5 naturliga metoder för att sänka blodtrycket

5 naturliga metoder för att sänka blodtrycket

Senaste uppdateringen: 17 april, 2019

Högt blodtryck, eller hypertoni, är ett allvarligt hälsoproblem i världen och räknas som en av mänsklighetens farligaste sjukdomar. Det innebär i huvudsak att blodtrycket ökar i artärerna vilket kan orsaka allvarliga komplikationer, i vissa fall med dödlig utgång. I det här inlägget presenterar vi 5 naturliga och mycket enkla metoder för att minska blodtrycket.

En av de utmärkande egenskaperna för den här sjukdomen är att den ofta uppträder helt symtomfri. Det finns emellertid vissa symtom relaterade till högt blocktryck: hjärtklappning, huvudvärk, svettningar, snabb puls, yrsel, nervositet, trötthet, öronsus, rodnande hud, med mera.

1. Vitlök

Vitlökskonsumtion

Specialister rekommenderar starkt att du äter vitlök mot högt blodtryck.  Den är utmärkt för att vidga artärerna, vilket hjälper att förebygga uppkomsten av blodproppar. Allt som behövs är att inkludera en vitlöksklyfta i din kost för att dra nytta av fördelarna.

2. Mörk choklad

Choklad är nyttigt

Vissa studier, som de utförda av University of Cologne i Tyskland, föreslår att mörk choklad har positiv inverkan på att sänka blodtrycket. Detta kan primärt bero på att choklad innehåller flavonoider, ett ämne som är mycket viktigt för att hålla hjärtat friskt. Specialister rekommenderar dock att du äter små mängder mörk choklad och att du undviker choklad som innehåller mjölk.

3. Persilja och citron kan balansera blodtrycket

Citronvatten för blodtrycket

En shake eller smoothie gjord på en hel citron inklusive skalet tillsammans med persilja har otroliga urindrivande egenskaper. Kroppen kan genom urinen göra sig av med ämnen som höjer blodtrycket. Det rekommenderas att du dricker en shake/smoothie gjord på citron och persilja på morgonen innan frukost. Ett annat alternativ är att pressa juicen ur en citron i en kopp varmt vatten och dricka det innan frukost.

4. Havre

Havre är bra för blodtrycket

Havre är en annan naturlig produkt som tack vare sina egenskaper kan vara till stor hjälp i kampen mot högt blodtryck eller hypertoni. Detta spannmål innehåller en stor mängd vattenlösliga fibrer, vilket innebär att det märkbart sänker nivåerna av det så kallade “onda” kolesterolet.

Det vi vet är att denna typ av kolesterol har stor inverkan på att höja blodtrycket. De vanligaste rekommendationerna är att äta en skål havre till frukost. På så vis slår du två flugor i en smäll.

5. Lavendel, mejram och jojoba för blodtrycket

Lavendel

Det rekommenderas varmt att du gör en lösning på 10 droppar eterisk lavendelolja, 10 droppar eterisk mejramolja tillsammans med 20 ml jojobaolja. Sedan använder du blandningen för att massera bröstkorgen med långsamma cirkelrörelser. Det passar bäst att göra detta på kvällen.

Slutligen – det säger sig själv att följande rekommendationer alltid bör beaktas i kampen mot högt blodtryck: Se till att minska saltintaget ordentligt, ät frukter och grönsaker rika på kalium, ät magnesium och kalcium, se till att undvika stress, tillämpa någon form av avslappnande övningar, och framförallt måste du se till att ditt blodtryck kollas upp regelbundet.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.