Hur ananas kan minska förstoppning

december 31, 2018
Tack vare sitt höga fiberinnehåll är ananas en perfekt lösning för att minska förstoppning och uppnå mer regelbundna tarmtömningar. Du kan dessutom kombinera den med andra matsmältande frukter för extra hjälp!

Många äter idag inte tillräckligt bra för att möta kroppens behov. För mycket mjölk och en stillasittande livsstil gör det svårt för tarmarna att föra ut avfallet som de ska. Om du har det problemet rekommenderar vi att du läser följande artikel för att se hur ananas kan minska förstoppning.

De stora fördelarna med ananas

lindra förstoppning med ananas

Ananas är inte bara ytterligare en god och uppfriskande frukt, perfekt för varma sommardagar, utan besitter även andra egenskaper som är värda att belysa.

 • Ananas är perfekt för att bränna fett, och av den anledningen rekommenderas den för de som lider av fetma, övervikt och celluliter.
 • Den är kraftfullt antiinflammatorisk och väldigt bra för personer med artrit eller gikt.
 • Ananas är även vätskedrivande tack vare sitt innehåll av kalium. Den hjälper dig att bli av med uppsvälldhet såväl som att rena och avgifta kroppen.
 • Den stärker immunförsvaret.
 • Ananas främjar absorptionen av järn (starkt rekommenderat för personer med anemi).
 • Den har antikoagulerande effekter (förebygger blodproppar och cirkulationsproblem).
 • Ananas reglerar även blodtrycket (speciellt vid hypertoni), bekämpar förkylningar och minskar symptomen på reumatism.

Fördelarna med ananas för att minska förstoppning

Miljontals människor har problem med att gå på toaletten på grund av sin kost eller brist på träning. Det kan lindras med en mer varierad kost, träning eller att dricka två liter vatten om dagen. Utöver allt det kan vi dock även njuta av de stora fördelarna med ananas för att minska förstoppning.

Tack vare sitt bromelin förbättrar ananas matsmältningen rent generellt och möjliggör för tarmarna att arbeta utan problem. Vi vill även betona att kostfibrerna underlättar regelbundna tarmtömningar. När man har problem med att gå på toaletten är det rekommenderat att äta 2 1/2 dl tärnad ananas om dagen.

Om det är något vanligt förekommande för dig kan det vara en god idé att äta frukten flera gånger per vecka. På så sätt kan du försäkra mer regelbundna tarmtömningar.

ananasskivor

Man kan även minska förstoppning genom att dricka ananasjuice, så länge den är naturlig (industriella juicer räknas inte eftersom de tillsätter konserveringsmedel och socker). Ett glas (2 1/2 dl) tillhandahåller 0,5 gram fibrer. Så om förstoppningen är akut råder vi dig att dricka åtta glas (runt 1 1/2 liter) på en dag.

De naturliga enzymerna i ananas spelar en viktig roll i grovtarmens funktion. Om förstoppningen är mild (vilket till exempel kan ske om man åker på semester eller förändrar kosten) kan man dricka ett glas ananasjuice om dagen på tom mage, följt av ett glas vatten (2 dl).

Med barn är det rekommenderat att späda ut ett halvt glas juice med ett halvt glas vatten. Det är alltid lämpligt att ha en juicemaskin hemma så att du kan bereda färsk juice och dricka den direkt.

Ananasjuice må vara näringsrik och fördelaktig, men den har vissa kontraindikationer:

 • Den kan till exempel orsaka uttorkning (det är därför bäst att dricka den med vatten).
 • För de som lider av gastroesofageal reflux bör det nämnas att ananasjuice kan förvärra symptomen.

Andra frukter som kan minska förstoppning

Så att du inte blir trött på att äta ananas, eller om du inte gillar eller kan få tag på den, finns det andra alternativ som också är effektiva. Du kan inkludera dem i kosten som dessert, mellanmål eller en del av frukosten. Det är dock alltid bäst att äta dem på tom mage när du har förstoppning.

1. Bär

Bär är en utmärkt källa till fibrer: 2 1/2 dl jordgubbar tillhandahåller 2,9 gram och 2 1/2 dl tranbär tillhandahåller 3,6 gram.

Björnbär och hallon är rikast på fibrer, med åtta gram per 2 1/2 dl. För att bibehålla god tarmfunktion är det rekommenderat att få i sig 20-30 gram fibrer om dagen. Så att börja dagen med en portion bär är till stor hjälp för att nå denna mängd. De är även snåla på kalorier, tillhandahåller fukt och skyddar kroppen mot fria radikaler.

2. Plommon

För att handskas med förstoppning har nog många ätit plommon, torkade eller färska. Plommon förbättrar tarmtömningarna och bidrar med mycket fibrer. Du kan äta dem till lunch, middag eller dessert, eller dricka en juice på dem.

skål med plommon

3. Äpple

Äpplen är en av de nyttigaste frukterna som finns eftersom de innehåller mängder av näringsämnen. De förbättrar matsmältningssystemet och minskar förstoppning tack vare sitt pektin (en typ av fiber). De ökar mängden avföring, bekämpar inflammation och mättar hungern.

4. Kiwi

Kiwi är ytterligare en god frukt som är full av fibrer. Den innehåller även ett enzym vid namn aktinidin, som möjliggör tarmarnas arbete och förebygger bildandet av gaser. Det är rekommenderat att äta en färsk kiwi på morgonen på tom mage. Du kan även bereda en smoothie med andra frukter om du inte gillar den något sura smaken.

5. Päron

Du hittar vanligtvis päron i förstoppningsmotverkande recept. Utöver att hjälpa till med förstoppning tack vare sitt pektin kan de även stärka immunförsvaret och reglera blodtrycket.

 • Farid Hossain, M. (2015). Nutritional Value and Medicinal Benefits of Pineapple. International Journal of Nutrition and Food Sciences. https://doi.org/10.11648/j.ijnfs.20150401.22
 • Wijeratnam, S. W. (2015). Pineapple. In Encyclopedia of Food and Health. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-384947-2.00547-X
 • Pavan, R., Jain, S., Shraddha, & Kumar, A. (2012). Properties and Therapeutic Application of Bromelain: A Review. Biotechnology Research International. https://doi.org/10.1155/2012/976203