Varför blir man inte fet av choklad?

Varför blir man inte fet av choklad?
Elisa Morales Lupayante

Skriven och verifierad av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Finns det något godare än choklad? Få människor tycker inte om denna godsak, och det är fortfarande en av världens mest eftertraktade delikatesser.

Men trots det har choklad fått ett dåligt rykte. Folk har alltid trott att man blir fet av den eller får ökat kolesterol på grund av det höga innehållet av fett och socker. Nyligen har en grupp forskare från universitet i Granada avfärdat teorin om att choklad gör att man blir fet och förstör kosthållningen. Folk har alltid hittat på konspirationer om choklad; det finns de som tror att det hjälper men ännu fler som tror att choklad gör dig fet.

Trots vad de säger om choklad så innehåller det mycket flavonoider, som är viktiga för kroppen eftersom de här vitaminerna är väldigt nyttiga. Den  kan bekämpa kranskärlssjukdomar. Det är också en antioxidant, antitrombotiskt och antiinflammatoriskt.

Ny forskning säger följande om choklad

En ny undersökning av tidningen Nutrition analyserar hur choklad påverkar hur fett samlas i de viktigaste delarna av kroppen (magen och andra delar). Ett slående resultat var att choklad har lägre fetthalt än mycket annan mat. Därför påverkar det inte fysiska aktiviteter eller hur man äter.

Undersökningen HELENA (Healthy Lifestyle in Europe by Nutrition in Adolescense) valde ut tonåringar mellan tolv och sjutton år för att delta i undersökningen. Totalt var det 1458 tonåringar. Syftet var att undersöka matvanorna hos ungdomar i flera europeiska länder, där ett av dem var Spanien.

Choklad-edited

De tittade även på kroppsmått, viss fysisk aktivitet och analyserade maten som tonåringarna som var med i undersökningen åt. Varje resultat var oberoende av vad deltagarna i undersökningen åt eller gjorde. Men forskare har sagt att mat inte bör värderas utifrån hur den biologisk påverkar kroppen eller kaloriinnehållet.

Man har fastställt att choklad inte utgör en fara för fetma, men forskare insisterar ändå på att man bör äta det med måtta. De säger: “Choklad kan göra gott om man äter det med måtta. Men att äta för mycket är definitivt skadligt. Som man säger – ‘man kan få för mycket av det goda.'”

Till sist påpekar forskare att detta livsmedel inte är farligt för någon, särskilt om man tror att man går upp i vikt av det. Det viktiga är att inte äta för mycket av det och att alltid tänka på att det som är bra med viss mat är att den kan vara farlig för vissa människor, men väldigt nyttig för andra.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Moliner-Urdiales, D., Ruiz, J. R., Ortega, F. B., Jiménez-Pavón, D., Vicente-Rodriguez, G., Rey-López, J. P., … & Noriega-Borge, M. J. (2010). Secular trends in health-related physical fitness in Spanish adolescents: the AVENA and HELENA studies. Journal of Science and Medicine in Sport, 13(6), 584-588.
  • Ried K., Fakler P., Stocks NP., Effect of cocoa on blood pressure. Cochrane Database Syst Rev, 2017.
  • Sharma GN., Gupta G., Sharma P., A comprehensive review of free radicals, antioxidants, and their relationship with human ailments. Crit Rev Eukaryot Gene Expr, 2018. 28 (2): 139-154.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.