Medicinalväxter som botar sjukdomar i tarmarna

Medicinalväxter som botar sjukdomar i tarmarna
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

Obehag, inflammation, förstoppning, irriterade tarmar… Dina tarmar är en viktig del av ditt matsmältningssystem. De absorberar näringsämnen och eliminerar giftiga substanser. Det är därför nödvändigt att du tar hand om dina tarmars hälsa och håller dem fria från gifter. Vi ska berätta hur du kan bota sjukdomar i tarmarna med några fantastiska medicinalväxter. 

Hur man vet ifall man har sjukdomar i tarmarna

  • Det är enkelt att ta reda på. Faktum är att detta händer oss ofta: gaser, förstoppning, diarré och även den klassiska vita tungan som ger dig en konstig smak i munnen då du har problem med dina tarmar.
  • Du bör även tänka på dina stressnivåer. Som du redan vet påverkar din livsstil även hälsan hos dina tarmar, vilket är den plats där stressen samlas tills den orsakar olika typer av hälsoproblem.
  • Vi bör även tillägga att du regelbundet bör avgifta dina tarmar. Du kan behöva rena dem emellanåt för att sänka giftnivån i din kropp. Exempelvis, kom ihåg att tunntarmen måste ge näring till ditt blod och om det finns mycket gifter som har ackumulerats i dina tarmar, kommer detta att överföras till blodet. Detta kan vara ganska farligt. De tydligaste symptomen på detta fenomen är att ha torr och skrynklig hud, hudproblem, njur- eller leversmärtor, utmattning… Detta är saker du bör tänka på.

Växter som botar gastroenterit

Grönt te

Alla har nog upplevt detta någon gång. Det händer då slemmet i dina tarmar blir inflammerat p.g.a. en infektion av ackumulerade gifter. Din kropp attackeras plötsligt av patogena mikroorganismer som påverkar matsmältningen i dina tarmar. Du kan uppleva bland annat diarré, illamående och feber.

Vad du behöver

Mot inflammerande sjukdomar i tarmarna behöver du medicinalväxter som är uppmjukande, sammandragande och anti-inflammatoriska. Vi rekommenderar att du under de första dagarna inte äter någon fast föda för att avkoken ska kunna uppnå bästa effekt.

1. Läkemalva

Läkemalva är uppmjukande och anti-inflammatorisk. Du kan hitta den på naturapotek. För att göra ett avkok behöver du bara en tesked av denna medicinalväxt per 2,5 deciliter vatten. Du kan dricka två koppar per dag.

2. Mynta och grön anis

Blandningen av mynta och grön anis används för att lindra magsmärtor, återställa vätskebalansen och bota inflammation i tarmarna. Du behöver endast en matsked av varje växt och koka dem i ett par deciliter vatten. Låt det stå under några minuter, sila, och drick sedan. Du kan dricka 3 koppar per dag.

3. Svart te med citron

Detta är en av de mest klassiska behandlingarna för att behandla gastroenterit. Den återställer vätskebalansen, motverkar diarré, lindrar smärta, lindrar känslan av förstoppning, motverkar inflammation med mera. Det första du bör göra är att tillaga svart te. Lägg därefter till ett par droppar citron, så länge det inte får dig att må illa.

Växter som botar kolit

Lär dig vilka växter som kan bota sjukdomar i tarmarna

Kolit är en inflammation i tjocktarmen. När du får detta upplever du vanligtvis smärta i magområdet samt diarré. I de mer allvarliga fallen kan du även ha blödningar. Det kan också vara ett resultat av en attack från patogena mikroorganismer och även en bieffekt av någon form av medicin.

Vad du behöver

För att motverka denna typ av sjukdomar i tarmarna behöver du medicinalväxter som balanserar och skyddar din tarmflora. De som har antibakteriella, sammandragande och anti-inflammatoriska egenskaper kommer att vara väldigt användbara för dina tarmar, och mot kolit.

1. Avkok på eukalyptus

Eukalyptus är en fantastisk växt för att behandla kolit. Den har fantastiska egenskaper som absorberar gifterna i dina tarmar, vilket är anledningen till att vi rekommenderar att du dricker två till tre koppar per dag av detta avkok. Du kan hitta eukalyptus i örtaffärer och du kommer endast att behöva fyra till fem blad för detta avkok. Du kommer att känna dig toppen efteråt.

2. Avkok på timjan

Timjan är väldigt enkelt att hitta. Det är även ett väldigt gott avkok att dricka, och är oerhört effektivt. Det har egenskaper som motverkar tarmnedbrytning, vilket är väldigt bra för att behandla inflammationer och motverka gifter och bakterier. Drick två koppar per dag till frukost och strax innan middag. Lägg bara i en tesked och koka upp. Låt det stå under fem minuter och drick det sakta.

Växter för att behandla kolik

Orsaken till kolik är en rubbning i magtrakten

Orsaken till kolik är en rubbning i magtrakten. Detta producerar spasmer i tarmarnas muskler och orsakar ibland inflammationer, som den välkända IBS (irriable bowel syndrome). Detta är en väldigt irriterande och smärtsam sjukdom.

Vad du behöver

Du behöver växter som är kramplösande för att få musklerna i magtrakten att slappna av och motverka denna extrema rörlighet som alltid blir till ett hinder för avföringen. Så vilka är de bästa avkoken? Det finns ett som är både speciellt och effektivt.

1. Linfrön, meliss och kamomill

Smaken är mild och angenäm. Ett avkok som är väldigt effektivt för att lindra kolik, förbättra matsmältningen, och som fungerar som kramplösande samt lugnande medel. Ingredienserna är väldigt enkla att hitta. För att göra avkoket, lägg bara en påse av varje växt i 5 dl vatten och koka upp. Låt det stå under fem minuter och drick en kopp var femte timme. Detta kommer att lugna ner tarmarna. Tveka inte att prova eftersom det är en väldigt behaglig och hälsosam dryck.

Dina tarmar är en viktig del av ditt matsmältningssystem. Var uppmärksam på symptom så att du kan bota sjukdomar i tarmarna och hålla kroppens hälsa på topp.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.