Lätta din magkatarr med dessa 7 läckra frukter

Söker du lättnad från besvärliga magkatarrproblem? Du behöver inte leta längre! Se våra fantastiska naturliga botemedel som kan lätta din magkatarr. Du kan prova dem hemma!
Lätta din magkatarr med dessa 7 läckra frukter

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Vill du lätta din magkatarr? Magkatarr, eller gastrit, är en rubbning i matsmältningssystemet som orsakas av en inflammation i den magsäck som skyddar din mage från magsyra. Den ger en stark och brännande känsla i magen, tillsammans med smärta, gaser och andra symptom på matsmältningsbesvär.

Den kan ha ett genetiskt ursprung, men i de flesta fall har det att göra med dåliga matvanor och en infektion av bakterien H. pylori. Symptomen kan uppkomma oregelbundet och bero på olika yttre omständigheter, men många människor har ständigt återkommande magkatarr och lider även av komplikationer.

Men på samma gång som det är viktigt att uppsöka sjukvård finns det vissa hälsosamma vanor som kan underlätta besvären och hindra dem från att försämra din livskvalitet. Därför vill vi dela med oss av 7 läckra frukter som har förmågan att på ett naturligt sätt hjälpa dig att hantera besvären och lätta din magkatarr.

Frukter som kan lätta din magkatarr 

1. Bananer

Bananer innehåller fibrer vilket kan lätta din magkatarr

Bananer innehåller mycket fibrer, vitaminer och mineraler, något som är en bra kombination för att förbättra matsmältningen och bidra till att lätta din magkatarr. Det är en mjuk frukt som inte innehåller så mycket fett eller protein, och eftersom den reglerar pH-värdet i din mage kan den förhindra magsår och halsbränna.

A- och C-vitaminerna skyddar tillsammans med kalium och magnesium magens slemhinna och kontrollerar inflammation.

Förslag

 • Ät en banan när du känner att besvären på magkatarr börjar komma.
 • Blanda ner den i smoothies och i andra passande rätter.

2. Papaya

Den här smakfulla, tropiska frukten är ett naturligt botemedel mot brännandet du kan känna från magkatarr. De största fördelarna kommer från papayans fibrer och matsmältningsenzymer; det är dessa som hjälper dig att förbättra matsmältningen.

Papaya rekommenderas både för bukinflammation och för magen.

Förslag

 • Ät 2 till 3 skivor papaya om dagen.
 • Blanda ner lite papaya i en naturell yoghurt med låg fetthalt och ät när du får problem med magen.

3. Persikor

Persika kan verka urindrivande

Persikor innehåller en massa viktiga näringsämnen som bland annat verkar urindrivande, antiinflammatoriskt och laxerande. Det stora fiberinnehållet hjälper till med matsmältningen och håller samtidigt inflammationen i magen under kontroll.

Dessa egenskaper kan, tillsammans med vitaminerna och mineralerna, lätta din magkatarr genom att lindra smärta och inflammation.

4. Äpplen

Äpplen innehåller en typ av fiber som heter pektin och som blir till en gelé när den kommer i kontakt med vätska. Denna hjälper till att bilda ett skydd i magens slemhinna. Regelbunden konsumtion av äpplen förhindrar besvär som förstoppning, och minskar en överproduktion av magsyra.

Förslag

 • Ät upp till 2 äpplen om dagen.
 • Gör din egen äppeljuice och drick när du känner besvär.

5. Kokos

Kokos innehåller mängder av antioxidanter

Kokosnötter är fullpackade med antioxidanter, fettsyror och naturliga fibrer som skyddar din matsmältningshälsa och kan lätta din magkatarr. Både kokosköttet och kokosvattnet har en lugnande effekt på halsbränna och gastrit eftersom de minskar produktionen av syra i magen.

Vitaminerna och mineralerna i kokosen fyller på med näringsämnen som du har förlorat på grund av diarré, och mildrar även magsmärtor som orsakas av kolit.

Förslag

 • Ät kokosnöt minst tre gånger om dagen.
 • Drick ett glas kokosvatten för att minska brännandet som kommer av magkatarren.

6. Päron

Päronets näringsprofil liknar äpplets, och är också ett bra alternativ för att med kosten lindra besvär och lätta din magkatarr. De innehåller fibrer och antioxidanter, vilket minskar inflammation i magens slemhinnor.

Bland andra näringsämnen innehåller päron stora mängder A-, B- och C-vitaminer, som alla är nödvändiga för optimal matsmältning.

Förslag

 • Ät 2 päron om dagen.
 • Drick päronjuice när du känner brännandet i magen så kommer det att lugna dina besvär.

7. Körsbär

Körsbär

Dessa små bär innehåller antioxidanter och antiinflammatoriska substanser som bekämpar de negativa effekterna av fria radikaler. Antocyaninet i körsbären är vad som ger dem sin djupröda färg och hjälper vid gastriska problem, bland annat smärta och inflammation.

Förslag

 • Ät 5 till 6 mogna körsbär om dagen. Det räcker för att lätta din magkatarr.

Är det någon av dessa frukter som du tycker speciellt mycket om? Från och med nu, bestäm att just den ska bli ditt första bekämpningsmedel när du behöver lätta din magkatarr.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • DiMarino, M. C. (n.d.). Gastritis
  merckmanuals.com/home/digestive-disorders/gastritis-and-peptic-ulcer-disease/gastritis
 • DiMarino, M. C. (n.d.). Introduction to gastritis and peptic ulcer disease
  merckmanuals.com/home/digestive-disorders/gastritis-and-peptic-ulcer-disease/introduction-to-gastritis-and-peptic-ulcer-disease
 • Gastritis. (n.d.) Retrieved from
  my.clevelandclinic.org/health/articles/gastritis
 • Gastritis. (2015, July)
  niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/gastritis

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.