7 användbara tips när du är mentalt utmattad

7 användbara tips när du är mentalt utmattad

Senaste uppdateringen: 11 januari, 2019

Alla de känslor som du måste handskas med i din vardagliga rutin, och de saker du måste göra, blir ibland för mycket och detta orsakar stress, ångest och utmattning – främst blir man dock mentalt utmattad. Detta är p.g.a. den ansträngning som du måste göra för att komma ihåg varje dagligt göromål.

Själva faktumet att vi måste göra dem är också något som oroar oss, speciellt då vi känner att vi inte har tillräckligt med tid. Därför vill vi dela med oss av följande råd till dig, så att du ska kunna kontrollera och hantera situationen när du blir mentalt utmattad.

Kosten är grundläggande

En nyttig och ordentlig kost är den mest fundamentala faktorn då det kommer till att motverka mental utmattning, eftersom den energi som vi ger vår kropp ger oss förmågan att klara av vår arbetsdag utan att behöva uppleva extrem mental utmattning.

Skippa inte fysisk träning

Då du utövar någon sport eller annan typ av fysisk aktivitet, aktiveras din hjärna och håller sig vaken längre, vilket är fundamentalt för att motverka mental utmattning. Vi rekommenderar därför att man tränar så mycket som möjligt varje dag under minst en timme. Utomhuspromenader är perfekta för att hjälpa dig slappna av och eliminera stress.

Få tillräckligt med sömn

Sover på bok

Du behöver minst sju till åtta timmars sömn per dygn för att kunna få en ordentlig vila och motverka fysisk och mental trötthet. Du måste komma ihåg att då du sover laddar du om din kropp med ny energi, för att du ska kunna påbörja din dag som en ny människa.

Träna ditt sinne

Du måste stimulera ditt sinne. För att göra detta kan du exempelvis lösa korsord, vilket är väldigt hjälpsamt i denna strävan. Du kan även, om du tycker om litteratur, ta tillfället i akt och läsa en god bok.

En bra arbetsmiljö

Då du utför dina dagliga sysslor i en god miljö, där du är helt lugn och känner dig hemma, kommer det vara betydligt enklare att gå igenom en stressande situation. Du bör även se till att ditt schema inte är för långt och ansträngande. Du bör försöka ta små pauser, då du exempelvis under tio minuter går runt på kontoret. På detta sätt kommer du att lätta ditt sinne och bli mer avslappnad.

Djupandning när du är mentalt utmattad

Ta hand om blodet

Då du spenderar mycket tid i en miljö som är ordentligt ventilerad och fri från rök, kommer luften du inandas att ha en bra syrekvalitet, vilket syresätter ditt blod ordentligt så att du inte ska behöva känna dig trött.

Lev optimistiskt

Då du känner dig pessimistisk och dina tankar är mörka och negativa, ger de dig en dålig energi som bara bidrar med ett dåligt humör, vilket i långa loppet kan få dig att bli sjuk. Du kan lösa detta genom att helt enkelt istället tänka glada tankar och ha ett mer positivt förhållningssätt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.