De 5 nyttigaste frukterna du kan äta

De 5 nyttigaste frukterna du kan äta

Senaste uppdateringen: 08 oktober, 2018

Att ha en bra kost är väldigt viktigt för att uppnå utmärkt hälsa. Frukt är givetvis ett av de livsmedel med flest hälsofördelar för kroppen, huvudsakligen tack vare dess vitaminer. Det är därför deras konsumtion är så starkt rekommenderad för alla. För att ta reda på lite mer om detta listar vi nedan de 5 nyttigaste frukterna du kan äta.

Det är bäst att äta dem färska, men är det inte möjligt bevarar de flesta frukter sina egenskaper även i torkat eller fruset tillstånd. Kom även ihåg att det är bäst att konsumera frukter som är i säsong eller som har producerats lokalt. Du kan äta frukt på olika sätt och dessutom bereda en rad olika rätter med dem.

1. Blåbär

Blåbär växer i kalla klimat på det norra halvklotet. De har få kalorier och många egenskaper som är bra för kroppen. Vi kan nämna några av dessa, till exempel deras höga koncentrering av vitamin C, kalium, järn och kalcium. De karaktäriseras dock av sitt höga innehåll av naturliga pigment, som antocyaniner och karotenoider.

Tranbär och juice

Det är därför blåbär är utmärkta naturliga antioxidanter och hjälper till att förebygga sjukdomar som cancer och makuladegeneration. De är även till stor hjälp för att förebygga urinvägsinfektioner, eftersom den enligt forskning tycks hämma e-kolibakteriens vidhäftningsförmåga. Avslutningsvis är de en rik källa av fibrer, vilket förbättrar tarmprocessen och även hälsan hos dina tänder, ditt hår och dina muskler.

2. Apelsiner

Apelsiner är ytterligare en av de nyttigaste frukterna du kan äta. Som du vet är de en utmärkt källa för vitamin C, vilken hjälper till att förebygga och till och med behandla andningssjukdomar som influensa, förkylning och katarrer. Denna frukt innehåller även stora mängder kalium, vilket är bra för musklerna. Den innehåller dessutom hesperidin – en beståndsdel som avsevärt kan sänka kolesterolnivåerna i blodet.

Apelsiner

Doften av apelsin lugnar nerver och ångest, vilket är anledningen till att den är perfekt för avslappning. Det är även en utmärkt antioxidant och rensare, och kan användas för att desinfektera kroppen. När du äter apelsiner drar även dina celler nytta eftersom apelsiner skyddar dem.

3. Äpplen – en av de nyttigaste frukterna

Äpplen är mycket populära och nyttiga frukter. Det är en naturlig och mycket effektiv antioxidant tack vare dess flavonoider, som kan förebygga sjukdomar som cancer, senarelägga åldringsprocessen och stärka immunförsvaret. Tandläkare rekommenderar även att du äter äpplen eftersom det minskar mängden bakterier i munnen.

Äpple

Äppelskal har högt fiberinnehåll, vilket hjälper till att minska kolesterolnivåerna i blodet och, framförallt, förbättra tarmfunktionen. Äpplen innehåller även bra mängder kalcium, järn, magnesium, fosfor och kalium.

4. Kiwi

Kiwi bjuder på många egenskaper som du säkerligen känner till. Det är en viktig källa av fibrer som hjälper till att normalisera kolesterolnivåerna och främjar tarmpassagen. Även om det kan låta otroligt innehåller kiwi faktiskt dubbelt så mycket C-vitamin som apelsiner.

Kiwi

Detta vitamin stärker ditt immunförsvar, förebygger andningssjukdomar och hjälper till med järnabsorptionen. Kiwi är dessutom rikt på lutein – ett naturligt pigment som filtrerar solstrålning. Denna frukt innehåller även höga nivåer av folsyra, vilket är bra för att förebygga anemi och kardiovaskulära problem.

5. Jordgubbar

Utöver att vara utsökta är jordgubbar även en av de nyttigaste frukterna. De innehåller höga nivåer av vitamin C, lecitin och pektin, som minskar dina kolesterolnivåer och förebygger sjukdomar som ateroskleros. Jordgubbar hjälper dessutom till att kontrollera typ 2-diabetes samt hjärt- och inflammationsproblem. De innehåller omega-9 samt mineraler som magnesium och koppar.

Jordgubbslemonad

Jordgubbar är ett utmärkt alternativ vid diarré på grund av dess sammandragande egenskaper. De används även som en kur för huden, huvudsakligen för finnar och skador. Sist bör vi nämna att jordgubbar även är en utmärkt naturlig tandkräm: de håller din mun ren och skyddar den från hål och dålig andedräkt.

Detta kanske intresserar dig
Frukter som främjar viktnedgång: naturligt och gott!
Steg för HälsaLäs det Steg för Hälsa
Frukter som främjar viktnedgång: naturligt och gott!

Precis som det finns mat du bör undvika om du vill gå ner i vikt finns det frukter som främjar viktnedgång och kan maximera resultatet. Läs mer i a...