10 fysiska tecken på ångestproblem

Även då ångest är ett psykologiskt problem så bör vi inte glömma bort att våra känslor är knutna till vår fysiska hälsa och har en direkt påverkan.
10 fysiska tecken på ångestproblem

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Vill du lära dig om vad det finns för tecken på ångestproblem? Ångestproblem är ett psykologiskt tillstånd som har en ofrivillig respons på interna eller externa stimuli, som tankar och dagliga situationer.Det har att göra med en grupp av fysiska och mentala reaktioner som tenderar att uppstå då man upplever farliga och stressiga situationer. Det kan dock även bero på hormonella förändringar. Det visar sig på olika sätt hos varje person. Det beror helt på kroppen och personens förmåga att hantera sina känslor. De flesta fall är tillfälliga, men för vissa personer blir det till ett kroniskt problem.

Det värsta är att många ignorerar faktumet att de uppvisar tecken på ångestproblem och tar inte hand om det i tid för att det inte ska bli värre. Det är därför viktigt att man känner till dessa tecken på varningsproblem och att man håller sig uppdaterad även ifall det kan verka normalt. Vi pratar idag om de 10 främsta tecknen så att du ska kunna hjälpa dig själv innan det blir till ett allvarligt problem.

Bröstsmärtor är tecken på ångestproblem

Kvinna som sitter på säng med bröstsmärta

Det är väldigt vanligt med bröstsmärtor hos patienter som upplever ångest. Det har för det mesta att göra med muskelspänningar. Ibland är smärtan så stark att den kan blandas ihop med en hjärtattack. Skillnaden är att den är tillfällig och inte leder till vidare komplikationer.

Du känner en klump i halsen eller har svårigheter med att andas

Detta symptom är känt som “Globus pharyngeus” och orsakas av spänningar i halsmusklerna då ångesten eller stressen visar sigAtt till exempel känna en klump i halsen och ha svårigheter med att svälja mat är klara tecken på ångestproblem.

Överdriven svettning

Svettiga armhålor

Det är normalt för kroppen att svettas. Faktum är att det är nödvändigt för att kroppen ska kunna bibehålla en lämplig temperaturnivå. Men under perioder med ångest kommer svettkörtlarnas aktivitet att ändras, och konsekvensen blir att man svettas onormalt mycket.

Smärta i nacke och axlar

Muskelspänningar under ångestattacker tenderar att ha en direkt effekt på de känsligaste delarna i din kropp som nacken och axlarnaFaktum är att det ibland även kommer med en känsla av att man är avdomnad i ansiktet och det kan vara några minuter.

Matsmältningsproblem

person med handen över magen

Matsmältningen har en stark anslutning till kroppens emotionella tillstånd. Ifall man har ångestproblem kan man därför få problem med matsmältningenFörstoppning och överdriven syraproduktion är till exempel tecken på ångestproblem.

Hudförändringar

Ångestperioder tenderar att även påverka kroppen på en estetisk nivå, eftersom man märker av tydliga hudförändringar. Finnar, märken och torr hud är tecken på ångestproblem som för det mesta syns på ansiktet, men man kan även bli drabbad på ryggen, armarna och andra delar av kroppen. Så snart ångesten har försvunnit så återfår dock huden sitt normala utseende.

En kittlande känsla

löpare tar sig för låret

En känsla av svaghet samt en kittlande känsla under stressiga situationer är ett tecken på att kroppen är drabbad av stress och ångest. Anledningen till detta är en ackumulering av koldioxid i blodet i armarna, vilket skapas av en reducerad syresättningsprocess.

Insomnia

Insomnia och andra sömnproblem är en av de mest störande effekterna vid ångestproblem. Att ha svårt att sova och hålla sig vaken har nästan alltid att göra med emotionella problem. Det värsta är att allt eftersom dagarna går så uppstår även andra fysiska och mentala problem som ett resultat av detta. Det kan därför påverka din livskvalitet.

Ögonsmärtor

Röda ögon

Ångesten kan orsaka en reducering av vissa typer av kroppsvätskor och därmed orsaka en förändring på vävnaden. Detta orsakar en reducering av ögats naturliga smörjmedel, vilket orsakar rödhet, irritation och torrhet.

Migrän

Kraftig huvudvärk som migrän är nära relaterat till långa ångestperioder.

  • Spänningar och cirkulatoriska problem som uppstår p.g.a. ångest är ofta orsaken.

Känner du igen några av dessa tecken? I så fall bör du tänka på att vidta åtgärder för att kontrollera din emotionella obalans.

Praktisera avslappningstekniker och anamma en hälsosam kost för att motverka problemet effektivt.

ORIG: https://steptohealth.com/10-physical-signs-of-anxiety-disorder/


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.