Ringningar i öronen: hur din diet kan hjälpa

Om du vill minska intensiteten på dina ringningar i öronen ska du prova att lägga till tranbär i din diet. De hjälper även till att minska blodtrycket.
Ringningar i öronen: hur din diet kan hjälpa

Senaste uppdateringen: 20 februari, 2019

Ringningar i öronen är enligt American Academy of Otolaryngology ett väldigt vanligt problem. Vi refererar givetvis till tinnitus. Detta intensiva surrande eller illusionen av ett pipande ljud kan bli ett väldigt irriterande problem.

Tinnitus kan komma och gå, och finnas i ett eller båda öronen. Det finns flera orsaker, men ett av de vanligaste är bruxism. Det är viktigt att förstå att ringningar i öronen inte betyder att du har en sjukdom. Det är ett symptom på något du måste upptäcka.

Något i innerörat kan ha ett problem eller ha drabbats av inflammation. Andra gånger beror det på konstant utsättning för högintensiva ljud.

Oavsett så finns det flera sätt att lindra och minska problemet, beroende på orsaken. Om bruxism är problemet kanske du behöver en skena att använda på natten. Om du har hörselproblem kan din öronläkare tillhandahålla dig med de bästa behandlingsalternativen.

Din diet är oavsett också väldigt viktig i dessa fall. Livsmedel som hjälper till att minska högt blodtryck och inflammation kan till exempel vara mycket effektiva.

Nedan ska vi ge dig några förslag.

Livsmedel som hjälper till att minska ringningar i öronen

Det finns flera sätt att minska närvaron av tinnitus. Vissa finner lindring från “vitt brus” medan andra försöker kontrollera sina stresskällor. Det kan även minska problem som associeras med bruxism.

Det är bäst att finna den metod som passar dig bäst. Dessa kostmässiga tips kan vara till användning för alla eftersom de förbättrar cirkulation, minskar inflammation, bekämpar höga kolesterolnivåer och har en avslappnande effekt.

Ananas

 • Ananas är den bästa antiinflammatoriska frukten du kan hitta. Detta eftersom den innehåller ett enastående enzym: bromelin.
 • Bromelin är så effektivt att det för tillfället används för att behandla och minska inflammation som associeras med tendonit, stukningar, mindre muskelskador, halsont och smärta i öronen.
 • Om ringande öron blivit en daglig fiende för dig ska du inte tveka. Ät lite färsk ananas varje dag.
skivad ananas

Vitlök och lök

 • Både lök och vitlök hjälper till att minska närvaron av infektioner. Det är en god idé att äta dem råa i sallader och andra rätter, i små mängder.
 • Vidare kan deras antibakteriella och antisvampegenskaper också hjälpa till att stärka ditt immunförsvar.

Tranbär

Om du äter en diet låg på natrium minskar det ditt blodtryck, vilket i sin tur får ringandet i dina öron att minska.

 • Om färska tranbär finns tillgängliga där du lever kommer din hälsa definitivt märka skillnaden. Detta utsökta superlivsmedel är rikt på antioxidanter, har inget natrium och bär på mycket kalium, kalcium samt magnesium.
 • Alla dessa näringsämnen hjälper till att minska inflammation, lindra smärta och vårda ditt hjärta.
 • Om du beslutar dig för att dricka naturlig tranbärsjuice kan det hjälpa din ångest och nervositet i hög utsträckning.
tranbärsjuice

Vetegroddar

Du kan finna vetegroddar i hälsokostbutiker eller i avdelningen för specialmat i matbutiken. Bland vetegroddarnas fantastiska näringsämnen hittar vi vitamin F.

 • Vitamin F är linolsyra, som låter kroppen balansera flera funktioner. Den reglerar funktionen hos levern och assimilering av fetter och socker, samtidigt som den sänker blodtrycket…
 • Utöver det är det väldigt höga vitamin B-innehållet i vetegroddar bra för att förbättra dina nervimpulser.
 • Denna fantastiska grupp med näringsämnen hjälper till att reglera ditt nervsystem och de neurotransmittorer som kan minska ångest.

Prova att lägga till en matsked vetegroddar i dina smoothies eller din yoghurt.

Kamomill

Drick en kopp kamomillte en timme innan läggdags för att se hur mycket bättre din sömnkvalitet blir.

 • Ett vanligt klagomål är att ringningar i öronen och surrande ljud förvärras nattetid.

Utöver att ta hand om din diet och följa en läkares råd kan du försöka ägna dig åt avslappnande aktiviteter för att förebygga att problemet blir värre.

 • Att ta varma duschar, utöva lite yoga, få lite varsam träning… Allt det kommer hjälpa. Det är perfekt att göra det två timmar innan läggdags. Efter en lätt middag dricker du sedan ditt kamomillte.
kamomillte

Av alla naturliga drycker du kan välja för att behandla ringande öron är detta utan tvekan den bästa.

För att sammanfatta ska du om du lider av ringande öron först kolla med din läkare. Följ behandlingen denne ordinerar och gör allt för att leda en hälsosammare livsstil.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Piñeiro, E. (2009). La bromelina de la piña, nuevo complemento dietético. Fundación Erosky, 2.
 • Roberts, L. E., Eggermont, J. J., Caspary, D. M., Shore, S. E., Melcher, J. R., & Kaltenbach, J. A. (2010). Ringing Ears: The Neuroscience of Tinnitus. Journal of Neuroscience.
 • Langguth, B. (2011). A review of tinnitus symptoms beyond ‘ringing in the ears’: a call to action. Current Medical Research and Opinion.
 • Ramírez, C. (2016). Efectos Terapéuticos del Ajo (Allium Sativum). Salud y Administración3(8), 39–47.
 • Srivastava, J. K., Shankar, E., & Gupta, S. (2010). Chamomile: A herbal medicine of the past with a bright future (review). Molecular Medicine Reports.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.