Förhindrar mjölkprodukter verkligen benskörhet?

Många tror att vi borde dricka mer mjölk eftersom det innehåller kalcium, vilket stärker ben, för att förhindra benskörhet. Men hur kommer det sig då att i de kulturer som inte dricker mjölk eller andra mjölkprodukter är benskörhetsnivån mycket lägre än hos oss? I och med detta vill vi ifrågasätta ifall denna relation verkligen är sann.

Varför rekommenderas mjölk?

Vissa punkter är sanna när det kommer till varför mjölk och mjölkprodukter alltid rekommenderats för din benhälsa och för att förhindra benskörhet. Anledningen är för att mjölk innehåller stora mängder kalcium – 120g per 100g. Mängden laktos (mjölksocker) i mjölk förbättrar dessutom hur kalcium absorberas av kroppen.

Det är utöver det en naturlig och lättåtkomlig produkt, även om kvaliteten på mjölk som säljs idag är mycket lägre än för några decennier tillbaka.

mjölk2

Vad är nackdelarna?

Trots fördelen med kalcium är sanningen dock att det finns tre stora nackdelar.

1. Den första är att kalciumabsorberingen inte är så hög som man tror, vilket beror på de andra ämnena i mjölk, det vill säga dess proteiner, hormonet kalciumfosfat, och kalcium/fosfor-proportionerna.

2. Dessa mjölkproteiner försurar dessutom blodet. Försurningen gör att du förlorar mineraler i dina ben, eftersom kroppen behöver använda vissa av dessa mineraler för att balansera din kropp och göra den mer alkalisk.

3. Det är många som lider av olika nivåer av laktosintolerans utan att de ens vet om det. Denna intolerans förstör dina tarmars hälsa genom att irritera dem och förvärra absorberingen av näringsämnen.

Sammanfattningsvis så absorberas egentligen inte kalcium, som är mjölkens stora fördel, som det ska av din kropp. Det är därför vi hittar så höga benskörhetsnivåer även i de som fått i sig mjölkprodukter hela sina liv. Det är därför vi föreslår att du letar efter andra kalciumkällor som lättare kan absorberas av kroppen och att du letar efter mat med andra mineraler som hjälper dig att riktigt ta upp kalcium.

ostklsser

Alternativa kalciumkällor

  • Sesam: Det innehåller mer kalcium än mjölk och är mycket lättare att bryta ner av kroppen. Du kan äta dem råa, malda eller som del av Gomasio (malda och rostade med salt), olja, eller  Tahini (sesampasta). Du kan också blanda Tahini med vatten, citron, kanel, och honung för att göra din egen sesamdryck.
  • Kokade broccoliswe

Vilken mat avlägsnar kalcium?

Fastän det är viktigt att äta mat med kalcium är det lika viktigt att undvika mat som avlägsnar det från din kropp. Se nedan för exempel på denna mat:

  • Vitt socker
  • Bordssalt
  • Läskedrycker
  • Kött
  • Kaffe och svart te
  • Alkoholdrycker

Foton av ulterior epicure och @Doug88888