Ju mer du svettas desto smalare blir du – eller?

Vissa tror fortfarande att svett är relaterat till hur många kalorier man bränner, men det är inte sant. Vi ska förklara varför.
Ju mer du svettas desto smalare blir du – eller?

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Det är en vanlig myt att ju mer du svettas när du tränar, desto fler kilon blir du av med. Det är dock inte sant. Hur många kalorier du bränner har att göra med mer än att bara svettas. Om det vore sant skulle trots allt personer som inte svettas inte förlora ett gram!

Här ska vi besvara frågan: blir du verkligen smalare ju mer du svettas?

Svett, viktnedgång och träning

Tränande man

Låt oss titta på vad som händer på gymmet (eller var du nu tränar). När passet eller träningsrutinen är över är vissa dränkta i svett och måste använda en handduk samt byta kläder. Andra är torra som om det inte rört ett finger.

Tappar den första personen mer vikt än den andra?

Det är en populär övertygelse, men att många tror på den gör den inte sann. För att kunna slå fast huruvida mer svett betyder fler brända kalorier måste vi titta på vad som händer i kroppen när du tränar.

Träning och kroppen

För att kyla ned dig när din kroppstemperatur blir för hög har din kropp en mekanism som kallas för svettning. Det betyder i grunden att du utsöndrar vatten genom svettkörtlarna som finns i huden. Detta sänker i sin tur kroppstemperaturen.

Mängden svettkörtlar du har beror på genetiska faktorer, och de fungerar inte likadant för alla människor. Studier har visat att ju mer du svettas, desto fler svettkörtlar har du (snittet ligger på 2-4 miljoner för hela kroppen).

Kvinnor har vanligtvis fler än män, men männens körtlar är mer aktiva (upp till 50% mer). Vidare har de en annorlunda kroppssammansättning: män har mer vatten i kroppen och syrligare svett. Hormonskillnader är anledningen till det.

Kvinnliga atleter börjar till exempel svettas vid högre temperaturer och från djupare vävnader. Vid samma ansträngning och temperatur svettas män mer. Kvinnor har dock fler mekanismer för att kyla ned kroppen (speciellt cirkulationsmekanismer).

Man dricker vatten

Om du tittar dig omkring på gymmet kommer du därför troligen se män som svettas mer och kvinnor med rodnad hud (speciellt i ansiktet). Det beror på att kapillärerna vid hudens yta vidgar sig för att avge värme.

Hur mycket du svettas beror även på:

 • Vädret (luftfuktighet och värme gör att man svettas mer)
 • Träningsintensiteten
 • Om du dricker alkohol eller kaffe
 • Om du röker
 • När du har ätit (kryddstark mat ökar kroppstemperaturen)
 • Din vikt och hur mycket kroppsfett du har

Så blir jag smalare om jag svettas?

Återställ vätskebalansen

Man har bevisat att överviktiga personer svettas mer än smala. Det överflödiga kroppsfettet ökar kroppstemperaturen eftersom det agerar som en “jacka”. Vid ansträngning och rörelse svettas din kropp för att bli av med värme.

Det betyder att svetten inte bränner kalorier. Att bli smalare är närmre kopplat till faktorer såsom muskelmassa och fettvävnad. Det är sant att du tappar vikt när du svettas, men dessa kilon består av vatten och mineraler som försvinner med svetten. Med andra ord tappar du inte fett genom svettkörtlarna.

Vad du blir av med genom svetten kommer du att ersätta så fort du dricker vatten eller sportdryck. Men sluta aldrig återfukta dig innan, under och efter träning.

Det är viktigt att klargöra att svett inte ökar din kaloriförbränning, så om du svettas mycket under träningen kan du fortfarande ha förlorat mindre fett än en person som inte svettats en droppe.

Så varför blir man smal av träning? Att träna eller utföra aerobiska aktiviteter kan få dig att gå ned i vikt, men inte på grund av hur mycket du svettas när du gör det.

Varifrån kommer då viktnedgången?  Från träningsintensiteten. Att springa i 30 minuter bränner till exempel 300 kalorier, oberoende av hur blöt tröjan är efteråt. Glöm inte att svett är kroppens sätt att hålla temperaturen stabil. Det är dess uppgift – inte att hjälpa dig komma i form inför badsäsongen.

Om viktnedgång varit lika enkelt som att svettas hade du bara behövt sätta dig framför en ugn, i en bastu eller i strålande sol. Men så fungerar det alltså inte.

Vilka träningsformer bränner fett?

Vi har redan spräckt myten om svett och viktnedgång. Vi har även sagt att om du vill tappa vikt måste du välja intensiv eller medelintensiv träning. Med det menar vi:

 • Aerobiska övningar
 • Lätt promenad
 • Jogging
 • Skidåkning
 • Simning
 • Cykling
 • Dans
 • Boxning
 • Kampsport

När du utför några av dessa aktiviteter kommer dina muskler ta energi från fettreserverna, vilket får dem att minska. Tillsammans med en bra kost hjälper de dig att nå resultaten du är ute efter.

Kom ihåg: det spelar ingen roll hur mycket du svettas, utan hur hårt du jobbar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Hendricks AJ., Vaughn AR., Clark AK., Yosipovitch G., et al., Sweat mechanisms and dysfunctions in atopic dermatitis. J Dermatol Sci, 2018. 89 (2): 105-111.
 • Hodge BD., Sanvictores T., Brodell RT., Anatomy, skin sweat glands. StatPearls, 2020.
 • Takahagi S., Tanaka A., Hide M., Sweat allergy. Allergol Int, 2018. 67 (4): 435-441.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.