10 anledningar till att ha citron i kylen

För att undvika att andra frukter mörknar kan man använda sig av några droppar citronjuice. Det är väldigt effektivt för att bibehålla färgen på avokado, då det motverkar att de mörknar.
10 anledningar till att ha citron i kylen

Skriven av Ekhiñe Graell

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Citron är en av de mest intressanta frukter som existerar. Detta beror främst på dess mångsidighet, då man kan använda den till många saker. Den innehåller även många näringsämnen och vitaminer som är viktiga för kroppen. Det finns dock mycket mer som är intressant med citron, men som vanligtvis är okänt. Därför kommer vi här att ge dig 10 anledningar att ha citron i kylen.

1. Tänk på skalet

Det är mycket vanligt att man inte tar tillvara frukternas skal. Dessa ska man förstås inte äta, men citronens skal kan vara mycket användbart inom matlagning, tack vare dess intensiva smak. För att dra nytta av det är det bäst att använda ett rivjärn. Det är mycket viktigt att du inte äter den vita delen som finns strax under skalet, eftersom den kan vara ganska bitter.

2. Tillred gremolata

ha citron i kylen

Ifall du har citron i kylen kan du tillreda gremolata. Det är en smaktillsats av italienskt ursprung som ofta används för att tillreda fisk och skaldjur. För att tillreda lite blandar du lika stora mängder citronskal, persilja och vitlök. Ifall du vill ha mindre smak av det sistnämnda kan du lägga till lite olivolja. Gremolata är ett fantastiskt alternativ ifall du vill minska ned på saltet.

3. Koka ägg med hjälp av citron

Använd citronjuice för att koka ägg. På så sätt kommer det att bli betydligt enklare att skala dem innan du ska äta dem. För att göra detta lägger du till lite citronjuice i det kokande vattnet och sänker därefter ned äggen. Detta motverkar även att äggen går sönder, något som är mycket vanligt då man kokar ägg.

För att inte tala om att det även förbättrar smaken. Äggen bevarar sin ursprungliga smak och citronjuicen kommer inte att påverka den.

4. Förbättra smaken på sallader

Få godare sallader

När vi har en sallad som har tappat sin smak kan vi använda en citron i kylen för att fräscha upp den. Lägg till lite citronjuice i en behållare med kallt vatten och lägg ned salladen i detta. Lägg den sedan i kylen i ca en timme, och sedan är det klart. Salladen kommer återfå sin ursprungliga fräschhet.

5. Bibehåll färgen på frukter

En annan anledning till att ha citron i kylen är att citronjuice bevarar färgen på frukters fruktkött. Det har säkert många gånger hänt dig att frukter ändrar färg då den blivit skuren. Detta knep är perfekt för att bibehålla färgen på avokado: det händer att färgen på avokadon efter en tid mörknar, något som gör att den ser mindre aptitlig ut. Lägg bara till några droppar citronjuice.

6. Förbättra smaken på dina livsmedel med en citron i kylen

Uppskuren citron

Citronjuice hjälper till att minska mängden natrium i dina livsmedel. Den höjer även smaken i praktiskt taget varje produkt och livsmedel: kött, fisk, kyckling, skaldjur och grönsaker. Och som om det inte vore nog hjälper citron med att ge dig en stor dos vitamin C, något som hjälper att motverka sjukdomar. Detta är en annan anledning till att ha citron i kylen.

7. Motverkar cancer

Studier från Storbritannien har visat att citron minskar risken för hudcancer med 70%. Därför bör man dricka ett glas med detta varje dag. Citron är dessutom väldigt termogeniskt effektiv, vilket innebär att den hjälper dig att bränna fett och därmed gå ner i vikt.

8. Lägg citron på isen

Isbitar

Lägg till lite citronjuice på dina isbitar – det är ett uppfriskande alternativ. Det kvittar vilken typ av dryck du kommer dricka, eftersom citron går bra till praktiskt taget allt. Lägg bara till lite citronjuice i isformen, fyll den med vatten och ställ in den i frysen.

9. Tillred saft

Ett annat alternativ är att tillreda saft ifall du har en citron i kylen. Denna dryck är fantastisk för att friska upp sig, speciellt då det är mycket varmt. Den är rik på vitamin C samt mineraler. Den hjälper därför att motverka respiratoriska sjukdomar som influensa eller vanlig förkylning. Den är också naturligt antiseptiskt. Kom ihåg att tillreda citronsaften med ytterst lite socker eller med sötningsmedel utan kalorier. Stora mängder socker kan ge dig problem med hälsan.

10. Det fungerar bra med vatten

Som vi tidigare sagt är det bra för hälsan att tillsätta citron i vatten. Detta har många fördelar och hjälper vår kropp i olika situationer, och det innehåller framförallt stora mängder vitamin C och mineraler.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.