Kakrecept utan mjöl, mjölk eller socker

· november 24, 2015
För att minska kalorierna i våra recept kan vi ersätta vitt socker med naturliga sötningsmedel, som stevia, honung eller agavesirap.

Varje dag hittar vi fler och fler människor som är försiktiga med vad de äter och som vill bli av med livsmedel som inte är bra för dem, som gluten eller laktos. Andra livsmedel, som vitt socker, bör helt tas bort från våra dieter eftersom de är som gift för vår hälsa.

I denna artikel ska vi tillhandahålla dig med ett utsökt kakrecept som inte innehåller något mjöl, socker eller mjölk. Det är dessutom väldigt enkelt att göra och använder sig av några överraskande ingredienser som du kommer älska!

Mjöl

Idag baseras vår diet huvudsakligen på mjöl. Vid varje måltid under dagen hittar vi rätter som innehåller det: bröd, pasta, bakverk, pizza, pannkakor, kex, kakor, mm.

Därför bör inte bara personer med glutenintolerans undvika mjöl, utan alla andra också eftersom det finns andra bra alternativ som kan skapa lite variation. I detta fall byter vi ut mjöl mot kikärtor, vilket kan komma som en liten överraskning.

Mjöl gjort på kikärtor är välkänt i vissa kulturer, och för detta recept ska vi använda kokta kikärtor som tillhandahåller stort näringsvärde och protein till vårt recept. Det är ett utsökt sätt att äta kikärtor på!

sötbröd-xavi-talleda

Mjölkprodukter

Utöver personer som är laktosintoleranta finns det många andra som vill undvika mjölkprodukter på grund av deras kolesterol eller för att de genererar slem, hudproblem, allergier, mm.

Detta recept kräver inte mjölk, yoghurt eller smör, och av denna anledning får vi en kaka som är enkel att smälta.

Socker

Vitt socker är helt onödigt i vår diet. Flera studier har visat att det är ett gift som avmineraliserar våra kroppar och gör dem sura, och eftersom vi äter det i stora mängder under dagen försämras vår hälsa.

I detta kakrecept har vi valt att ersätta socker med sötningsmedlet stevia, men du kan även använda honung eller agavesirap eftersom båda är hälsosamma alternativ.

Scoker-Uwe-Hermann

En kaka som rik på protein

De flesta kakor innehåller mycket vetemjöl och socker, men denna kaka är istället rik på protein tack vare de kikärtor och ägg den innehåller, vilket gör den väldigt nyttig utan att göra oss tjocka. Tvärtom är det ett utmärkt livsmedel att äta till frukost eller som tilltugg, eller varför inte som en lättdessert?

Den är även perfekt för barn och atleter. Bäst av allt är dock att ingen kommer märka att den är gjord på kikärtor.

Ingredienser

 • 500 gram kokta kikärtor (du kan använda de som säljs på burk eller koka dem själv utan salt)
 • 50 cl mörk choklad som du smälter utan socker eller mjölk, eller motsvarande mängd rent kakaopulver
 • 4 ägg
 • 2 rågade matskedar flytande stevia (utan smak och med transparent färg) eller 100 gram honung eller agavesirap
 • 1/2 tesked bakpulver
 • 2 näve skalade och hackade nötter
 • Valfritt: kanel, kardemumma, ingefära, vaniljessens

Instruktioner

Beredningen är extremt enkel och snabb. Du behöver bara följa dessa steg:

 • Förvärm ugnen till 180 grader C.
 • Om du använder choklad som ska smältas gör du det i vattenbad.
 • Vispa äggen och lägg sedan till de kokta kikärtorna. Du bör vispa allt tills det får en jämn, fin textur. Om du har en mixer eller matberedare går det mycket snabbare.
 • Lägg till sötningsmedlet du valt, samt bakpulver.
 • Avslutningsvis tillsätter du choklad eller kakao och de hackade nötterna.
 • Om du vill kan du lägga till några kryddor för att i ännu större utsträckning dölja smaken från kikärtorna, som annars i stort sett kommer försvinna tack vare chokladen. Du kan även krydda för att ändra smaken varje gång du bakar kakan: kanel, kardemumma, ingefära, vaniljessens, apelsinskal, mm.
 • Förbered kakformen. Täck den lätt i olja och mjöl så att den inte fastnar.
 • Placera i ugnen och låt den gräddas i 40 minuter på 180 grader C.
 • Efter det tar du ut den ur ugnen och låter den svalna på ett galler.

Skär upp den i bitar, om du vill, och sedan är kakan redo att avnjutas. Lycka till!

Bilder från Xavi Talleda, Uwe Hermann och Olya Sanakoev.