De 7 värsta sakerna du lägger i din sallad

De 7 värsta sakerna du lägger i din sallad

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Okej, du kan förmodligen redan tänka dig några av de värsta sakerna man kan lägga i en sallad… men vi vet att några av sakerna på den här listan kan överraska dig. Om det är ditt mål att gå ner i vikt ska du undvika följande sju ingredienser i din sallad. Du kan istället byta ut dem mot andra, nyttigare alternativ.

1. Bacon

Undvik bacon

Bacon kan vara den nyttiga salladens värsta fiende. Detta feta kött kan lägga till runt 400 kalorier och 30 gram fett per portion. Det beror självklart på hur mycket bacon du lägger i. Hur som helst blir din sallad avsevärt rikare på fett och kalorier om du använder bacon.

Men den där knapriga toppingen med fejkbacon då? Många falska bacontoppingar är inte gjorda på kött. Därför ger de dig inte några näringsfördelar. Vissa innehåller faktiskt salt, transfetter och – tro det eller ej – socker.

Om du vill lägga till något knaprigt i din sallad kan du prova med grönsaker. Rädisor och pepparfrukter är bra alternativ.

2. Rostat bröd och krutonger

Dessa lägger till onödiga kalorier utan att tillföra någon näring. Kom ihåg att de oftast är friterade för att få bättre smak. Det betyder att du även tillsätter onödigt fett. Den rätta mängden bröd till din sallad är endast två matskedar. Det är runt två krutonger. Att regelbundet lägga till det resulterar i 100 kalorier eller mer.

Krutonger kan bytas ut med en eller två matskedar spannmål. Några bra exempel är sesam- eller solrosfrön. Dessa ger din sallad en knaprig konsistens och tillför fördelarna med att äta fibrer från fullkorn.

3. Friterad mat

Friterat i salladen

Ingredienser såsom kyckling, räkor eller fisk är nyttiga i dina sallader, men inte när de är friterade. De blir då packade med fett och kalorier. Det spelar ingen roll att de friterats med hälsosamma oljor. Om du äter ute är det bra att läsa menyn noggrant om du vill undvika dessa livsmedel. Rätterna de kallar “krispiga”, “knapriga” eller “panerade” är ofta friterade.

Asiatiska sallader har ofta friterad wonton. Om du inte är säker är det bättre att be dem ta bort det. Du kan även be om att få det utbytt mot något grillat.

4. Krämig dressing

Din sallad kan vara full av nyttiga, näringsrika ingredienser, men om du lägger till dressing kan du förstöra allt.

Om du inte tror på det kan du ta en titt på hur många kalorier dessa populära dressingar har:

  • Blåmögelost: 146 kalorier och 15 gram fett
  • Ranchdressing: 126 kalorier och 15 gram fett

Fettfri dressing är inte ett bättre alternativ. Många större företag tillsätter socker för att väga upp för fettet de tog bort. För dessa ligger mängden kalorier vanligtvis på runt 60-80 per portion (två matskedar). Som ett nyttigare alternativ kan du tillsätta hemgjord vinägrett i din sallad.

5. Kallskuret med mycket fett

Processat kallskuret är inte bra att ha i din sallad heller. Salami är en av de populäraste ingredienserna, men visste du att bara en tunn skiva salami har 43 kalorier och 3 gram fett? Det kanske inte verkar som mycket, men om du tänker på att en sallad kan ha 4-5 skivor salami så samlas det på hög.

Kallskuret har även relativt mycket fett. Det ökar ditt natriumintag.  Kyckling, mager biff eller kalkon är nyttigare alternativ till din sallad.

6. Glaserat kött

Honungsglaserad kyckling eller skinka är inte heller särskilt bra alternativ, dessvärre. De må ge smak, men de innehåller även onödigt fett. Det är bättre att satsa på torkade frukter. Vi rekommenderar att du tillsätter en liten mängd nötter, tranbär eller mandlar. Det låter dig njuta utan kalorierna och sockret.

7. Ost i din sallad

Olika ostar

Oroa dig inte! Ost är inte nödvändigtvis dåligt om du väljer de lättaste alternativen. Populära varianter såsom cheddar är dock en källa till mättade fetter. Det viktiga är att du vet hur mycket du lägger i din sallad. Oftast är det bäst att undvika ost helt och hållet.

Om du beslutar dig för att äta det ska du se till att det är riktig ost. Det ska inte ha “tillsatser” som ger det smak och kalorier utan näringsvärde. Den rekommenderade portionen är 30 gram. Du kan använda en digital våg för att se till att du inte får i dig mer.

Om du vill förlora vikt är det en bra idé att göra dina sallader hemma. Bli involverad i dina måltider så att du vet vad du äter. Det kommer även hjälpa dig att räkna kalorier.

Kombinera det med daglig träning. Och kom ihåg: prata med din läkare innan du gör stora förändringar i din rutin.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Souza RJ., Mente A., Maroleanu A., Cozma AI., et al., Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: systematic review and meta analysis of observational studies. BMJ, 2015.
  • Kotemori A., Ishihara J., Zha L., Liu R., et al., Dietary acrylamide intake and risk of breast cancer: the japan public health center based prospective study. Cancer Sci, 2018. 109 (3): 843-853.
  • Stanhope KL., Sugar consumption, metabolic disease and obesity: the state of the controversy. Crit Rev Clin Lab Sci, 2016. 53 (1): 52-67.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.