9 saker som händer i hjärnan när du tränar

9 saker som händer i hjärnan när du tränar

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Bortom de fysiska fördelarna med motion kan du även förbättra hjärnan och den psykologiska hälsan när du tränar. Allt du behöver göra är att ägna 30 minuter om dagen åt att träna för att börja märka av fördelarna.

De flesta vet att kontinuerlig fysisk träning är en av de bästa vanorna du kan ha. Det är det effektivaste sättet att bygga muskelmassa, stärka lederna och förbättra din fysiska uthållighet. Regelbunden träning är även en av de huvudsakliga nycklarna till att hantera övervikt och förebygga kardiovaskulära sjukdomar.

Men trots att många är medvetna om dessa viktiga fördelar är kopplingen mellan träning, hjärnan och humöret fortfarande inte helt tydlig. Väldigt få förstår faktiskt att man även direkt påverkar hjärnhälsan, förbättrar den kognitiva funktionen och reglerar vissa känslor när du tränar.

Eftersom vi är medvetna om att många inte känner till dessa processer vill vi nedan dela med oss av nio saker som händer i hjärnan när du tränar.

1. Förbättrar minne och inlärning

forbättrat minne

Ökat blodflöde från fysisk träning gagnar även hjärnan. Det hjälper till att transportera lämpliga mängder syre till kroppen, och hjärncellerna börjar aktiveras för att utföra sina respektive funktioner. Som ett resultat upplever man bättre mental koncentration. Och som om det inte vore nog börjar nya celler utvecklas, vilket förbättrar minnet och inlärningen.

2. Skyddar mot neurodegenerativa sjukdomar

Med ovan nämnda fördel som avstamp börjar hjärnan även vänja sig vid det ökade blodflödet. Med tiden utvecklar den förmågan att stänga av eller sätta på vissa gener. Nya nervceller stimulerar minnet i hippocampus och skyddar mot neurodegenerativa sjukdomar såsom Alzheimers och Parkinsons – detta enligt gott om forskning.

Om de aktiveras varje dag kan de faktiskt förebygga försämring som associeras med ålder och stroke.

3. Förebygger ångest

ängslig kvinna

Träning som aktiverar det största antalet muskelgrupper i kroppen är fantastiskt för de som lider av ångestDet stimulerar produktionen av hormoner såsom serotonin och dopamin, som är kända för sina lugnade effekter på den mentala hälsan.

4. Bekämpar depression

Att göra hög- och lågintensiva övningar startar produktionen av vissa typer av signalsubstanser som associeras med välmående. Det förklarar varför så många terapeuter rekommenderar daglig träning som ett komplement till depressionsbehandling.

Allt detta visar på att träning ökar endorfin- och serotoninnivåerna, som vanligtvis kallas för “lyckohormonen”.

De har en så pass stor effekt på dessa mentala tillstånd att många vågar säga att de är bättre än konventionella antidepressiva medel.

5. Gör dig mindre trött på jobbet

minska trötthet på jobbet

Trötthet på jobbet beror på otillräckligt syre i hjärnan. Det tvingar hjärnan att anstränga sig extra mycket för att kunna utföra sina funktioner. När du tränar ökar blodflödet och syresättningen, och därför kan kontinuerlig träning gör dig mindre trött och svag.

6. Ökar sexdriften

Kvinnor som upplever minskad libido kan åtnjuta fantastiska fördelar genom att utöva yoga, göra kardiovaskulära övningar eller ägna sig åt styrketräning. Det höjer sexlusten, gör dig mer självsäker i intima förhållanden och försäkrar korrekt blodflöde.

Det är även fördelaktigt för män, speciellt eftersom det förbättrar erektila funktioner.

7. Förbättrar självkänslan

förbättrat självförtroende

Regelbunden fysisk aktivitet kan stärka och stimulera området i hjärnan som kallas för de frontostriatala kretsarna. Ju starkare dessa är, desto bättre självkänsla har man.

8. Du blir mindre stressad när du tränar

Människor som känner sig stressade av arbetsförhållanden eller personliga problem kan åtnjuta avsevärd avslappning genom att träna 30 minuter om dagen. Denna terapeutiska aktivitet förbättrar fysiska förmågor som svarar på stress genom att öka nivåerna av noradrenalin i hjärnan.

Man har även märkt att man minskar kortisolnivåerna när man du tränar – ett hormon som visat sig göra en stressad.

9. Håller hjärnan ung

håll hjärnan ung

Fysisk träning kan föryngra hjärnan genom att skicka signaler till hjärnstammen och satellitceller om att skapa fler neuron- och muskelceller. Detta håller dem biologiskt unga. Som du kan se är träning en vana som är bra för mer än att bara bränna kalorier.

Kontinuerlig träning reglerar flera hjärnfunktioner och hjälper dig att njuta av bättre mental hälsa.

Spara


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.