Hur du kan rena och vårda njurarna på bästa sätt

Hur du kan rena och vårda njurarna på bästa sätt
Elisa Morales Lupayante

Skriven och verifierad av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Här kommer några tips om hur du kan rena och vårda njurarna – ett viktigt organ i din kropp!

Egentlligen finns det inga enkla sätt att veta huruvida dina njurar behöver rensas. Men många som genomgår njurrensningar eller avgiftningar hävdar att de mår mycket bättre efteråt och att många krämpor tycks försvinna. Detta kan vara krämpor som stark huvudvärk, trötthet, buksmärtor och hudproblem.

Under avgiftningsprocessen bör du ha i åtanke att vissa personer kan uppleva allvarlig huvudvärk. Du bör dock inte låta detta avskräcka dig eller få dig att avsluta behandlingen. Dessa symptom är väldigt vanliga och normala när man genomgår en avgiftningsbehandling.

Hur vet du om njurarna behöver rensas?

Hur vet du om njurarna behöver rensas?
Att dricka vätska ofta och i tillräckliga mängder kan hjälpa till att förebygga njursten, framförallt från kalciumoxalat.

Trots att det inte finns någon undersökning som kan säga huruvida du behöver rensa dina njurar så finns det vissa varningstecken och tillstånd som kan indikera att du är i behov av behandling.

Om du har njursten eller om du drabbats av vätskeretention, njurinfektioner eller diabetes typ 2 så kan en njurrensning vara fördelaktig. Detta är dock bara några av de anledningar till varför dina njurar kan behöva rensas.

En kur för njurrensning bör endast genomföras om den rekommenderas och bevakas av en specialist, som vanligtvis kommer föreslå att du dricker rikligt med vätskor, framförallt vatten, för att hjälpa till att eliminera alla gifter som finns i njurarna. Att dricka vatten är ett utmärkt sätt att garantera att dina njurar fungerar som de ska. Det bästa är att dricka åtta glas per dag, eller två liter.

För att försäkra att du får ut det mesta av behandlingen så bör du äta en lågkaloridiet. Du bör även eliminera mejeriprodukter, kyckling, fisk och skaldjur från kosten.

Det är även viktigt att undvika koffein, choklad och alla andra livsmedel som kan öka ansamlingen av kalciumoxalat och urinsyra i njurarna, vilket får njursten att bildas.

Hur kan jag avgifta njurarna?

Många örter besitter spektakulära, naturliga egenskaper som kan hjälpa dig att vårda njurarna. Om du rensar dina njurar så bör du försöka lägga till en rad olika växter i din diet, såsom:

Åkerfräken: Denna kan tas i teer för att stimulera njur- och urinvägsfunktionerna.

Enbär, maskros, ingefära, nässla, persilja, rödklöver, gullris, malvarot: Alla dessa örter har hälsosamma fördelar för behandling av njurar och kan alla drickas som te. Vidare så kan du kombinera dessa örter på olika sätt för att göra dem ännu mer effektiva.

Här är fler livsmedel som kan hjälpa dig att vårda njurarna och hålla dem friska:

 • Banan
 • Selleri
 • Gurka
 • Nötter och frön
 • Papaya
 • Potatis
 • Pumpa
 • Vattenkrasse
 • Vattenmelon

Alla dessa livsmedel är vitala för våra kroppar när det kommer till att hålla våra organ, framförallt njurarna, friska.

Trots vikten av att genomgå njurrensning så ska du se till att inte göra det för ofta. Detta kan vara skadligt för hälsan och leda till större problem. Innan du påbörjar denna behandling så bör du därför rådfråga en specialist som kan berätta vilken typ av behandling som krävs och hur ofta den ska genomföras, så att du kan vara säker på att du gör det rätt.

Hur kan man förhindra njurproblem och vårda njurarna?

För att förhindra njurproblem så är det första och bästa alternativet vatten, eftersom det är viktigt att hålla vätskebalansen i kroppen. Du kan minska riskerna för att drabbas av njurinfektioner enbart genom att hålla kroppen återfuktad. Som vi nämnde tidigare så är vattenmelon ett av de bästa livsmedlen för att bibehålla njurarnas hälsa, eftersom den är fullpackad med vatten och även ett effektivt diuretikum, och därför rekommenderas som ett naturligt botemedel för njurproblem.

För att förhindra njursjukdomar, framförallt njursten, så bör du undvika alkoholhaltiga drycker, betor, mangold, spenat, soja, vetegroddar, jordnötter och, som vi sagt tidigare, choklad.

Naturliga kurer mot njursten

Använd naturliga kurer mot njursten
För att undvika att njursten bildas så bör du dricka avkok på selleri tre gånger per dag.

Om du trots dessa åtgärder fortfarande drabbas av njursten så kan du använda följande naturliga kurer:

 • Blanda lite olivolja med citronskal och lite äppelcidervinäger, och ta sedan en sked för att lindra smärtan. Om smärtan återkommer så bör du upprepa processen varje timme.
 • Passionfruktjuice kan också vara användbar för att eliminera njursten.
 • Ytterligare ett effektivt sätt är ett avkok på maskrosrot, som bör tas två till tre gånger dagligen.
 • Magnesium är en annan substans som kan hjälpa till att förhindra tillväxten av njursten och därigenom undvika de smärtsamma symptom som de orsakar. 300 milligram per dag är tillräckligt. Det är viktigt att veta vilka livsmedel som innehåller detta mineral så att du kan införliva dem i din diet. Det är ett enkelt sätt att hålla njurstenar borta från din kropp.

När du handskas med organ såsom njurar så är det viktigt att ha preventiva åtgärder i åtanke. Det är lättare att förhindra saker än att lindra dem. Gör allt du kan för att vårda njurarna på bästa sätt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.