Vad är kroniskt trötthetssyndrom?

Kroniskt trötthetssyndrom, eller ME/CFS, är idag en vanlig sjukdom. Någon som lider av ME/CFS är alltid trött och seg, och kan inte genomföra sina dagliga rutiner. Oavsett hur mycket sömn de får är de alltid trötta. Detta kan pågå under långa perioder och är väldigt skadligt för hälsan. Lär dig mer om kroniskt trötthetssyndrom i följande artikel.

Orsaker och symtom för kronisk trötthet

Bland de vanligaste symtomen för kronisk trötthet hittar vi:

 • Utmattning
 • Konstant Huvudvärk

  Ingen studie har hittills kunnat fastslå vad som orsakar kroniskt trötthetssyndrom, men generellt tror man att det kan vara relaterat till ett försvagat immunförsvar, virus, stress, överdriven oro eller nervositet, överarbete under långa perioder, alla typer av press, matobalanser (brist på vitaminer, proteiner och järn) eller depression.

  ME/CFS kan vara svårt att diagnostisera eftersom läkare i vissa fall inte anser det vara en sjukdom i sig självt, utan snarare en uppsättning symtom. Det första steget är att kontakta en specialist och, om möjligt, genomgå en komplett blodanalys för att fastställa vilka näringsämnen som du har brist på i kroppen.

  Behandlingar för kroniskt trötthetssyndrom har två huvudsakliga funktioner: att lindra symtomen och öka immuniteten.

  Mat för kronisk trötthet

  Även om sjukdomen i dagsläget inte går att bota vill vi tipsa om några naturliga alternativ som kan lindra symtomen. Dessa inkluderar:

  • Ingefära: Sojamjölk

   • Lägg två matskedar gingko biloba i 25 cl kokande vatten. Täck med lock och låt svalna. Drick en kopp om dagen för att öka cirkulationen i hjärnan, vilket förbättrar minnet och koncentrationen.
   • Lägg en liten bit kanelbark, en vitlöksklyfta och lite citronskal i en burk med tätt lock i tio dagar. Lägg sedan till runt 400 gram honung och en liter vatten. Koka blandningen tills volymen har reducerats till hälften, och vänta sedan tills den har svalnat innan du serverar.
   • I en liter kokande vatten lägger du en tesked kanel, en matsked ingefära, en näve kardemummafrön, en matsked honung och två matskedar macapulver. Ta bort det från värmen och låt svalna. Drick en kopp av denna blandning på morgonen och ytterligare en på eftermiddagen. Det är en fantastiskt återställande behandling för personer som lider av kronisk trötthet.

   Sömn-7

   För mer information kan du besöka: http://www.1177.se/Fakta-och-rad/Sjukdomar/MECFS/