Kur med havregryn och gröna äpplen till frukost

Havregryn och gröna äpplen har många fördelar för din hälsa tillsammans. Här ger vi dig ett smarrigt frukostrecept!
Kur med havregryn och gröna äpplen till frukost

Senaste uppdateringen: 05 oktober, 2019

Havregryn med gröna äpplen. Har du provat det någon gång? Många läkare och nutritionister rekommenderar detta enkla knep för att ta vara på hälsan och vikten. Det har flera fördelar och därför kommer vi idag att berätta för dig om alla dess egenskaper.

Det är inte bara bra för att reglera vikten. Denna kombination av havregryn och äpple är även en idealisk frukost för hela familjen. Antecknar du?

Alla fördelarna med havregryn och gröna äpplen

Havregryn och gröna äpplen

1. Havregryn och gröna äpplen reglerar ämnesomsättningen

Havregryn är ett superlivsmedel som har fantastiska fördelar för vår hälsa, och det är något vi bör äta varje dag. Om du konsumerar havregryn och gröna äpplen på morgonen blir det en väldigt hälsosam frukost, med ännu fler fördelar. Känner du till den främsta fördelen? Den reglerar faktiskt ämnesomsättningen.

 • Kombinationen av de fibrer som finns i havren med det pektin som finns i gröna äpplen gör att kroppen går igång för att rena sig själv och bränna fett.
 • Nutritionister rekommenderar att du konsumerar havregryn och gröna äpplen på morgonen eftersom det gör att du känner dig mättare, och du får en daglig dos av fibrer som accelererar ämnesomsättningen.

2. Idealisk för att sänka kolesterol

Om din läkare har informerat dig om att du har en förhöjd nivå av dåligt kolesterol kan du lägga till havregryn och gröna äpplen i din kost. Tillsammans reglerar de kolesterolet utan att du behöver använda dig av mediciner:

 • Havrens huvudegenskap är att den med sina fibrer kan absorbera gifter och överblivet kolesterol från blodet.
 • Detsamma gäller för gröna äpplen. Tack vare dess polyfenol och pektin kan du eliminera dåligt kolesterol, och det är jätteviktigt för hjärtats hälsa.
 • Denna kur hjälper dig även att reglera hypertoni (högt blodtryck), då den innehåller låga nivåer av natrium och mycket kalium.

3. Perfekt om du vill gå ner i vikt

Vi har på hemsidan ofta pratat om fördelarna med havre för att gå ner i vikt. Idag vill vi rekommendera att du gör något extra: kombinera den med gröna äpplen. Det hjälper dig på följande sätt:

 • Det kontrollerar nivåerna av socker i kroppen. Idealiskt för de som har diabetes och det förbättrar dessutom ämnesomsättningen, som vi tog upp tidigare.
 • Du känner dig mättare, och om du konsumerar kuren på morgonen går du då inte och småäter mindre hälsosamma saker fram tills lunch.
 • Denna kur gör att kroppen producerar ett enzym som kallas lecitin i levern. Ämnet har som förmåga att låta kroppen kan rena sig själv, eliminera överflödigt fett och rensa artärerna.
 • En annan fördel är att kuren förbättrar matsmältningen. Tack vare dess långsamma kolhydrater känner du dig inte bara mättare, utan kan även smälta maten bättre och motverka förstoppning.

4. Tillskott med vitaminer

Denna kur med havregryn och gröna äpplen är en “vitamincocktail”. Och den är inte bara bra för dig. Du kan även ge den till dina familjemedlemmar. Vill du veta hur den hjälper dig?

 • Du får en högre nivå av vitaminer från grupp B, som exempelvis niacin, tiamin och riboflavin. De är idealiska för att konstruera exempelvis nya muskelvävnader, för att omvandla socker till energi, förbättra ämnesomsättningen och för att hjälpa dig att syntetisera proteiner.
 • Du bör även tänka på att de olika aminosyrorna är viktiga för kroppen, och att du får flera mineraler som exempelvis magnesium, järn, fosfor samt kalcium. Dessa är viktiga ämnen för hälsan och kroppen.

Hur bereder du denna kur på havregryn och gröna äpplen?

Mixade havregryn och äpple i glas

Vad behöver du?

 • 2 dl vatten
 • 3 matskedar havregryn
 • Ett grönt äpple
 • Ett par droppar citronjuice
 • Lite kanel
 • 2 iskuber

Tillredning

 • Blötlägg först matskedarna med havregryn i ett glas vatten. På det sättet är det klart tills frukosten morgonen efter. Du skär därefter äpplet i bitar. Det är bäst om du låter skalet sitta kvar, eftersom det innehåller många näringsämnen.
 • Tillsätt därefter äpplet, de blötlagda havregrynen och ett par droppar citron och kanel i en mixer tillsammans med iskuberna. Det är till slut klart att njuta av!

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.