5 tekniker för bättre minne och mental förmåga

5 tekniker för bättre minne och mental förmåga

Senaste uppdateringen: 28 januari, 2019

Har du glömt var du lade mobilladdaren? Har du glömt ett viktigt möte? Har du lagt märke till att du förlorat lite av den mentala förmåga du tidigare hade? Att du inte är lika kreativ som förr? Oroa dig inte – hjärnan är som en muskel, och mental förmåga kan stärkas med lite daglig träning.

Vi ska förklara de bästa teknikerna för att stärka minne och mental förmåga i denna artikel. Du kommer att se vilken skillnad det gör varje dag.

1. Undvik rutin, gör något nytt varje dag

Dans med barn

En av de värsta fienderna för minne och mental förmåga är att göra samma sak dag efter dag. Arbete, hushållsrutiner, shopping, göra ditten och datten… Lite i taget faller vi in i en rutin som skapar en typ av sensoriskt berövande där hjärnan inte längre får stimulanser som aktiverar den.

Monotoni och dessa dagliga rutiner som aldrig ändras gör oss mindre kreativa och ger oss inte ny information att lära av, experimentera med och njuta av. Därför är det viktigt att du gör något annorlunda varje dag närhelst du kan.

Kanske kan du idag prova några yogaövningar när du kommer hem? Imorgon kan du gå på en promenad, i övermorgon ta en danslektion… vad du än kan tänka dig, men kom ihåg att bryta rutinen!

2. Koncentrera dig på här och nu för att öka mental förmåga

Kvinna med fjärilar

Ytterligare ett problem vi ofta har är att vi tänker på tusen olika saker när vi försöker göra något specifikt. Det är möjligt att vi när vi lagar middag tänker på allt som hände under dagen: konversationer, problem, vad du ska göra imorgon och dina förpliktelser nästa dag.

Men vet du vad som verkligen händer? Du förlorar faktiskt nuet – ditt “här och nu”! Och av den anledningen inser du inte om du har stängt av spisen eller inte, eller om du träffade en vän vid någon tidpunkt. Om du inte fokuserar på vad du gör i stunden börjar din hjärna vandra i ett vagt moln utan att fokusera sin uppmärksamhet. Ta vara på nuet bättre!

3. Gå på en promenad och slappna av!

Promenad

Att promenera kan bli din dagliga vitamin, din “naturliga avslappnare”, ditt “antidepressiva mirakelmedel”. Att promenera är ett fantastiskt sätt att bättra minne och mental förmåga eftersom det ankrar dig i nuet  och gör dig mer medveten om din kropp, om dina fötter som berör marken och om ditt hjärta som har börjat banka snabbare.

Samtidigt hjälper promenader till att lindra spänningar och släpper på bördor, och när det händer, när vi släpper alla orosmoln, blir hjärnan friare att tänka, att fantisera, att skapa… Varför inte börja ägna sig åt promenader?

4. Säg ja till ett sinne för humor och skratt, och nej till tvångstankar

Skrattande kvinna

Det finns vissa som har den vanvettiga vanan att konstant ge näring åt negativa tankar. “Jag klarar det inte”, “Jag är ett vrak, jag glömmer alltid saker”, “Jag kan inte lita på mitt korttidsminne”, “Jag glömmer alltid och får äta upp mina ord…”

Man kan säga att dessa negativa tankar ibland kommer från de omkring oss; de som tar på sig ansvaret att påminna oss, väldigt effektivt, om att vi är glömska. Och det finns inget värre. Om vi lyssnar på dessa idéer så förstärker vi bara idén om vårt dåliga korttidsminne och sänker vårt självförtroende.

Lyssna inte på dem. Hindra vågen av negativa tankar i hjärnan och börja se livet med ett gott sinne för humor, lär dig att skratta och se saker från den positiva sidan. Ibland är det svårt, vi vet, men ett skratt släpper på spänningen och minskar stressen. Och en hjärna fri från spänningar kan komma ihåg minnen och arbeta bättre.

5. Var kreativ: sticka, skriv, dansa, rita

För att förbättra minne och mental förmåga kan du utöver att generera positiva känslor och bryta dig loss från rutinen även se till att aldrig förlora förmågan att lära dig nya saker.

Hur kan du lära dig nya saker? Du behöver inte ta universitetskurser. Livet är fullt av stora och små saker från vilka vi kan lära oss och som, tro det eller ej, inte kostar några pengar. Du måste bara ha en egen självvilja och en eller två timmar om dagen för att öva.

Vill du ha några exempel?

  • Stickning eller virkning: denna uråldriga aktivitet kommer med otroliga fördelar för din fysiska och mentala hälsa. Du utvecklar kreativitet, lindrar stress, fostrar sociala förhållanden genom att dela tekniker och fokuserar din uppmärksamhet.
  • Läs eller skriv: det finns tusentals böcker, tusentals världar att upptäcka som utan tvekan kan hjälpa dig att få bättre mental förmåga och minne. Det är som att ge “bränsle” till hjärnan, och det håller dig lugn och dina kognitiva förmågor i god form.
  • Fördelarna med internet: webben är en ocean av lärande; du kan använda internet för att upptäcka intressanta tekniker för att förbättra ditt minne. Det finns spel och program som är väldigt användbara och effektiva, och som är ämnade till att förbättra minne såväl som mental förmåga. Tveka inte att nyttja dem.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Cotman, C. W., Berchtold, N. C., & Christie, L. A. (2007). Exercise builds brain health: key roles of growth factor cascades and inflammation. Trends in Neurosciences. https://doi.org/10.1016/j.tins.2007.06.011
  • Harrison, T. L., Shipstead, Z., Hicks, K. L., Hambrick, D. Z., Redick, T. S., & Engle, R. W. (2013). Working Memory Training May Increase Working Memory Capacity but Not Fluid Intelligence. Psychological Science. https://doi.org/10.1177/0956797613492984

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.