ljus färg kan du blanda den med en gödselberikad jord, vilken har en bra mörkt svart färg. Låt näringsämnena dra i jorden i två veckor före plantering.

Lök

Krukorna bör vara minst 20 cm djupa och 30 cm breda. Om du ska plantera frön bör du lämna 15 cm mellan varje hål eftersom lökarna behöver mer utrymme när de växer. Om du använder plantor är det bäst att förbereda dem innan och sätta dem i krukan när de är 10 cm höga.

Under de första två månaderna bör du vattna lökarna varannan dag och förvara dem på en plats som får massor av sol. Efter fyra månader är det dags för skörd. Försök komma ihåg att se till dina plantor varje dag för att se hur de utvecklas och vad de behöver mer respektive mindre av. Du kan fritt experimentera tills du blir en expert.