5 naturliga huskurer som kontrollerar ångest

Ett varmt bad kan hjälpa dig att slappna av och undvika de symtom som uppkommer i samband med ångest.
5 naturliga huskurer som kontrollerar ångest

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Visste du att det finns effektiva huskurer som kontrollerar ångest i många fall där den är mild? Läs vidare för att lära dig om våra fem favoriter.

Ångest är en psykologisk åkomma som varje dag påverkar alltfler människor runt om i världen, speciellt de i västvärlden som ofta lever ett hektiskt liv.

Det är ett nervöst tillstånd som oftast inte går att kontrollera och som kan ha en mycket negativ påverkan på livet, både fysiskt och mentalt. I de fall där det inte går att kontrollera och inte heller försvinner efter 6 månader eller mer krävs det att man undersöker sig hos en specialist för att kunna få behandling.

Vilka är orsakerna till ångest?

Dagliga göromål, stress på jobbet, bråk i familjen eller med en partner är några av de anledningar som kan orsaka ångest. Men det finns såklart även andra anledningar:

 • Hormonbesvär: Det är vanligt hos kvinnor och relaterar till menscykeln.
 • Stress: En av de främsta orsakerna är spända situationer. Det kan också röra sig om en episod av utmattning.
 • Psykologiska besvär: Detta kan orsakas av olika fobier som ändrar hur en person beter sig, t.ex. panikattacker och ångestfyllda episoder av nervositet.
 • Droger och mediciner: Vissa kemiska komponenter som finns i droger och mediciner kan vara farliga för hälsan för vissa människor.

När ångesten är ett resultat av stress och spänningar går det tursamt nog att kontrollera till viss del med naturliga huskurer, men det kan även hjälpa att uppsöka en psykolog.

kvinna-som-upplever-ångest

 

Huskurer som kontrollerar ångest

Nedan listar vi 5 naturliga huskurer som kontrollerar ångest och stress.

1. Lavendel

Lavendel är en växt med lugnande egenskaper som kontrollerar ångest och stress i hjärnan.

Ingredienser

 • 2 matskedar honung
 • 2 dl varmt vatten
 • 4 kvistar färsk lavendel
 • Juicen från 1/2 citron

Tillredning

 • Koka upp 2 dl vatten och lägg i lavendeln.
 • Efter 15 minuter silar du och lägger till sist i honung och citronjuice.
 • Det rekommenderas att du dricker det ljummet, helst innan du går och lägger dig för att sova bättre och lugna ångesten.

2. Choklad

chokladkaka

För många är det bara en onyttig sötsak, men det har faktiskt många fördelar för hälsan. Det är en av de huskurer som kontrollerar ångest med sitt antioxidantiska innehåll. Försök att välja den choklad som har ett högt innehåll av kakao för att få bättre resultat. När du äter choklad stimulerar du utsöndringen av serotonin i kroppen, en kemisk substans som även är känt som “lyckohormonet”.

Hur gör man?

 • Köp en chokladkaka med minst 60% kakao (helst mer) och ät några bitar per dag. Men bara några få bitar!

3. Havrevatten

Detta är känt för att hjälpa människor gå ner i vikt, men det är också en av våra rekommenderade huskurer för att kontrollera ångest. Dess vitaminer, mineraler och fibrer påverkar nervsystemet och minskar ångestens symtom, så att du exempelvis äter mindre kalorier.

Ingredienser

 • 5 matskedar havre
 • 1 liter vatten

Hur gör man?

 • Lägg 5 matskedar havre i en liter vatten, låt det stå i 30 minuter och drick under dagen.

4. Fruktjuice

smoothie-gjord-på-frukt

Juiceterapi är också ett bra alternativ för att minska problemen med detta emotionella tillstånd, oavsett om du arbetar förebyggande eller använder det som en behandling.

Ingredienser

Hur gör man?

 • Lägg alla ingredienser i mixern, mixa dem och drick när du har fått en homogen blandning.

5. Ta ett varmt bad

Att tvätta sig i varmt vatten rekommenderas i regel inte eftersom det kan minska mängden av de naturliga oljor som finns i huden och kan orsaka torrhet. Men du kan använda det som en av flera huskurer som kontrollerar ångest.

Hur gör man?

 • Fyll upp ett bad med varmt vatten, häll i några droppar essentiell olja (t.ex. lavendel) och lägg dig i badet i 15 till 20 minuter. Koppla av och försök att fokusera på inget annat än att bara andas in den ljuva doften.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Martin, F. P. J., Antille, N., Rezzi, S., & Kochhar, S. (2012). Everyday eating experiences of chocolate and non-chocolate snacks impact postprandial anxiety, energy and emotional states. Nutrients. http://doi.org/10.3390/nu4060554

 • Karaman, T., Karaman, S., Dogru, S., Tapar, H., Sahin, A., Suren, M., … Kaya, Z. (2016). Evaluating the efficacy of lavender aromatherapy on peripheral venous cannulation pain and anxiety: A prospective, randomized study. Complementary Therapies in Clinical Practice. http://doi.org/10.1016/j.ctcp.2016.03.008

 • Mulholland, C. (2017). Anxiety disorders. In Psychiatry by Ten Teachers, Second Edition. http://doi.org/10.1201/9781315380612


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.