De bästa fröna för hälsan: 9 olika frön

november 9, 2015
Frön är rika på mineraler, proteiner, vitaminer, enzymer och fettsyror. Om du vill dra nytta av alla dessa fördelar bör du regelbundet tillsätta råa frön i dina favoriträtter. Här introducerar vi de 9 bästa fröna för hälsan.

Enligt vissa filosofer är frön livet. Även om detta kan representera sanningen för vissa är de för andra helt enkelt en stor källa till näring när de äts råa. Många frön är ätliga och innehåller faktiskt mer naturliga oljor än vad vi normalt använder i vår matlagning. I den här artikeln introducerar vi de bästa fröna för hälsan: 9 olika frön.

Hemligheten ligger i fröet

Frön tillhandahåller flera fördelar för hälsan samtidigt som de är enkla att både lagra och konsumera. De spelade en nyckelroll under antiken, och än idag konsumeras de av många människor. Du kanske tänker på skäl att inte inkludera dem i din kost; att de är dyra och tycks vara svåra att kombinera med annan mat, men så är inte fallet. Det är tvärtom mycket enkelt att inkludera frön i din kost på alla nivåer.

Kanske har du alltid sett på frön som något för fåglar, men de börjar återfå sin popularitet även hos människor i allt högre grad. Dessa små frön innehåller proteiner, mineraler, vitaminer, enzymer och fettsyror som är viktiga för din hälsa. Oljerika frön är bland de bästa fröna för hälsan tack vare deras sunda fetthalt. De utgör ett fantastiskt mellanmål och är enkla att ha med sig för att snabbt kunna stilla hungern på jobbet eller när du är på resande fot.

Vi rekommenderar att du alltid äter fröna i deras råa form för att få ut det mesta av dem. Om du blötlägger dem blir de lättare att förtära. Konsumera dem grovmalna, i juicer, flytande, hackade eller som de är. Läs vidare för att få reda på vilka som är de bästa fröna för hälsan.

De bästa fröna för hälsan ur näringssynpunkt

Chiafrön

Dessa mörkt färgade frön innehåller enorma mängder mineraler, vitaminer, fibrer, antioxidanter och proteiner. Precis som fisk innehåller de fettsyror som omega-3. Dessa frön bidrar till att minska ledvärk, skydda mot diabetes eller hjärtrelaterade sjukdomar, hjälpa dig att hålla dig smal samt ge dig en energikick. De kan också förbättra hjärnans funktion samt skydda din lever. Dessutom är de glutenfria.
Frön

Hampafrön

Dessa brunaktiga frön hjälper dig att bota immunologiska sjukdomar och tuberkulos. De innehåller aminosyror (inklusive de som kroppen inte kan producera själv), fettsyror som omega-3 och 6, lättsmälta proteiner samt fytonäringsämnen som skyddar blod, celler, mitokondrier, vävnader, hud och olika organ. Att regelbundet äta hampafrön hjälper till att hålla dig frisk.

Granatäppelkärnor

Granatäppelkärnor räknas också som ett av de bästa fröna för hälsan. Dessa vackra röda eller djupt lilafärgade frön är en stor källa till antioxidanter och kan hjälpa till att skydda kroppen från fria radikaler och bromsa för tidigt åldrande. De hjälper blodet att upprätthålla syrenivåerna och förebygger koagulering. De är också rika på polyfenoler, som minskar risken för cancer och hjärtsjukdomar. Vidare innehåller de C-vitamin och kalium, och är kalorisnåla. De kan minska kolesterol och behandla förstoppning. För de som lider av artrit och inflammation kan de bidra till att förhindra broskskador.
Granatäpple

Linfrön

De är rödlätta eller bruna till färgen och innehåller fibrer som är viktiga för matsmältningssystemet. Detta hjälper dig att uppnå mättnadskänslor och gå ner i vikt. De kan hjälpa till att lindra buksmärtor och fungera som ett antiinflammatoriskt medel. De har antioxiderande egenskaper, främjar korrekt matsmältning och minskar risken för hjärt-kärlsjukdom.

Pumpafrön

Pumpafrön är gula eller orangea till färgen och innehåller alkaloider och proteiner som är mycket nyttiga för dig. De förbättrar ditt allmänna välbefinnande, förebygger njurkristaller och kan hjälpa dig att hålla dig fri från parasiter. Framförallt skyddar de mot bandmask.
Pumpafrön

Sesamfrön

Sesamfrön med sin klara färg har använts som en krydda i många år. Sesamfröolja är en imponerande näringskälla. Dessa frön är en bra källa till järn, magnesium, kalcium, koppar, vitamin B, zink, fosfor och kostfiber. De innehåller unika element av en viss typ av fiber som kan hjälpa dig att upprätthålla ett hälsosamt blodtryck samt skydda levern från skador.

Solrosfrön

Solrosfrön är små och vita till färgen och inneslutna i ett mörkt skal. De innehåller vitamin E som hjälper till att neutralisera fria radikaler och kan bidra till att skydda din hjärna och dina celler. De kan minska kolesterol, förbättra ditt immunförsvar och minska risken för cancer. De är en bra källa till magnesium. Vidare hjälper de till att lindra astma och högt blodtryck samt huvudvärk och stroke.
Solrosfrön

Quinoafrön

Quinoafrön är små och runda. De har använts i tusentals år i Amerika. Quinoa är känt som ”moderfröet”. Dessa innehåller järn, fosfor och proteiner. Eftersom de innehåller höga halter av fiber de kan hjälpa dig om du lider av förstoppning. De kan också hjälpa dig att gå ner i vikt tack vare deras mättnadsförmåga. De är lätta att införliva i många recept och utgör ett bra komplement till syrliga rätter, soppor, granola och bröd.

Kumminfrön

Kumminfrön har använts sedan urminnes tider för sina många naturliga hälsofördelar. De kan bidra till att lindra matsmältningsproblem och fungera som ett antiseptiskt medel. De är rika på järn och kan förbättra din leverfunktion. Om du har en förkylning eller halsont kan du lindra symtomen med kumminfrön. De ökar också din ämnesomsättning. Vidare stimulerar de immunförsvaret och hjälper till att lindra astma och artrit samt skydda njurarna.