Kan ett äpple om dagen skydda dig mot fetma?

Gröna äpplen hjälper dig att återställa den metaboliska balansen. De är rika på fibrer och tack vare deras polyfenolinnehåll bekämpar de fetma och hjälper till att hålla din vikt under kontroll.
Kan ett äpple om dagen skydda dig mot fetma?

Senaste uppdateringen: 26 december, 2018

Ett äpple om dagen. Vi har alla hört talesättet  vid ett eller annat tillfälle. Få livsmedel är så nyttiga att inkludera i vår kost. Men kan äpplen verkligen hjälpa oss att undvika fetma? Om så är fallet, vilken typ av äpplen? Vi ska förklara hur det ligger till här nedan.

Ett äpple om dagen skyddar hälsan

Det finns många goda skäl till att inkludera äpplen i din kost. Ett äpple om dagen är viktigt för din hälsa. Som du redan vet kan dessa läckra frukter göra underverk:

 • De är återfuktande men ändå vätskedrivande, vilket hjälper dig att undvika vätskeretention.
 • Sänker blodtrycket tack vare deras innehåll av kalium.
 • Ger gott om fibrer, särskilt om de äts råa med skalet på.
 • Pektinet de innehåller skyddar tarmarna.
 • Äpplen – och deras skal – hjälper dig att förebygga vissa typer av cancer, som den som drabbar tjocktarmen.
 • Deras fytokemikalier skyddar mot diabetes och minskar kolesterol.

Dietister rekommenderar att vi äter äpplen med skal eftersom det är i denna del av frukten som pektin och viktiga fytokemikalier är som mest koncentrerade. Nu vet vi att äpplen är bra på många sätt, men hur kan de hjälpa oss att bekämpa övervikt och få bort de extrakilon vi lägger på oss emellanåt?

Granny Smith-äpplen och deras fettbekämpande förmåga

Granny Smith-äpple

För att förebygga fetma duger det inte att äta vilken sorts äpple som helst. Den bästa sorten är granny smith – ett smakfullt grönt äpple med en lätt syrlig smak som kompletterar många andra livsmedel på ett utmärkt sätt. Studien som kom fram till denna slutsats genomfördes av en grupp forskare vid Washington State University. Syftet med studien var att hitta den bästa sorten när det kommer till att förebygga viktökning.

Varför är granny smith-äpplen så mycket bättre än andra sorter? Vad är deras hemlighet? Experterna gav oss svar på dessa frågor i en utgåva av “Food Chemistry” tillsammans med några andra fakta att ha i åtanke:

 • Granny smith-äpplen innehåller svårsmälta föreningar som förebygger problem som är associerade med fetma. De är rika på polyfenoler, kostfiber och kolhydrater.
 • Denna typ av äpple främjar också tillväxten av så kallade “goda” bakterier, som skyddar tjocktarmen från gifter och hjälper till att smälta fett.
 • Granny smith-äpplen är mer medicinska och nyttigare än sorter som golden delicious, fuji, gala, red delicious och braeburn. De är rikare på polyfenoler och svårsmälta föreningar som hjälper till att förebygga viktökning och fetma.
 • De goda bakterierna i tjocktarmen hjälper oss att gå ner i vikt, vilket gör denna typ av äpple till en sann tillväxtfaktor för goda bakterier. De återställer den metaboliska balansen. Inflammationen försvinner, och du upplever en ökad mättnadskänsla samt undviker viktökning. Ett naturligt under som är tillgängligt för oss alla.

Så vänta inte! Börja äta ett äpple om dagen… och se till att välja granny smith!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Dianne A. Hyson. (2011). A Comprehensive Review of Apples and Apple Components and Their Relationship to Human Health. Adv Nutr vol. 2: 408-420
 • Avci A, Atli T, Ergüder IB, Varli M, Devrim E, Turgay SA, Durak I. (2007). Effects of Apple Consumption on Plasma and Erythrocyte Antioxidant Parameters in Elderly Subjects. Experimental Aging Research 33(4):429-37.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.