Flera hälsofördelar med att äta lökar

Flera hälsofördelar med att äta lökar
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

Lökar tillhör de mest oumbärliga livsmedlen i köket eftersom den kan tillagas och ätas på alla möjliga sätt. De näringsmässiga fördelarna med lök gör den till en av de mest rekommenderade livsmedlen för din hälsa.

Vilka näringsämnen finner du i lökar?

Den överlägset främsta ingrediensen i lök är vatten, vilket kan utgöra upp till cirka 90% av dess innehåll. På grund av detta kanske det förvånar dig att resterande 10% är proppfull med näringsämnen.

 • Eteriska oljor är ansvariga för de flesta av lökens positiva egenskaper, vilka vi kommer att gå igenom i detalj här nedan. De är också orsaken till de irriterande tårarna som kommer när man skalar eller hackar lök.
 • Vitaminer från B-gruppen, som är nödvändiga för korrekt fungerande nervsystem och immunförsvar.
 • C- och E-vitamin med kraftfulla antioxidativa effekter.
 • Många olika mineraler och spårämnen, som kalium, magnesium, fosfor, kalcium, natrium, svavel, med flera.
 • Essentiella aminosyror.
 • Fiber.

Egenskaper hos lökar

En av de mest välkända egenskaperna hos lök är dess vätskedrivande förmåga. De rekommenderas till patienter som lider av njurproblem, gikt eller hyperurikemi, njursten, ödem eller högt blodtryck. Lök är ett viktigt inslag i alla dieter, främst för dess vätskedrivande effekter. Men också för dess höga halter av vatten och fibrer i kombination med låga halter av fett och socker.

Lökar verkar också slemlösande och bidrar till att döda bakterier och svamp. De är otroligt fördelaktiga för personer som lider av förkylning, influensa, bronkit, faryngit och andra luftvägssjukdomar. En vanlig huskur i dessa fall är att placera en lökhalva vid sidan av din säng på natten. Under de senaste åren har lök också visat sin välgörande effekt vid behandling av astma och allergier.

Lök är också en mäktig beskyddare av hjärtat tack vare dess koagulationshämmande egenskaper, samt dess förmåga att sänka kolesterol och blodtryck. Bara detta är en mycket bra anledning att försöka äta lök regelbundet.

Flera egenskaper hos lökar

Den mest kända förmågorna hos lök är förmodligen dess förmåga att hämma jäsning samt avlägsna gifter som produceras i magsäcken. Det är en process som också bidrar till att stimulera levern och bukspottkörteln. Det gör det möjligt för dem att utsöndra de nödvändiga substanserna. För att ta del av dessa fördelar krävs det dock att du äter löken rå.

Även om lök är fördelaktigt för din hälsa bör du undvika att äta för mycket av den om du har en känslig mage. Om du lider av sura uppstötningar eller har en tendens att drabbas av väderspänningar eller överskott av gaser bör överkonsumtion också undvikas.

Fördelarna med att äta lökar är otaliga, vi har inte gått igenom alla i den här artikeln, utan fokuserat på de viktigaste. Med tanke på att lök är så nyttigt bör du försöka att äta det dagligen i någon form. Företrädesvis rå eftersom du på detta sätt kan bevara och njuta av alla de positiva hälsofördelarna.

Lökar

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Charron, C. S., Milner, J. A., & Novotny, J. A. (2015). Garlic. In Encyclopedia of Food and Health (pp. 184–190). Elsevier Inc. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-384947-2.00346-9
 • Thomson, M., & Ali, M. (2005). Garlic [Allium sativum]: A Review of its Potential Use as an Anti-Cancer Agent. Current Cancer Drug Targets3(1), 67–81. https://doi.org/10.2174/1568009033333736
 • Nicastro, H. L., Ross, S. A., & Milner, J. A. (2015, March 1). Garlic and onions: Their cancer prevention properties. Cancer Prevention Research. American Association for Cancer Research Inc. https://doi.org/10.1158/1940-6207.CAPR-14-0172
 • Lanzotti, V. (2006, April 21). The analysis of onion and garlic. Journal of Chromatography A. https://doi.org/10.1016/j.chroma.2005.12.016
 • Schäfer, G., & Kaschula, C. (2014). The Immunomodulation and Anti-Inflammatory Effects of Garlic Organosulfur Compounds in Cancer Chemoprevention. Anti-Cancer Agents in Medicinal Chemistry14(2), 233–240. https://doi.org/10.2174/18715206113136660370
 • Baena R., Salinas P., Diet and colorectal cancer. Maturitas, 2015. 80 (3): 258-64.
 • Vinceti M., Filippini T., Cilloni S., Crespi CM., The Epidemiology of selenium and human cancer. Adv Cancer Res, 2017. 136: 1-48.
 • Sheng J., Wang L., Han Y., Chen W., Liu H., et al., Dual roles of protein as a template and a sulfur provider: a general approach to metal sulfides for efficient photothermal therapy of cancer. Small, 2018.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.