Huskurer för att bekämpa maginflammation

Huskurer för att bekämpa maginflammation
Elisa Morales Lupayante

Granskad och godkänd av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Maginflammation är ett väldigt vanligt problem, framförallt för kvinnor. Det orsakas av en dålig kombination av livsmedel, för mycket mat, stress, matsmältningsproblem eller förstoppning. Detta irriterande problem gör att din mage ser mer inflammerad ut och kan även komma tillsammans med andra stora problem, som gaser och buksmärta.

För att bekämpa maginflammation är det väldigt viktigt att modifiera dina matvanor och eliminera de livsmedel som kan orsaka irritation från din diet. Om du dock insett att det är ofrånkomligt för dig att lida av inflammation i buken, finns det vissa huskurer som kan vara till stor hjälp för att minska detta problem.

Livsmedel som är rika på antioxidanter

Livsmedel som är rika på antioxidanter är nyckeln till att bekämpa maginflammation och få en plattare mage. Dessa typer av livsmedel ger dig hälsosamma fördelar, och det är mycket viktigt att ofta inkludera dem i din diet. Vi rekommenderar att äta mellan två och fyra portioner med antioxidantrika livsmedel per dag, inklusive: tranbär, äpplen, lök, vitlök, selleri, mm.

Livsmedel som är rika på fibrer

Fibrer i kosten

En bra diet bör inkludera livsmedel som är rika på fibrer eftersom de hjälper dig med matsmältningen samt ger andra fördelar, som en platt mage. Om du lider av maginflammation bör du öka din konsumtion av fiberrika livsmedel för att motverka det. Bland dessa hittar vi grönsaker och frukt, fullkorn, fullkornsmjöl och ris.

Kryddnejlika

Kryddnejlika är speciellt rekommenderat när maginflammationen är kronisk. I dessa fall rekommenderar vi att du dricker 20 droppar i ett halv glas vatten varje morgon på tom mage. Denna kur hjälper dig att bekämpa de gaser som tenderar att vara vanliga vid maginflammation.

Citronvatten

Lemonad

Citron har alkaliska egenskaper som hjälper till att neutralisera magsyran och förebygger massor av hälsoproblem. Om du lider av maginflammation rekommenderar vi att du dricker ett glas varmt citronvatten på tom mage varje dag.

Kanel

Kanel är en populär krydda över hela världen som har använts för att behandla och förebygga irriterande bukinflammationer sedan medeltiden. Ett avkok på kanel är utmärkt för att bekämpa buksmärtor, förbättra ämnesomsättningen och minska irriterande inflammation i denna kroppsregion.

För att göra avkoket blandar du bara en tesked kanelpulver i 25 cl vatten, låter det stå i 15 minuter och sötar det sedan med honung.

Andra kryddor

Fänkål som te

Kryddor som fänkål, kummin och oregano är rekommenderade för att bekämpa maginflammation och gaser. Fänkål är en krydda som karaktäriseras av sina antiseptiska egenskaper och förmåga att bekämpa diarré och gaser i magen.

Kummin är lugnande och vätskedrivande, vilket rekommenderas för vätskeretention och inflammation. Avslutningsvis förbättrar oregano matsmältningen, verkar vätskedrivande och är dessutom utmärkt för levern.

Avkok på medicinalväxter

Örtavkok eller teer har blivit mycket populära tack vare egenskaper som främjar matsmältning såväl som eliminering av överflödig vätska. Detta hjälper till att rensa kroppen och bekämpar de jobbiga problemen med maginflammation.

Att dricka två till tre koppar avkok om dagen kan behandla och förebygga problem med maginflammation såväl som andra relaterade matsmältningsproblem. Bland de rekommenderade avkoken hittar vi: kamomill, ingefära, mynta, grönmynta, salvia, oregano och basilika.

Minska din konsumtion av salt

Salt mot maginflammation

Trots att det inte är en behandling är det viktigt att ha detta tips i åtanke eftersom det är en nyckel till att bekämpa och förebygga maginflammation. Att konsumera salt eller natrium i stora mängder bidrar till den irriterande känslan av uppsvälldhet eftersom det kan orsaka vätskeretention.

Juicer som bekämpar maginflammation

Denna kraftfulla juice är utmärkt för att bekämpa den där irriterande maginflammationen eftersom du blandar vätskedrivande och renande livsmedel som hjälper dig att förebygga vätskeretention och förbättra matsmältningen.

Ingredienser

  • 1 skiva ananas
  • 1 matsked linfrön
  • Saften från en citron
  • 1 glas vatten
  • Lite honung

Hur du bereder det

Lägg alla ingredienser i en mixer, kör i några minuter, och drick sedan juicen på tom mage 30 minuter innan du äter frukost.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.