Tatuerare låter bröstcanceröverlevare återta sin femininitet

För att hjälpa bröstcanceröverlevare att bygga upp sin självkänsla erbjuder sig tatuerare att tatuera bröstvårtor gratis för den som vill det.
Tatuerare låter bröstcanceröverlevare återta sin femininitet

Senaste uppdateringen: 10 februari, 2022

Vi fylls av hopp och glädje tack vare dessa tatuerare som tar sig tid att hjälpa bröstcanceröverlevare på de sätt de kan.

Enligt siffror från WHO diagnostiseras 1,38 miljoner nya fall av bröstcancer varje år.

Men dödligheten har fallit mer och mer. Tidig diagnos i samband med innovativa behandlingar har gradvis ökat den förväntade livslängden för de som drabbas.

Mastektomi, vilket innebär att kvinnor förlorar ett eller båda brösten genom kirurgi, ger ett sår som är svårt att läka, både fysiskt och känslomässigt.

Men tatuerare har nu börjat erbjuda dessa modiga kvinnor en chans till att ta tillbaka sin femininitet.

Ta tillbaka din självkänsla med en tatuering

Ta tillbaka din självkänsla med en tatuering

Många tycker inte om tatueringar, men oavsett om man tycker om det eller inte så visar dessa berättelser hur en enkel tatuering kan hjälpa patienter med bröstcancer.

Stephanie M. är en överlevare av bröstcancer som efter att ha genomgått mastektomi valde att testa estetisk kirurgi. Men att återkonstruera brösten är ett komplext problem och bröstvårtorna svarar ofta inte bra på det.

För några år sedan startade Jero Velasco, en tatuerare från Collada Villalba i Spanien, ett projekt på sociala medier, där han erbjöd att tatuera “bröstvårtor” på kvinnor som behövde det, utan kostnad.

Tack vare detta initiativ har Stephanie M. bröst igen. Hon förklarade att förra sommaren, då hon var på stranden, sade hennes dotter: “Mamma, din bikini har ramlat av! Täck över dig, folk kan se dina bröst!”

Det kanske inte verkar som mycket, men orden gjorde henne väldigt glad. “Jag har bröst igen”, sade hon med ett leende.

En väldigt speciell tatuering

En tatuerare som gör en väldigt speciell tatuering

De som har gått igenom det vet att det inte handlar om vilken tatuering som helst. Bröstvårtan är en viktig del av en kvinnas femininitet.

Det spelar ingen roll om det bara är kvinnan och hennes partner som ser det.

Det är en känslig del av den kvinnliga kroppen. Att förlora dem när man opererar bort ena eller båda brösten är något traumatiskt och känsligt.

  • Jero Velasco vet om det. Han använder en blandning av färger, som orange och brunt, för att simulera bröstvårtor och ge kvinnan sin självkänsla tillbaka.

Kirurger och tatuerare

En tatuerare kan simulera det perfekta bröstet

För att kvinnorna ska kunna återhämta sig behövs en kirurg och en tatuerare för att simulera det perfekta bröstet.

Medan tatueraren jobbar är det nästan omöjligt att inte påverkas av kvinnornas personliga berättelser. Överlevarna inger hopp.

Som han förklarar så görs dessa tatueringar annars oftast på en privat klinik. De kostar då mellan 300 till 400 euro per bröst, vilket han menar är utpressning.

Priserna borde inte ligga i närheten av dessa siffror. Många av kvinnorna har redan fått lägga ut mycket pengar på andra saker, som t.ex. peruker, för att känna sig mer som kvinnor igen.

Att förlora både håret och brösten är som att förlora sin kvinnlighet.

Kvinnorna kommer alltid att förbli vackra i våra ögon, men varje enskilt fall är unikt. Vissa lider mer än andra.

Därför fylls vi av hopp och glädje när vi hör om idéer och människor som dessa – om tatuerare som tar sig tid att hjälpa på de sätt de kan.

Håller ni inte med?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.