Olika sätt att behandla magkatarr på

Olika sätt att behandla magkatarr på

Senaste uppdateringen: 10 februari, 2022

Magkatarr, även kallat gastrit, är i allmänhet ett mycket vanligt tillstånd bland personer som har kontorsjobb, som äter dåligt och som äter på oregelbundna tider. Men magkatarr orsakas inte alltid av detta. En del patienter får detta tillstånd genom att dricka för mycket alkohol, från bakterier eller biverkningar orsakade av vissa mediciner.

Oavsett orsak ger denna sjukdom ganska mycket obehag. Idag ger vi dig några tips på behandlingar som “botar” magkatarr.

Mild magkatarr

  • Det viktigaste steget att ta är att helt eliminera kryddstark och fettrik mat samt såser.
  • Det andra steget är att försöka äta mindre portioner vid varje måltid samtidigt som du äter frukt, kex eller dricker juice mellan måltiderna så att magen aldrig lämnas tom. Detta kommer att förhindra attacker av magkatarr.
  • Om du älskar alkoholhaltiga drycker kan det vara bra om du försöker minska dem så mycket möjligt från dieten. Det bästa du kan göra är att helt eliminera dem från ditt liv.
  • En annan mycket viktig rekommendation är att äta långsamt, vilket möjliggör en mycket hälsosammare matsmältning. Personer som äter snabbt är i allmänhet mer benägna att leva med maginflammation som orsakar frekventa sura uppstötningar och perioder av magsår. När maten inte smälter ordentligt måste magen jobba ännu hårdare.
  • Det är också bra att känna till hur du hanterar din stress. Stress kan uppkomma när som helst, både på kontoret och i vardagslivet. Det finns utan tvekan flera situationer varje dag som får oss att känna oss obekväma, illa till mods eller trasar sönder våra nerver. Det finns en oändlig mängd problem som vi inte vet hur vi ska lösa och allt detta skapar ångest och dåligt humör. Du måste lära dig att kontrollera dessa situationer  genom att hitta en lösning. Lugna ner dig, ta djupa andetag och räkna till tio innan du skriker rakt ut eller blir galen på allt som kommer i din väg. Din hälsa borde alltid komma först.

Kronisk magkatarr

Denna typ av magkatarr är mer komplicerad. Den är inte relaterad till något flyktigt som kan botas genom ett enkelt te. Du måste söka upp en specialist för detta tillstånd eftersom vissa mediciner kan förhindra magen från att skapa för mycket magsyra. Ett annat sätt att behandla detta tillstånd, om det redan är “kroniskt”, är att se vad som orsakade det och följa en ordentlig behandlingsregim under läkarkontroll.

Naturlig behandling av magkatarr

Det finns flera naturliga behandlingar som lindrar magkatarr. De första, och mest rekommenderade, är att äta fiberrika livsmedel såsom korn och frukt (med skal). Frukt som ska undvikas helt är citrusfrukter. Linfrön, färsk ingefära, kokosvatten och lakritste kan märkbart minska magsäcksirritation.

En annan lika viktig rekommendation är att äta din sista måltid två eller tre timmar före läggdags. När du går till sängs med magen full kan magkatarren förvärras. Kom också ihåg att inte äta för mycket. En sallad och en juice räcker gott och väl som kvällsmåltid.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.