7 psykologiska fördelar med motion

7 psykologiska fördelar med motion

Senaste uppdateringen: 25 december, 2018

Fysisk motion ökar blodflödet till hjärnan och förbättrar syresättningen. Det förbättrar i sin tur de kognitiva funktionerna och saktar ner eventuell förslitning som kan komma med åldrande. De flesta går till gymmet eller tränar för att förbättra sitt fysiska utseende. Men tänk om vi sa att fysisk träning också var bra för ditt sinne?

Idag kommer vi att avslöja några av de många psykologiska fördelarna med fysisk träning, så fortsätt läsa!

Motion är hälsosamt för ditt sinne

Ja, det finns verkligen många psykologiska fördelar med fysisk träning, som att förbättra minnet, lindra stress, frigöra ångest och förbättra inlärningsförmågan. Men det finns en hel del mer okända fördelar med fysisk träning.

Löpande person

Idag kommer vi bara prata om 7 av dessa fördelar, även om vi vet att det finns många fler som kan läggas till i listan. Vill du lägga till något? Dela i sådana fall med dig till oss om vilken eller vilka som är värda att nämna!

1. Fysisk träning gör dig gladare

När du utövar fysisk träning frigör kroppen endorfiner som gör att du känner dig euforisk och lycklig. Det är därför fysisk träning starkt rekommenderas till folk som lider av depression.

Likaså om du har problem med stress eller ångest kan motion hjälpa till att släppa spänningar som tröttar ut både kropp och sinne. Det hjälper dig att koppla av, sova bättre och du blir mycket mer produktiv i ditt dagliga liv.

2. Förbättrar självkänslan

Träning gör att du kan se dig själv som friskare och gladare. Det är en stor uppsving för din självkänsla, som hjälper dig att värdera dig själv mer. Om du har problem att acceptera dig själv, träna! Det hjälper dig att se dig själv i ett bättre ljus, och du kommer att må bättre. Du kommer också att projicera den bästa versionen av dig själv till andra.

3. Förbättrar sociala relationer

Att ha en bättre uppfattning om sig själv, känna sig glad och tycka om sig samt värdera sig själv förbättrar ens sociala relationerDu får mer självförtroende vilket hjälper dig att knyta band på en djupare nivå med andra.

Vänner i gräset

Du börjar också känna dig mer motiverad att delta i gruppaktiviteter, ta del i lagsporter eller starta en konversation med någon du inte känner, bara för att du mår bra och känner dig sällskaplig. Det gör också att du mår ännu bättre och gör dig mycket positiv.

4. Förhindrar kognitiv försämring

Om du är orolig för degenerativa sjukdomar som Alzheimers borde du veta att fysisk träning kan hjälpa dig att förebygga dem. Det är därför som du, mellan 25 och 45 års ålder, borde träna regelbundet. Ditt framtida jag kommer tacka dig.

5. Hjälper dig att kontrollera missbruk

Om du är beroende av någon form av narkotika, alkohol, tobak eller något annat kan fysisk träning hjälpa till att kontrollera det. Ibland kan det även hjälpa dig att ge upp ditt missbruk helt och hållet.

Hur kan det göra det?

Missbruk är närbesläktat med hormonet dopamin, som frigörs naturligt under träning. Det är därför träning är ett oerhört effektivt sätt att kontrollera missbruk.

6. Förbättrar minnet

Motion ökar produktionen av celler i hippocampus, som ansvarar för minne och inlärning. Tack vare det förbättras ditt minne, så att du kan lära dig eller komma ihåg saker mer effektivt.

En stillasittande livsstil är inte alls bra för ditt minne.

Glad kvinna

7. Du blir mycket mer produktiv

Du kanske tror att fysisk träning gör dig trött och att du därmed presterar sämre på jobbet eller i dina andra aktiviteter. Men det är faktiskt tvärtom! Träning hjälper dig att få mycket mer energi eftersom, även om du inte kanske tror det, träning hjälper dig att hålla dig aktiv hela dagen. Det förhindrar nedstämdhet och brist på uppmärksamhet på jobbet.

Lever du ett stillasittande liv? Motionerar du regelbundet? Dessa är bara några av de fördelar fysisk träning kan ge.

Om du mår dåligt eller om du inte är produktiv, fundera över om träning kan förbättra situationen. Ibland kan något så enkelt som att få lite motion lösa många av dina problem.

Spara

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Martinsen, E., Hovland, A., Kjellman, B., Taube, J., & Andersson, E. (2015). Fysisk aktivitet vid depression [Elektronisk resurs]. FYSS 2015. https://doi.org/10.1021/la00089a014
  • Tornberg, Å. (2016). Fysisk träning som medicin Del 2: Biologiska effekter av fysisk inaktivitet och träning. FYSIOTERAPI. https://doi.org/10.2527/jas.2011-4581
  • Hansen, A., & Sundberg, C. J. (2014). Hälsa på recept. Träna Smartare, Må Bättre, Lev Längre.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.