Varför du inte bör dricka komjölk

I dagsläget får kött- och mjölkindustrierna många ekonomiska fördelar från konstgjorda avlingstekniker, men konsumenter drabbas ofta av konsekvenserna från dessa ändringar.

Det finns en anledning till varför vi inte bör dricka komjölk, trots att det har varit en av de mest populära och konsumerade livsmedlen på planeten i hundratals år.

Det är sant att detta livsmedel innehåller några essentiella näringsämnen som kroppen behöver, som kalcium, men nyligen genomförda studier har fastställt att komjölk inte är lika bra som det verkar, då det har kopplats till diverse sjukdomar och åkommor som blir alltmer vanliga.

Varför sägs det att konsumtion av komjölk kan påverka hälsan?

Precis som med andra livsmedel är åsikterna om fördelarna och farorna med komjölk delade. För många är det en överdrivning att tro att ett livsmedel som är så populärt och konsumerat kan vara skadligt för vår hälsa, speciellt då det funnits i människans diet så länge. Det finns dock väldigt bra förklaringar som varje konsument bör ha i åtanke.

Enligt dessa studier producerade en ko år 1800 runt två liter mjölk om dagen. Detta började dock ändras år 1960, när man började använda konstgjorda modifieringsprocesser för avling av kor, varpå de började producera mellan två och nio liter mjölk om dagen.

Skummjölk

Mängden mjölk som producerades fortsatte att ökas i takt med att åren gick, och idag använder man sig av en rad konstgjorda avelstekniker som inkluderar användning av antibiotika, genetisk avelsurval, ändringar av foder samt användning av tillväxthormon, varav samtliga ökar produktionen av kött och mjölk till överraskande kvantiteter.

Industrin har försökt att hålla detta hemligt, men utredningar har visat att alla dessa tekniker och ändringar har negativa effekter på konsumenternas hälsa. En nyligen genomförd studie från Harvard University bekräftade faktiskt många av farorna som konsumtion av komjölk misstänktes för.

10 anledningar till varför komjölk skadar hälsan

Mjölk

  • Mjölken minskar nivåerna av järn hos barn. National Academy of Pediatricts i USA publicerade 1993 en studie där det indikerades att barn inte bör dricka komjölk innan de är 18 månader gamla. Vidare bidrar komjölk till förlust av essentiella fettsyror och vitamin E.
  • Mjölken innehåller ett protein vid namn kasein som används för att göra klister och kan orsaka inflammation i den mjuka vävnaden hos många barn. Dessa vävnader hittas i halsen, näsgången och bihålorna. Om dessa blir inflammerade kan barnet drabbas av andningssvårigheter.
  • Konsumtion av komjölk och mjölkprodukter har kopplats till en rad olika sjukdomar, inklusive diabetes, multipel skleros, hjärtsjukdom, Crohns sjukdom, irritabel tarm, och till och med grå starr.
  • Komjölk innehåller abnormala nivåer av antibiotika som kommer från den konstgjorda aveln av kor. Denna antibiotika bidrar till tillväxten av bakterier som är mer resistenta mot antibiotika och därför svårare att bekämpa när de väl kommer in i kroppen, framförallt för personer som lider av allvarliga sjukdomar.
  • Kom ihåg att komjölk och produkter som görs av den innehåller runt 59 olika syntetiska hormoner, inklusive steroider samt binjure- och könshormon, som kan kombinera med andra gifter och orsaka degenerativa sjukdomar.
  • Mjölk innehåller höga halter av fett, vilket kan höja kolesterolnivåerna och riskera blockering av artärer, framförallt hos unga människor.
  • Komjölk är specifikt framtagen för kors matsmältningssystem. När människor konsumerar komjölk får de i sig komponenter som stör deras matsmältning och blockerar absorptionen av näringsämnen från dieten.
  • Konsumtionen av mjölk har kopplats till de flesta fall av allergier eller känsligheter. Man har demonstrerat påverkan på beteende, sömn och koncentration, och den kan till och med orsaka enures (sängvätning).
  • Diverse studier har funnit att komjölk är associerad med prostatacancer hos män, framförallt om de konsumerar tre glas om dagen. När det kommer till kvinnor kan risken för äggstockscancer vara så hög som 66%.
  • På grund av kasein producerar komjölk histaminer och sedan slem. Av denna anledning är konsumtion av mjölk och mjölkprodukter associerad med astma.
MER FÖR DIG