Melon-, spenat- & vindruvssmoothie för trötta muskler

Genom att dricka denna smoothie får du inte bara en utmärkt dos vitaminer, antioxidanter och näringsämnenm, utan även hjälp att bekämpa trötta muskler och få extra energi.
Melon-, spenat- & vindruvssmoothie för trötta muskler
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Med denna goda smoothie med melon, spenat och vindruvor möter du din kropps näringsmässiga behov och kan övervinna trötta muskler.

Utan tvivel har du upplevt dagar när du känner att dina muskler är svaga och att du inte kan genomföra dina dagliga aktiviteter med den vanliga mängden energi.

Det finns många potentiella orsaker till denna irriterande muskeltrötthet, men det är inte något du bör ignorera. Om du upplever det varje dag bör du uppsöka en läkare för att fastställa om det finns ett underliggande problem.

För resten av oss kan det dock räcka med att avvara några minuter för att prova det här goda och nyttiga receptet när vi känner oss svaga eller överväldigade – du kommer få energi på fem minuter.

Orsaker till trötta muskler

Trötta muskler är ett tillstånd som nästan alltid inträffar efter att du pressat dig hårt fysiskt. Det verkliga problemet uppstår när du upplever känslan även om du inte har ägnat dig åt några fysiska aktiviteter.

Vad är orsaken? Om det stämmer överens på dig och du konstant lider av trötta muskler bör du överväga följande punkter:

Trötta muskler
 • Kroniskt trötthetssyndrom (ME/CFS) är en av de vanligaste orsakerna till muskeltrötthet eller smärta. Det drabbar fler kvinnor än män och är ibland associerat med försvagat immunförsvar.
 • Ibland kan muskeltrötthet även komma med muskelsvaghet – du har helt enkelt ingen styrka. Det kan vara på grund av ett flertal sjukdomar, inklusive muskeldystrofi eller inflammatorisk myopati.
 • Osteoartrit och artrit inträffar ibland också tillsammans med muskeltrötthet. Det inträffar oavsett om du har tränat eller lyft vikter eller inte.
 • Brist på kalcium är en av de viktigaste faktorerna som karaktäriserar muskeltrötthet. Kom ihåg att detta mineral möjliggör sammandragningen av muskelgrupperna, och när du inte får tillräckligt av det kan smärta och trötthet dyka upp.

Melon-, spenat- och vindruvssmoothie för trötta muskler

Smoothieingredienser

Fördelar med spenat för dina muskler

Om det finns en grönsak som kan hjälpa dig att vårda muskelhälsan är det spenat. Vi kan sammanfatta anledningarna med följande punkter:

 • Spenatblad är rika på en typ av nitrat som ökar proteinsyntetiseringen. Tack vare detta hjälper de till att stärka muskelvävnaden.
 • Och glöm inte att spenat är en av de mest kalciumrika grönsakerna som finns. Utsläpp av kalciumjoner främjar musklernas sammandragning.
 • Det bästa sättet att dra nytt av spenat är att äta den rå. Kom ihåg att kalciumet du får från vegetabiliska källor är bättre än mjölkprodukter (pastöriseringen kan ändra näringsämnena som finns i vanlig mjölk, vilket gör den mindre nyttig för dig).

Melon för dina muskler

Meloner har en god smak och är väldigt uppfriskande. Men visste du att meloner är en rik källa till kolhydrater, vitaminer och mineraler?

Att äta melon kan även förebygga artrit och gikt eftersom det hjälper kroppens naturliga avgiftning och gör att dina nerver och muskler mår bättre. Det är definitivt värt att prova!

Vindruvor förbättrar muskelhälsan

Atleter äter vanligtvis mycket vindruvor och russin. Vi rekommenderar att äta röda och blå vindruvor eftersom de mörkare varianterna innehåller mycket antioxidanter och är bättre för din generella hälsa.

 • Vindruvor är även packade med magnesium och kalium, vilket gör dem perfekta för att förbättra din fysiska prestationsförmåga och bekämpa trötta muskler.
 • Det finns inget bättre sätt att starta dagen än med en skål havregryn med vindruvor och nötter. Det ger dig de viktiga näringsämnen och energireserver du behöver för att tackla dagen.

Vi rekommenderar att du läser Naturlig kur för att sova bättre

Recept på melon-, spenat- och vindruvssmoothie

Grön smoothie mot trötta muskler

Ingredienser

 • 150 g melon av vilken sort du vill
 • 8 råa spenatblad
 • 10 röda vindruvor
 • 2 ½ dl vatten

Beredning

 • Det första du bör göra är att skära melonen i bitar. Du kan välja vilken typ av melon som är i säsong, men se till att den inte är för mogen.
 • Lägg melonen och spenaten i mixern.
 • Tvätta vindruvorna och lägg dem i mixern tillsammans med vattnet.
 • Bearbeta tills du får en jämn vätska.

Om du vill kan du tillsätta havremjölk eller till och med naturell yoghurt. Allt beror på vad du föredrar.

Drick smoothien på tom mage för att komma igång med dagen och förebygga trötta muskler. Som vi dock sa i början är det bäst att uppsöka en läkare om du lider av konstant muskeltrötthet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Bested, Alison C.; Marshall, Lynn M. (2015). «Review of Myalgic Encephalomyelitis/Chronic Fatigue Syndrome: an evidence-based approach to diagnosis and management by clinicians» 30 (4): 223-49.
 • Mayo Clinic Staff. (2018). Chronic fatigue syndrome.
  mayoclinic.org/diseases-conditions/chronic-fatigue-syndrome/symptoms-causes/syc-20360490
 • Myalgic encephalomyelitis/chronic fatigue syndrome: Possible causes. (2017).
  cdc.gov/me-cfs/about/possible-causes.html
 • Allen, DG, y Westerblad, H. (2001). Papel de las reservas de fosfato y calcio en la fatiga muscular. The Journal of Physiology, 536 (3), 657–665. https://doi.org/10.1111/j.1469-7793.2001.t01-1-00657.x.
 • Abu Al-Qumboz, Mohammed N. and Abu-Naser, Samy S., Spinach Expert System: Diseases and Symptoms (March 2019). International Journal of Academic Information Systems Research (IJAISR), 3(3), 16-22, March 2019. Available at SSRN: https://ssrn.com/abstract=3369032
 • Chan, FK, Hsu, C., Li, T.-C., Chen, W.-H., Tseng, K.-T., y Chao, P.-M. (2018) El aceite de semilla de melón amargo aumenta el contenido mitocondrial en el músculo gastrocnemio y mejora la resistencia al correr en ratones sedentarios C57BL / 6J. The Journal of Nutritional Biochemistry, 58, 150-157. https://doi.org/10.1016/j.jnutbio.2018.05.008
 • O’Connor, PJ, Caravalho, AL, Freese, EC y Cureton, KJ (2013). Efectos del consumo de uva sobre la condición física, las lesiones musculares, el estado de ánimo y la salud percibida. Revista internacional de nutrición deportiva y metabolismo del ejercicio, 23 (1), 57–64. https://doi.org/10.1123/ijsnem.23.1.57

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.