6 sätt att kontrollera stress och ångest utan läkemedel

För att inte stress ska ha en negativ påverkan på din hälsa borde du tänka över dina vänskaper eller giftiga förhållanden, och se om de förvärrar din ångest.
6 sätt att kontrollera stress och ångest utan läkemedel

Senaste uppdateringen: 20 oktober, 2020

Stress påverkar oss både fysiskt och mentalt, och alla bär vi på det på olika sätt. Men innan du sträcker dig efter receptbelagda preparat ska du veta att det finns många naturliga metoder – det går att kontrollera stress och ångest utan läkemedel.

Ta en titt på följande livsstilstips och naturliga kurer!

1. Lev i stunden

Depression kan uppstå när man lägger för stor fokus på det förflutna, men även på stress, ångest över nuet och rädslor om framtiden. För att minska dina stress- och ångestnivåer kan du vara tvungen att helt förändra dina dagliga vanor.

Ta reda på vilka situationer som gör dig upprörd. Du måste tydligt identifiera vad som stör dig inifrån och börja sätta nya prioriteringar.

Lev livet en dag i taget utan att oroa dig för mycket över framtida mål. Lita på dig själv och lämna lite av resan åt slumpen. Som om det vore ett stycke musik ska du leva livet och njuta av magin, utan att planera varje steg du tar.

Det är viktigt att ha en agenda och hålla koll på dina många förpliktelser, givetvis. Men när du planerar allt för mycket lägger det bara till en börda och en känsla av överdriven plikt.

2. Lär dig att koppla bort

Lär dig att koppla bort

Ett karaktärsdrag hos stress och ångest är att folk har den dåliga vanan att ta med sig jobbproblem hem. För att kontrollera stress och ångest utan läkemedel måste man därför lära sig att koppla bort och sluta tänka på jobbet vid dagens slut.

Det kommer hjälpa dig att njuta av familjen mer och bidra till ett bättre klimat hemma. Oro och ångest kommer bara generera obehag bland familjemedlemmarna. Vidare kommer barn imitera ditt uppförande och lida av den konstanta spänningen.

Du måste tona ned sakerna som åsamkar dig ångest. Världen fortsätter att snurra, med eller utan dig.

3. Kontrollera stress och ångest utan läkemedel med träning

En utmärkt kur mot stress är givetvis träning. Ett bra träningspass kommer hjälpa dig att:

  • Rensa ditt sinne
  • Reglera blodtrycket
  • Ge en känsla av lugn och välmående
  • Balansera överflödig energi
  • Hjälpa dig att koppla bort några timmar
  • Släppa ut njutningsbildande endorfiner

Varaktigheten kan variera mellan 10 och 30 minuter, med 30-60% intensitet baserat på dina förmågor. Vi rekommenderar sporter med rytm, såsom simning, löpning, cykling, vandring, etc.

4. Gå till en expert

Tränande kvinna

Stress är något som kan hanteras. Lite stress håller dig på alerten och är kopplat till uråldriga jakt- och överlevnadsinstinkter. Det ger dig även extra energi och snabbar upp andningen för att ge hjärnan mer syre. Om du känner dig överväldigad mentalt, är oförmögen att kontrollera din ilska eller är mycket ängslig är det dock en god idé att träffa en psykolog.

En bra specialist kan hjälpa dig att skapa skräddarsydda riktlinjer för att utvärdera och utveckla mer lämpliga svarsbeteenden i situationer med stress och ångest. Tveka inte att be om hjälp och låta dig bli hjälpt: du har inget att förlora och din hälsa kommer gagnas.

5. Välj ditt sällskap noggrant

Om ditt liv är fyllt med intensiva krav som orsakar stress och ångest rekommenderar vi att du väljer vänner som inte förvärrar det. Att njuta av gott sällskap på fritiden, till exempel när man vandrar, promenerar på stranden eller bara är ute, kan lugna dina spänningar.

Alla har nog hört talas om “giftiga människor“. Det är därför du bör välja vänskaper som bidrar till positiva värderingar och inte trycker ned dig ännu längre.

6. Vila ordentligt

Glada vänner

Att återställa din energi varje dag är viktigt. Få så mycket vila som din kropp behöver. Sömn är vilsamt och bidrar till högre medvetenhet såväl som prestationsförmåga. Det är viktigt att dina timmar av vila är av hög kvalitet. Titta inte på mobiltelefonen och sov i ett rum med lite ljus och oljud. Ett enkelt och effektivt trick är att använda öronproppar.

Känner du till några andra sätt att kontrollera stress och ångest utan läkemedel?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.