Kontrollera gastrit med dessa huskurer

Även om våra tips kan vara hjälpsamma för att lätta symptom på gastrit är det viktigt att du uppsöker en specialist för att hålla sjukdomen under kontroll.
Kontrollera gastrit med dessa huskurer

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Visste du att du kan kontrollera gastrit med hjälp av huskurer? Gastrit, eller magkatarr, är en sjukdom där magsäckens vävnad inflammeras. Det skapar förstås starka buksmärtor utöver surhet och gaser. Det kan bero på många olika saker, men oftast beror det på en överväxt av bakterien Helicobacter pylorivilken är samma bakterie som orsakar bildandet av magsår.

Symptomen på gastrit kan uppstå plötsligt, eller så kan de utvecklas gradvis. Även om de brukar vara milda och övergående finns risk för komplikationer som blödningar i magen.  I dag finns det många behandlingar som hjälper till att kontrollera symptomen så att de inte påverkar patientens livskvalitet.

Det finns även en rad huskurer som kan hjälpa till att lindra symptomen, speciellt när de uppstår på grund av en extern stimulant. Vet du hur du kan kontrollera gastrit? Läs vidare och ta reda på hur du kan göra!

Vilka är orsakerna till gastrit?

Det går att kontrollera gastrit

Gastrit uppstår vid en irritation av magsäcksvävnaden som skyddar magen från magsafter. Den alltför stora mängden syra försvagar denna slembarriär, vilket leder till inflammation och sår. Majoriteten av fallen uppstår efter en infektion, men det kan också orsakas av autoimmuna sjukdomar, sura uppstötningar i magen och matsmältningssjukdomar.

Riskfaktorer

 • Bakterieinfektion (H. pylori)
 • Parasit- och virussjukdomar
 • Utdragen användning av smärtstillande mediciner
 • Stress
 • Skador i matsmältningssystemet
 • Crohns sjukdom

Konsumtionen av irriterande mat är inte en orsak till gastrit, men det är en faktor som ökar symptomens allvarlighetsgrad.

Hur vet jag om jag har gastrit?

Brännande i magen kan vara ett symptom på gastrit

Många fall av gastrit uppvisar inga symptom. Patienter kan känna en känsla av obehag i magen som lätt kan förväxlas med dålig matsmältning.

Beroende på allvarlighetsgraden kan det även orsaka:

 • Brännande i övre delen av magen
 • Illamående och kräkningar
 • Minskad aptit
 • Ont i magen och gaser
 • Sura uppstötningar

Om du har återkommande symptom är det viktigt att du uppsöker en läkare. Efter en fysisk undersökning kan de rekommendera labbtester för ett bekräfta diagnosen.

Huskurer för att kontrollera gastrit

Det finns många läkemedel som kan hjälpa till att kontrollera gastrit. Trots det är det viktigt att de drabbade ändrar sin livsstil för att undvika komplikationer. Läkemedlen kan tillfälligt lugna obehaget, men det är dina vanor som bestämmer om det kommer tillbaka, försvinner eller blir mer allvarligt.

Att ta till några naturliga, enkla huskurer är ett utmärkt alternativ för att bekämpa sjukdomen och undvika för mycket läkemedel. I dag har vi sammanställt en lista över några bra tips att börja med.

Ät kallt gelatin

Ät kallt gelatin för att kontrollera gastrit

Gelatin innehåller många viktiga näringsämnen som är bra för kroppen. Aminosyrorna och mineralerna hjälper till att reparera magsäcken och kontrollera inflammationen.

 • Ät en portion kallt gelatin när du känner brännande i magen eller något annat symptom på gastrit.

Ät en banan

Tack vare sina fibrer och antioxidanter är bananer en av de traditionella botemedlen för att kontrollera matsmältningsproblem som orsakas av gastrit. Det är en mjuk mat som hjälper till att reglera magens pH-värde, genom att det minskar surheten som orsakar magsår och irritation.

 • Ät en banan när du känner besvären, eller lägg ner en banan i din smoothie eller till frukosten.

Drick risvatten

Risvatten hjälper dig att kontrollera gastrit

Risvatten innehåller en koncentrerad mängd fiber vilket är bra för matsmältningsprocessen. Näringsämnena lugnar naturligt magen och hjälper den att regenerera vävnader som har blivit irriterade av syror.

 • Koka ris i vatten, utan att krydda, och drick vätskan 2 eller 3 gånger om dagen.

Begränsa ditt intag av irriterande livsmedel

Det finns många irriterande livsmedel som kan förvärra dina symptom på gastrit, speciellt om du äter dem mitt när sjukdomen yttrar sig som värst.

 • Det är extremt viktigt att du begränsar ditt intag av mjölkprodukter samt stekt och kryddig mat åtminstone tills du känner en lättnad i symptomen.

Kontrollera gastrit genom att mer vatten

Glöm inte bort att dricka vatten

Slutligen måste de som har gastrit se till att dricka tillräckligt med vatten för att underlätta för magsmältningen. För lite vätska ändrar pH-värdenaoch gör så att magsyran kan börja göra skada.

 • Se till att dricka mellan 6 och 8 glas vatten om dagen.
 • Tycker du inte om att dricka vatten som det är, droppa i lite citron eller gör avkok.

Använd tipsen för att behandla symptomen och kontrollera gastrit. Uppsök även din läkare med jämna mellanrum så att denne kan utvärdera hur du ligger till med sjukdomen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Feldman M, et al. (1996). Effects of aging and gastritis on gastric acid and pepsin secretion in humans: A prospective study. DOI:
  dx.doi.org/10.1053/gast.1996.v110.pm8612992
 • Lee M, et al. (1997) The aging stomach: Implications for NSAID gastropathy. DOI:
  dx.doi.org/10.1136/gut.41.4.425
 • Kuipers EJ, Blaser MJ. Acid peptic disease. In: Goldman L, Schafer AI, eds. Goldman-Cecil Medicine. 25th ed. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2016:chap 139.
 • Su K, Wang C. Recent advances in the use of gelatin in biomedical research. Biotechnol Lett 2015;37:2139-45.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.