Frågan om vi verkligen borde äta fruktskal?

Frågan om vi verkligen borde äta fruktskal?
Eliana Delgado Villanueva

Granskad och godkänd av nutritionist Eliana Delgado Villanueva.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

Det finns en hel del förvirring kring huruvida vissa fruktskal, från äpple, päron, citrus, grapefrukt, mm., inte går att äta. Andra, som skal från bananer eller ananas, kanske överraskar dig. I denna artikel kommer vi förklara i vilka fall det är positivt respektive negativt att äta fruktskal och hur du kan dra full nytta av alla de näringsmässiga fördelarna.

Vilka näringsämnen finns i fruktskal?

Förr i tiden åt man som regel frukterna hela. Även fruktskal som till synes bör avlägsnas, som citron- eller apelsinskal, kan användas som huskurer för vissa sjukdomar.

Fruktskalet är den del av frukten som innehåller mest energi tack vare dess utsättning för solljus, och eftersom den skyddar den inre frukten från tufft väder har den mest fiber och färg (och som ett resultat, mer näringsämnen).

Skalat äpple

I vilka fall ska vi inte äta fruktskal?

Det största problemet med frukt och grönsaker i dag är att en stor mängd bekämpningsmedel har tillsatts för att öka avkastningen på och skydda grödorna, vilket gör att de skiljer sig från de som åts för årtionden sedan.

Även om du sköljer din frukt kan rester av dessa bekämpningsmedel fortfarande finnas kvar då de trängt in i skalets porer (vissa frukter är mer porösa än andra), och därför rekommenderar nu många att du alltid skalar dina frukter.

Om du vill dra fördel av de näringsämnen som finns i skalen rekommenderar vi att du alltid väljer ekologiska frukter eller frukter som du odlat själv, och att du även sköljer dessa väl med vatten och bikarbonat, och rengör grönsaker genom att borsta dem eller skrapa ytan med en kniv eller ett speciellt verktyg avsett för ändamålet.

Vilka fruktskal rekommenderar vi att du äter?

Så länge dessa frukter är ekologiska rekommenderar vi att följande alltid äts med skal:

 • Äpple: Skalet innehåller ursolsyra som hjälper till att hålla musklerna friska, har antiinflammatoriska egenskaper, förhindrar högt kolesterol och främjar kollagenproduktionen. Samtidigt ger det dig pektin och fibrer för att förebygga förstoppning.
 • Päron: För att dra nytta av alla de antioxidativa egenskaperna ska hela skalet ätas eftersom majoriteten av det innehåller vitamin C. Dessutom innehåller det lösliga fibrer, vilket gör det mättande samt förhindrar förstoppning och sjukdomar som cancer i tjocktarmen.
 • Citrusfrukter: Skalet är den del som innehåller mest antioxidanter på grund av dess flavonoider som bidrar till att förebygga och behandla cancer naturligt, särskilt bröst- och hudcancer, samt minskar risken för hjärt-kärlsjukdom. Den innehåller också mängder av C-vitamin, är vätskedrivande, avkopplande, samt ger matsmältningsfördelar.
 • Grapefrukt: Flavonoider, antocyaninpigment och resveratrol finns främst i skalet och fröet. Dessa skyddar blodkapillärer och kardiovaskulär hälsa i allmänhet, och innehåller en stor mängd antioxidanter.
 • Banan: Skalet har antibiotiska, antifungala och enzymatiska egenskaper. Det kan ätas rått eller kokt efter att ha sköljts. Den inre delen kan även ge vitare tänder om du gnuggar det på tänderna efter tandborstning.
 • Ananas: Du kan bereda ett hälsosamt och terapeutiskt te eller en läcker fermenterad dryck av skalet på ananas. Båda dessa drycker hjälper dig att undvika vätskeretention och förbättrar matsmältningen.
Skalad ananas

En kommentar angående allergier

Det finns människor som är allergiska mot skalet hos vissa frukter. Det kan vara ett kemiskt ämne för att förhindra insektsangrepp som orsakar reaktionen. Vilket är anledningen till att vi rekommenderar att du alltid köper ekologisk frukt, speciellt om du ska äta skalet.

Foton av torbakhopper, hayleysuzanne och Emily Barney.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Díaz Varela, J & López Lago, I & Merino, Fuencisla. (1996). La bromelina: una proteasa de interés comercial. Ciencia y Tecnología Alimentaria. 10.1080/11358129609487552.
 • Martín, A.R., Villegas, I., La Casa, C., y de la Lastra, C.A. (2004). Resveratrol, a polyphenol found in grapes, suppresses oxidative damage and stimulates apoptosis during early colonic inflammation in rats.
  Biochemical Pharmacology, 67, 1399-1410.
 • Liu J, Yu H, Ning X (2006) Effect of quercetin on chronic enhancement of spatial learning and memory of mice. Sci China
  C Life Sci 49:583-590.
 • Palomo G, Iván, Yuri S, José Antonio, Moore-Carrasco, Rodrigo, Quilodrán P, Álvaro, & Neira E, Amalia. (2010). EL CONSUMO DE MANZANAS CONTRIBUYE A PREVENIR EL DESARROLLO DE ENFERMEDADES CARDIOVASCULARES Y CÁNCER: ANTECEDENTES EPIDEMIOLÓGICOS Y MECANISMOS DE ACCIÓN. Revista chilena de nutrición37(3), 377-385.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.