5 matsmältningsproblem som kan orsaka viktuppgång

Visste du att förstoppning är en av flera matsmältningsproblem som kan orsaka viktuppgång? Det extra avfallet påverkar din ämnesomsättning.
5 matsmältningsproblem som kan orsaka viktuppgång
José Gerardo Rosciano Paganelli

Granskad och godkänd av läkare José Gerardo Rosciano Paganelli.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Övervikt beror på en ansamling fett och gifter i kroppen. Orsakerna kan vara många, men visste du att det finns matsmältningsproblem som kan orsaka viktuppgång? Den största orsaken är konsumtion av för många kalorier, men övervikt kan även bero på en stillasittande livsstil, hormonförändringar och metaboliska svårigheter.

Många är dessutom överviktiga för att matsmältningssystemet inte fungerar som det ska och därför inte kan bryta ner fetter och absorbera näringsämnen ordentligt. Vi vill ta chansen att dela med oss av fem matsmältningsproblem som kan orsaka viktuppgång så att du kan identifiera dem och ta till åtgärder.

1. Gastroesofageal reflux

Matsmältningsproblem som kan orsaka viktuppgång: reflux

Gastroesofageal refluxsjukdom är ett matsmältningsproblem som ger en obehaglig brännande känsla i bröstet. Detta eftersom sura magsafter kommer upp i matstrupen för att klaffarna som håller dem kvar i magen har försvagats.

Kopplingen till viktuppgång kommer från att det finns viss mat som temporärt lugnar symptomen. Små portioner må inte utgöra något hot, men när maten har smälts kan symptomen hålla i sig och suget att äta komma tillbaka.

Rekommendationer

 • Kontrollera symptomen på reflux med naturliga teer och hemgjorda kurer som är snåla på kalorier.
 • Undvik att äta fet eller irriterande mat eftersom de inte kommer hjälpa dig med problemet, utan bara göra det värre.

2. Matsmältningsproblem som kan orsaka viktuppgång: magsår

Magsår är lesioner som vanligtvis dyker upp i magens slemhinna eller tunntarmen, och är en vanlig konsekvens av för stor syraproduktion. Likt den tidigare åkomman kan de resultera i viktuppgång på grund av ångest i koppling till matintag.

De orsakar inflammation i buken och konstant illamående som kan lindras efter att man ätit specifik mat. Därför brukar patienter äta fler kalorier än de borde, och om åkomman inte kontrolleras inom kort kan man gå upp i vikt.

Rekommendationer

 • Undvik antiinflammatoriska läkemedel, smärtlindrare och antibiotika medan du behandlar ett magsår.
 • Sluta äta mejeriprodukter, kryddstark mat och andra irriterande livsmedel.
 • Ta huskurer med alkaliska egenskaper, såsom bikarbonat eller gel från aloe vera.
 • Drick mer vatten och teer som hjälper dig med matsmältningen.

3. Förstoppning

Sitta på toaletten

Förstoppning är ett av de värsta matsmältningsproblemen som kan orsaka viktuppgång. Detta eftersom det ansamlade avfallet i tarmarna gör det svårt för kroppen att omvandla näringsämnen till energikällor. Kvarhållning av gifter i grovtarmen orsakar inflammation i magen och en känsla av tyngd. Det kan få dig att tro att sakerna du gör för att gå ned i vikt inte fungerar.

Det handlar dock inte om att kroppen absorberar fler kalorier, utan om att överflödigt avfall gör det svårt för dig att se resultatet av dina ansträngningar.

Rekommendationer

 • Öka konsumtionen av kostfibrer. För att göra det ska du lägga till färska grönsaker, frukter och fullkorn i kosten.
 • Drick 6-8 glas vatten om dagen.
 • Träna regelbundet, minst 30 minuter om dagen.
 • Drick naturliga laxermedel i form av teer och andra vätskor.

4. Förändringar i bakteriefloran

Förändringar i bakteriefloran i tarmarna är en bidragande faktor för viktuppgång. De stör din metaboliska rytm och gör det samtidigt svårt att absorbera och korrekt använda näringsämnena från livsmedel.

Dessa obalanser inträffar eftersom mikroorganismerna förökar sig för mycket, eller för att deras närvaro i tarmarna minskas. Som en konsekvens skapas problem såsom förstoppning, och det kan även få dig att äta mer och ansamla mer fett.

Rekommendationer

 • Undvik för stor konsumtion av livsmedel som förändrar pH-värdet i tarmarna (fetter, raffinerat mjöl, socker, etc.).
 • Ät mer probiotika, såsom naturell yoghurt eller jäst kål.
 • Drick 1,5-2 liter vatten om dagen.

5. Irritabel tarm

Kvinna med irritabel tarm

Vårt sista matsmältningsproblem som kan orsaka viktuppgång är irritabel tarm – ett gastrointestinalt tillstånd som på grund av dåliga kostvanor blivit allt vanligare på senare år. Dess uppkomst kommer med andra problem i matsmältningssystemet, inklusive inflammatoriska obalanser och förändringar i bakteriefloran.

Det leder till förstoppning, uppsvälld buk och svårigheter att smälta vissa livsmedel. Så när folk ignorerar symptomen och inte försöker behandla dem kan de uppleva viktuppgång och kontinuerligt illamående.

Rekommendationer

 • Tala med en läkare om du misstänker att du lider av något av dessa tillstånd.
 • Lägg till probiotika i kosten och livsmedel som innehåller matsmältningsenzymer.
 • Sluta konsumera alla inflammatoriska livsmedel och drycker i så stor utsträckning som möjligt.

Känner du igen någon av dessa åkommor? Om du har symptom på matsmältningsproblem eller misstänker att du inte kan gå ned i vikt på grund av det ska du följa rekommendationerna ovan och tala med din läkare för att få en mer precis diagnos.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Amparo Escudero Sanchís, Miguel Bixquert Jiménez, Guía para prevenir y tratar el estreñimiento, Fundación Española del Aparato Digestivo, s.f.
 • Antonio Giovanni Spaventa Ibarrola. ERGE y obesidad. Volumen 35, Supl. 1 Enero-Marzo 2013. MÓDULO VII. BARIATRÍA.
 • Asociacion español de coloproctología. Estreñimiento. 2012.
 • National Heart, Lung, and Blood Institute en colaboración con The National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, CLINICAL GUIDELINES ON THE IDENTIFICATION, EVALUATION , AND TREATMENT OF OVERWEIGHT AND OBESITY IN ADULTS. The Evidence Report, NIH PUBLICATION NO. 98-4083 SEPTEMBER 1998
 • Pathophysiological role of host microbiota in the development of obesity.
  Kobyliak N1, Virchenko O2, Falalyeyeva T2.
 • Susana Jiménez Contreras, “Síndrome del Intestino irritable”, Fudación Española del Aparato Digestivo, s.f. https://www.saludigestivo.es/mes-saludigestivo/sindrome-del-intestino-irritable/sindrome-del-intestino-irritable-concepto/

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.