5 vanor som förbättrar din livskvalitet

Glöm bort konstiga nya hälsotrender, galna dieter och märkliga pass på gymmet. Följande tips är enkla sätt att förbättra din livskvalitet.
5 vanor som förbättrar din livskvalitet

Senaste uppdateringen: 25 mars, 2019

Varje dag ser vi artiklar som ger oss råd, tips, förslag och riktlinjer för att förbättra vår livskvalitet. Men vilka är de verkliga vanorna som faktiskt kan hjälpa oss att leva bättreEgentligen är de rätt enkla och kostar dig inte några extra pengar. De kan faktiskt hjälpa dig att spara pengar samt förebygga hälsoproblem i det långa loppet!

I den här artikeln bjuder vi in dig att upptäcka fem vanor som kan hjälpa dig att förbättra din livskvalitet och hälsa.

Enkla vanor är de bästa för förbättrad livskvalitet

sportig kvinna med vatten och äpple i handen

Våra tips är inte mirakel som går ur mode efter några år, konstiga rekommendationer eller stora uppoffringar för de som behöver hitta motivation. De är naturliga och logiska råd som du kanske redan vet om, men som du inte gett tillräcklig uppmärksamhet. Om du börjar med dessa vanor kommer du dock att ta del av följande fördelar:

  • Skydda och förbättra dina kroppsfunktioner och förebygg även hälsoproblem.
  • Bli mer disciplinerad, vilket hjälper dig att följa rutiner samt uppnå dina mål.
  • Spara pengar på kort och lång sikt.
  • Höj dina energi- och vitalitetsnivåer.
  • Balansera ditt humör.
  • Sprid din positiva energi till andra så att de också börjar anamma samma goda vanor.

1. Drick vatten på tom mage

Vatten är livsviktigt. Har du någonsin hört en läkare eller näringsexpert rekommenderat att du ska dricka mindre vatten? Förmodligen inte.

Att dricka vatten på tom mage och under hela dagen är ett av de bästa tipsen för att rensa kroppen, gå ner i vikt, få vacker hud och höja din livskvalitet. Det hjälper dig även att optimera dina organs funktioner. Problemet är att vi inte inser hur uttorkade vi är innan vi känner oss törstiga.

Det är svårt att följa vanan, men när vi väl gör det kan vi inte sluta. Vår kropp ber då faktiskt om mer vatten på ett naturligt sätt.

2. Håll dig borta från processade livsmedel

hög livskvalitet: vinna väljer grönsaker vid marknad

Inga fler onyttiga kalorier, fetter eller socker. Det är faktiskt viktigare att välja naturliga livsmedel, samt att välja hemlagad mat istället för att stirra sig blind på näringsvärde. Processade produkter görs generellt med ingredienser av låg kvalitet, såsom socker och raffinerat salt, vitt mjöl, väteberikade oljor och fetter, tillsatser, smakförhöjare och så vidare.

De misslyckas inte bara med att ge oss näring, utan blir även gifter som vår kropp inte kan absorbera. Det är därför du måste veta vad du äter – vad det är och vad det kallas – och gå tillbaka till de klassiska hemlagade recepten, som sallader, grytor och så vidare.

3. Följ dagsljuset

När det inte fanns någon elektricitet följde folk solens schema. De gick till sängs när solen gick ner och steg upp när de första strålarna blickade fram vid horisonten. Nu gör vi inte det längre. I teorin har vi alla fördelar.

Men våra kroppar behöver följa solens biorytmer, eftersom de influerar våra funktioner. Om du försöker stiga upp när solen går upp, göra dina måltider tidigare och gå till sängs när det blir mörkt kommer du märka stora skillnader i takt med att dagarna går. Du kommer som resultat att ha mer energi på morgonen, sova bättre på kvällen, gå ner i vikt, få bättre aktivitet i tarmarna och mycket mer.

4. Håll dig i rörelse

kvinna med ryggont vid dator

Många tvingas sitta ner stora delar av dagen, vilket är skadligare för hälsan än du kanske tror. Att träna 2-3 gånger per vecka är kritiskt för din kondition. Men att röra på sig under dagen för att inte sitta för länge är viktigt för att förebygga allvarliga hälsoproblem.

För att förbättra din livskvalitet rekommenderar vi att du vänjer dig vid att kliva upp och röra på dig lite var 45:e minut. Alla ursäkter du kan komma på för att göra det är värt det för din hälsa.

5. Lär dig att andas för bättre livskvalitet

Alla andas vi, eller hur? Vi måste andas för att leva. Men många av oss andas bara för att överleva. Livets takt, stadslivet, stress, spänningar och så vidare är alla faktorer som undertrycker denna viktiga funktion.

Det är viktigt att lära sig att andas på ett lugnt och djupt sätt för att undvika ytlig och hackig andning. Du kan lära dig från terapier som till exempel yoga, shiatsu, meditation, osteopati och så vidare. Så snart du börjar andas bättre får kroppen mer syre i sig, och du känner dig mer till freds och höjer även din livskvalitet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.