7 livsmedel för att rensa nikotin från kroppen

Tillsammans med viljestyrkan att motstå frestelsen att tända en cigarett kan du med vissa livsmedel få hjälp att övervinna beroendet av nikotin.
7 livsmedel för att rensa nikotin från kroppen
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 22 oktober, 2022

Nikotin är en alkaloid med allvarliga bieffekter. Denna beroendeframkallande substans har inte bara allvarliga konsekvenser för rökare; alla som finns i närheten utsätts för de relaterade sjukdomarna.

Nikotin i tobak kan vara lika beroendeframkallande som alkohol, kokain eller morfin. Det är ett faktum vi inte kan ignorera. Det är inte lätt att sluta. Kroppen och hjärnan blir väldigt vana vid denna stimulant, och när den fattas reagerar vi med klassiska symptom: ångest, irritabilitet, upprördhet.

Oavsett om du är en rökare eller befinner dig i en rökares närhet borde du veta att din kropp påverkas på ett sätt som sätter din hälsa i riskzonen. Sahlgrenska akademin har dessutom påvisat ett långvarigt “drogminne” hos råttor som injicerats med nikotin. Detta resulterade i att de efter tre månaders abstinens tog risker som de annars inte skulle ha tagit.

Nedan kommer vi visa vilka livsmedel som kan hjälpa dig att avgifta och rensa bort nikotin ur kroppen. Först måste du dock givetvis sluta med cigaretterna. För att vänja dina lungor och rensa gifter från kroppen på bästa sätt bör du senare förbättra dina kostmässiga vanor så mycket som möjligt.

Effekterna nikotin har på kroppen

rökning förstör utseendet

När vi tänker på konsekvenserna av en tobaksvana är det först och främst lungcancer vi tänker på. Men utan att gå så långt finns det många dolda tillstånd vi ofta inte uppmärksammar.

Endast vissa rökare utvecklar cancer i det långa loppet.

Vad man verkligen inte uppmärksammar är konsekvenserna som 100% av alla tobaksbrukare upplever:

 • Pulsen blir högre.
 • När nikotinet kommer in i hjärnan agerar det på signalsubstanserna, som dopamin. Vi känner oss mer avslappnade, men bara temporärt.
 • En till två timmar senare behöver vi ytterligare en dos. Beroendet kommer snabbt.
 • Nikotinet ändrar metabolismen.
 • Det påverkar även matsmältningen genom att sakta ner den gastriska processen.
 • Nikotin gör kroppen surare och försämrar bukspottkörtelns funktion.
 • Tarmarna ändras och irriteras.
 • Konstant användning av nikotin stimulerar produktionen av magsyra.

Livsmedel som rensar kroppen på nikotin

Oavsett om du är en rökare som äntligen beslutat sig för att sluta eller inte är det bäst att vara uppmärksam på din kost för att rensa gifter från kroppen.

Något du också bör tänka på är att varken nikotinfattiga cigaretter eller nikotinplåster är speciellt hälsosamma. De kan vara ett hjälpmedel för att sluta röka lite i taget, men i det långa loppet är de precis lika farliga.

Det bästa du kan göra är att samla din viljestyrka, kontrollera utlösarna som “ber” dig att tända en cigarett och helt enkelt motstå. Ett liv utan tobak är synonymt med hälsa.

Notera nedan vilka livsmedel som kan hjälpa dig att rensa nikotin från kroppen.

1. Naturlig juice med apelsin, granatäpple och citron

apelsindryck

Vitamin C i ren form är synonymt med hälsa. Denna naturliga beståndsdel har medicinska fördelar för alla rökare. Det hjälper till att återställa skadad vävnad, förbättra cirkulationen, ta bort gifter och öka mängden röda blodkroppar.

Varje morgon kombinerar du apelsinsaft med saften från en halv citron och frön från ett halvt granatäpple. Mixa och drick innan frukost, och tillsätt lite honung om det behövs.

2. Broccoli

Broccoli är väldigt effektiv på att ta bort metaller och gifter från kroppen.

Den är väldigt gynnsam för att förebygga cancer och är framförallt viktig eftersom den är en av de bästa källorna till vitamin C och B5.

3. Ingefära

Tveka inte att använda färsk ingefära när du gör mat. Bara 2-3 gram riven ingefära i din sallad kan göra susen.

Det är en av de mest rekommenderade ingredienserna för att sluta röka och rensa kroppen på gifter som nikotin.

4. Morotsjuice

De som slutar röka måste dricka mycket vätskor. Kroppen måste “dräneras” på alla skadliga substanser som har ansamlats med tiden.

Morotsjuice är rik på vitamin A, B, C och K, som är nödvändiga för att rensa kroppen på nikotin.

5. Hallon

hallon i dryck

Spanish Society of Tobacco Specialists (SEDET) säger något väldigt intressant.

Health Science Institute (ICS) vid State University of Hidalgo (UEAH) i Mexiko har slutfört en intressant studie som visar att hallon är väldigt effektiva för att sluta röka.

Hallon har även visat sig innehållet mycket ellagsyra. Det är en substans som är kapabel att eliminera nikotin och andra skadliga komponenter från kroppen.

6. Spenat

Ät rå spenat. Tillaga den inte, för då förlorar den vitaminer och folsyra som är fundamentala för att rensa nikotin från kroppen.

7. Pepparfrukter

Precis som med spenat är det bäst att äta pepparfrukter råa. Tärna dem bara lite och tillsätt i sallader.

Pepparfrukter innehåller mycket vitamin C, B2 och B6, som är viktiga för att läka en kropp som återhämtar sig från tobakens effekter.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Molero, C. A., & Muñoz, N. J. E. (2005). Psicofarmacología de la nicotina y conducta adictiva. Trastornos Adictivos. https://doi.org/10.1016/S1575-0973(05)74521-9
 • Díaz-Maroto, J. L., & Jiménez-Ruiz, C. (2008). Tratamiento farmacológico del tabaquismo. Inf Ter Sist Nac Salud.
 • Campo, A. (2002). Dependencia de nicotina. Revista Colombiana de Psiquiatría.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.