Kakrecept utan mjöl, mjölk eller socker

juni 1, 2019
För att minska kalorierna i våra recept kan vi ersätta vitt socker med naturliga sötningsmedel, som stevia, honung eller agavesirap.

Varje dag blir fler och fler människor mer försiktiga med vad de äter. Det finns en större medvetenhet om vilka livsmedel som inte är bra för hälsan, som gluten och laktos. Vissa livsmedel, som vitt socker, bör helt tas bort från vår kost eftersom de är som gift för våra kroppar. Men vad händer då med våra kakrecept? Ska man bara äta saker som smakar tråkigt?

Nej, att undvika dessa ohälsosamma livsmedel innebär inte att aldrig mer äta det som är gott! I denna artikel ska du få ett utsökt kakrecept som inte innehåller något mjöl, socker eller mjölk. Det är dessutom väldigt enkelt att göra och använder sig av några överraskande ingredienser som du kommer älska!

Mjöl

Idag baseras vår kost huvudsakligen på mjöl. Vid varje måltid under dagen hittar vi rätter som innehåller det: bröd, pasta, bakverk, pizza, pannkakor, kex, kakor mm.

Därför bör inte bara personer med glutenintolerans undvika mjöl, utan alla andra också eftersom det finns andra bra alternativ som kan skapa lite variation. I detta fall byter vi ut vetemjöl mot kikärtor, vilket kan komma som en liten överraskning.

Mjöl gjort på kikärtor är välkänt i vissa matkulturer. För detta recept ska vi använda kokta kikärtor som tillhandahåller stort näringsvärde och protein till vårt recept. Det är ett utsökt sätt att äta kikärtor på!

Baka med kikärtsmjöl

Mjölkprodukter

Utöver personer som är laktosintoleranta finns det många andra som vill undvika mjölkprodukter på grund av högt kolesterol eller för att produkterna genererar slem, hudproblem, allergier mm.

Detta recept kräver vare sig mjölk, yoghurt eller smör, och av denna anledning får vi en kaka som är enkel att smälta.

Socker

Vitt socker är helt onödigt i vår kost. Flera studier har visat att det är ett gift som avmineraliserar våra kroppar och gör dem sura, och eftersom vi äter det i stora mängder under dagen försämras vår hälsa.

I detta kakrecept har vi valt att ersätta socker med sötningsmedlet stevia, men du kan även använda honung eller agavesirap eftersom båda är hälsosamma alternativ.

Byt ut det raffinerade sockret mot naturligt socker

En kaka som är rik på protein

De flesta kakor innehåller mycket kalorier och snabba kolhydrater tack vare att de bakas på vetemjöl och socker. Men denna kaka är istället rik på protein tack vare de kikärtor och ägg den innehåller, vilket gör den väldigt nyttig utan att göra oss tjocka. Tvärtom är den ett utmärkt livsmedel att äta till frukost eller som tilltugg, eller varför inte som en lättdessert?

Den är även perfekt för barn och idrottare. Bäst av allt är dock att ingen kommer märka att den är gjord på kikärtor.

Kakrecept utan mjöl, mjölk och socker

Ingredienser

 • 500 gram kokta kikärtor (du kan använda de som säljs på burk eller koka dem själv utan salt)
 • 5 dl mörk choklad (utan socker eller mjölk) som du smälter, eller motsvarande mängd rent kakaopulver
 • 4 ägg
 • 2 rågade matskedar flytande stevia (utan smak och med transparent färg) eller 100 gram honung eller agavesirap
 • 1/2 tesked bakpulver
 • 2 näve skalade och hackade nötter
 • Valfritt: kanel, kardemumma, ingefära, vaniljessens

Instruktioner

Tillagningen är extremt enkel och snabb. Du behöver bara följa dessa steg:

 • Förvärm ugnen till 180° C.
 • Om du använder choklad som ska smältas gör du det i ett vattenbad.
 • Vispa äggen och lägg sedan till de kokta kikärtorna. Vispa allt tills det får en jämn, fin textur. Om du har en mixer eller matberedare går det mycket snabbare.
 • Lägg till sötningsmedlet du valt, samt bakpulver.
 • Avslutningsvis tillsätter du choklad eller kakao och de hackade nötterna.
 • Om du vill kan du lägga till några kryddor för att i ännu större utsträckning dölja smaken från kikärtorna, som annars i stort sett kommer försvinna tack vare chokladen. Du kan även krydda för att ändra smaken varje gång du bakar kakan: kanel, kardemumma, ingefära, vaniljessens, apelsinskal mm.
 • Förbered kakformen. Täck den lätt i olja och mjöl så att kakan inte fastnar.
 • Placera i ugnen och låt den gräddas i 40 minuter på 180° C.
 • Efter det tar du ut den ur ugnen och låter den svalna på ett galler.

Skär upp den i bitar, om du vill, och sedan är kakan redo att avnjutas. Lycka till!

Bilder från Xavi Talleda, Uwe Hermann och Olya Sanakoev.