Riskerna med att dricka kallt vatten efter maten

Riskerna med att dricka kallt vatten efter maten
Maricela Jiménez López

Granskad och godkänd av läkare Maricela Jiménez López.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Många människor har för vana att dricka kallt vatten efter maten. Detta har dock visat sig kunna påverka din hälsa negativt. Även om det kan vara lite överdrivet att kalla det en “fara” är sanningen att det kan leda till obehag och även smärta. Därför kan det vara bra att undvika det.

Varför är det dåligt att dricka kallt vatten efter maten?

Innan vi börjar vill vi påpeka att denna information inte är vetenskapligt verifierad. Den kan dock vara värd att ha i åtanke nästa gång du funderar på att ta ett glas kallt vatten efter maten.

Att dricka kallt vatten direkt efter att du har ätit kan orsaka matsmältningsbesvär. Detta beror på att den låga temperaturen kan ändra konsistensen på de livsmedel du ätit, vilket gör dem svårare att smälta. Exempelvis tenderar fetthaltiga livsmedel att stelna vid blandning med kallt vatten, vilket gör matsmältningen svårare. Längre matsmältning kan leda till problem med sura uppstötningar.

Att dricka för mycket vatten kan också vara problematiskt. Detta kan späda ut syran som magen använder för att bryta ner mat, vilket bromsar matsmältningsprocessen. Det är därför man kan känna sig trög och trött efter måltider, vilket gör det svårare att få saker gjorda.

Drick helst varmt vatten till måltider

Att dricka kallt vatten efter maten kan också påverka de som lider av ilningar i tänderna, migrän eller svår huvudvärk. Dricksvatten som är för kallt kan utlösa en migränattack. Det kan också leda till magont och svullnad på grund av att vissa livsmedel expanderar i kontakt med vatten. Smärtan förlängs när vi dricker för mycket vatten, vilket hindrar matsmältningen.

Våra magar är utformade för att ta emot livsmedel vid en liknande temperatur som den i kroppen. Att äta mat som är för kall eller för varm innebär extra arbete för matsmältningsprocessen. Samma sak händer när vi äter livsmedel som är alltför kryddiga; de är svårare att bryta ned och kan för vissa orsaka diarré.

Vilket är det bästa sättet att dricka vatten?

Vissa säger att man inte ska dricka vatten i samband med måltider. Tänk dock på att kroppen behöver en stor mängd vatten varje dag för att fungera ordentligt. Att dricka vatten före måltider menar vissa är ett bra alternativ eftersom det skapar en mättnadskänsla och leder till att vi äter mindre. Kom ihåg att vatten är fritt från kalorier och att försöka dricka två liter per dag.

Att dricka vatten i samband med måltider ska generellt inte orsaka vätskeretention. Snarare stimulerar det njurfunktionen och bidrar till att kroppen kan bibehålla vätskebalansen.

För att undvika de matsmältningsproblem som nämns ovan kan det vara rekommenderat att dricka rumstempererat vatten istället för vatten som är för kallt för kroppen.

Fördelar med vatten

Att dricka kallt vatten efter maten är inte den bästa idén

Det faktum att kallt vatten kan orsaka problem när du dricker det i samband med att du äter, betyder inte att vatten är dåligt för dig. Det är alltid viktigt att dagligen dricka tillräckligt med vatten. Kroppen behöver en ordentligt mängd vatten för att inte torka ut och kunna utföra viktiga funktioner på rätt sätt. När du dricker vatten kan alla kroppens organ och vävnader fungera bättre. Det förbättrar cirkulationen och underlättar för kroppen att avlägsna toxiner. Att dricka vatten varje dag är viktigt och till stor nytta för vår hälsa och vårt välbefinnande.

Nu har du fått lära dig om “faran” med att dricka kallt vatten efter maten!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Davy BM, Dennis EA, Dengo AL, Wilson KL, Davy KP. Water consumption reduces energy intake at a breakfast meal in obese older adults. J Am Diet Assoc. 2008;108(7):1236–1239. doi:10.1016/j.jada.2008.04.013
  • Stookey JJ. Negative, Null and Beneficial Effects of Drinking Water on Energy Intake, Energy Expenditure, Fat Oxidation and Weight Change in Randomized Trials: A Qualitative Review. Nutrients. 2016;8(1):19. Published 2016 Jan 2. doi:10.3390/nu8010019
  • Ma J., Hu W., Wu D., Zhang Q., Peng C., Cao K., Su H., Drinking cold water increases blood pressure in healthy young students. Blood Press Monit, 2014. 19 (2): 118-9.
  • Turner T., Chen X., Zahner M., Opsahl A., et al., FGF21 increases wáter intake, urine output and blood pressure in rats. PLoS One, 2018.
  • Brown CM., Dulloo AG., Montani JP., Water induced thermogenesis reconsidered: the effects of osmolality and water temperature on energy expenditure after drinking. J Clin Endocrinol Metab, 2006. 91 (9): 3598-602.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.