4 effektiva kurer för att motverka tandgnissling

bruxism inträffar det under natten och kan orsaka problem och skada såväl som smärta och att tänder går sönder. I dagens artikel ska vi berätta om de bästa sätten att motverka tandgnissling.
4 effektiva kurer för att motverka tandgnissling

Senaste uppdateringen: 10 februari, 2022

Bruxism, eller tandgnissling, är ett tillstånd som karaktäriseras av gnissling eller hård hopbitning av tänder, käke och kindtänder. I de flesta fall inträffar det under natten och kan orsaka problem och skada såväl som smärta och att tänder går sönder. I dagens artikel ska vi berätta om de bästa sätten att motverka tandgnissling.

Vad du bör veta om bruxism

Rena tänder

Som vi sa ovan inträffar bruxism när du biter ihop tänderna för hårt eller när de gnids mot varandra, som om du slipar dem. Det är en dålig vana, ungefär som att bita på naglarna eller läppen. Det är omedvetet och ofrivilligt, vilket betyder att du kanske inte ens märker att du gör det förrän någon påpekar det eller det gör ont.

Personer som lider av bruxism löper större risk att uppleva det under natten medan de sover. På morgonen kan de känna intensiv smärta i käken eller tandköttet, och det har till och med funnits fall när personer har haft sönder sina tänder med friktionen och trycket. Vilka är de vanligaste orsakerna för bruxism? Svaret är att det finns många, men de har alla att göra med känslor och din psykologiska hälsa. De inkluderar:

Stress

Låt oss säga att du har varit under stor press i flera dagar, veckor eller till och med månader. Du måste få utlopp för det på något sätt, och i det här fallet gör du det genom tandgnissling och att bita ihop käkarna.

Ångest

Ångest

Vissa perioder av ditt liv, såsom giftermål, barnafödsel eller en stor flytt, kan orsaka ångest. Risken är då större att du släpper på dessa spänningar genom att bita ihop käkarna och gnissla tänder.

Undertryckta känslor

Om du klassar dig som introvert, har problem hemma, har blivit lärd att aldrig säga vad du känner, känner dig under stor press, inte öppet kan tala med din familj eller känner behovet att undertrycka dina känslor kanske du lider av bruxism nattetid.

Mental utmattning

Provvecka på högskolan, en företagsfusion eller stor börda av mentalt slitigt arbete kan kombineras med dina vardagliga krav för att öka risken för bruxism.

Gener

I en studie från 2016 kom man fram till att risken för att drabbas av bruxism är avsevärt högre hos personer som bär på en specifik mutation i en gen för en serotoninreceptor..

Vad är konsekvenserna av tandgnissling?

Tänder

Vissa av effekterna från bruxism är:

 • Tandvärk när trycket är väldigt högt
 • Smärta i nacken på grund av hoppressning och dålig hållning
 • Problem med käkleden, vilket orsakar öronsmärtor
 • Nedslitning av tänder och kindtänder, vilket gör dem svagare och känsligare samtidigt som du kan drabbas av karies, tappade tänder, gingivit och annat
 • Smärta eller svullnad i käkområdet
 • Sömnlöshet tillsammans med munsmärta eller väldigt hög stress

Hur kan man motverka tandgnissling?

Körsbär i munnen

Lindra trycket

Först och främst måste du finna ett hälsosammare sätt att släppa ut dina uppbyggda spänningar. Ett sätt att motverka tandgnissling är att lugna din stress och dina nerver innan du går till sängs. Att ha kontroll över dina känslor är också väldigt viktigt. Du bör söka efter sätt att göra dig av med det som tynger dig, får dig att må dåligt eller orsakar depression. Kanske är det genom att sporta, begränsa dina timmar på jobbet eller hoppa av den där extrakursen. Din hälsa är värd det.

Om ditt problem har att göra med undertryckta känslor är det vidare en bra idé att börja säga vad du känner. Du kommer känna lindring bara genom att tala i spegeln, med en vän eller till och med en terapeut. Det viktiga är att du släpper ut dina känslor. Kanske hittar du en lösning på problemet som du inte tänkt på tidigare genom att tala om det. Håll inte tyst om du inte behöver. Och låt inte orden fastna i halsen, för du till slut kommer du betala priset för det.

Träna

Tränande kvinna

Träning är ett utmärkt sätt att motverka tandgnissling genom att släppa på spänningar och lindra stress. Vissa föredrar högintensiva sporter såsom boxning, thaiboxning, spinning-pass eller maraton; andra väljer tystare alternativ som yoga, pilates och simning. Om du inte har mycket fritid bör du åtminstone försöka gå på en promenad varje dag eller ta trappan istället för hissen på jobbet. Du kommer känna dig mer avslappnad och förhoppningsvis lindra ditt lidande.

Minska konsumtionen av vissa livsmedel

Beroende på vad du äter kan du känna dig mer eller mindre stressad och ångestfylld. Följande livsmedel är dåliga för din hälsa, speciellt om du redan känner dig stressad och upplever bruxism:

 • Raffinerat socker
 • Läsk
 • Stekt mat
 • Snabbmat
 • Kaffe
 • Choklad
 • Vinäger
 • Konserverade juicer

Ovan nämnda livsmedel är dessutom dåliga för dina tänder för att de försvagar emaljen. Om du vill motverka tandngissling är råa frukter och grönsaker utmärkta källor till vitaminer, och de mättar även din hunger så att du inte får sug efter mat som är dålig för dig. Prova att dricka färska fruktjuicer två gånger dagligen. Njut av sallad och äpplen till middag.

Drick lugnande teer

Lugnande teer

Du kan njuta av dessa vilken tid på dagen som helst, men de fungerar bäst när de konsumeras en timme eller två innan sängdags. De mest avslappnande örterna som hjälper dig att motverka tandgnissling är:

 • Passionsblomma
 • Anis
 • Pepparmynta
 • Kamomill
 • Apelsinblom

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.