Riskerna med att dricka kallt vatten efter maten

Många människor har för vana att dricka kallt vatten efter att de har ätit, men det har visat sig att detta kan påverka din hälsa negativt. Även om det kan vara lite överdrivet att kalla det en ”fara” är sanningen att det kan leda till obehag och även smärta. Det är därför många experter rekommenderar att undvika det.

Varför är det dåligt att dricka kallt vatten efter att du har ätit?

Innan vi börjar vill vi att du kommer ihåg att denna information inte är vetenskapligt verifierad, men den är värd att hålla i åtanke nästa gång du funderar på att ta ett glas kallt vatten efter en måltid.

Att dricka kallt vatten direkt efter att du har ätit kan orsaka matsmältningsbesvär eftersom den låga temperaturen kan ändra konsistensen på de livsmedel vi ätit, vilket gör dem svårare att smälta. Exempelvis tenderar fetthaltiga livsmedel att stelna vid blandning med kallt vatten, vilket gör matsmältningen svårare. Längre matsmältning kan leda till problem med sura uppstötningar.

Att dricka mer vatten än vanligt kan också vara problematiskt eftersom det späder ut syran som vår mage använder för att bryta ner mat, vilket bromsar matsmältningsprocessen. Detta kan leda till att en person känner sig trög och trött efter måltider, vilket gör det svårare att få saker gjorda efteråt.
Dricksvatten

Att dricka kallt vatten tillsammans med mat kan också påverka de som lider av ilningar i tänderna, migrän eller svår huvudvärk. Dricksvatten som är för kallt kan utlösa en migränattack. Det kan också leda till magont och svullnad på grund av att vissa livsmedel expanderar när de konsumeras tillsammans med vatten. Smärtan förlängs när vi dricker för mycket vatten, vilket hindrar matsmältningen.

Våra magar är utformade för att ta emot livsmedel vid en liknande temperatur som den i kroppen. Att äta mat som är för kall eller för varm innebär extra arbete för matsmältningsprocessen. Samma sak händer när vi äter livsmedel som är alltför kryddiga; de är svårare att bryta ned och kan orsaka diarré hos vissa personer.

Vilket är det bästa sättet att dricka vatten?

Även om de säger att dricksvatten efter måltider är dåligt för dig är experterna överens om att våra kroppar behöver en stor mängd vatten varje dag för att fungera ordentligt. Vissa menar att det är bättre att dricka vatten före en måltid eftersom detta ger oss en mättnadskänsla och leder till att vi äter mindre. Kom ihåg att vatten är fritt från kalorier och att vi borde dricka två liter per dag.

En del människor tror att intag av vatten i samband med måltider kan orsaka vätskeretention, men faktum är att det stimulerar njurfunktionen och bidrar till god återfuktning.

För att undvika de matsmältningsproblemen som nämnts ovan rekommenderar experter att dricka rumstempererat vatten istället för vatten som är för kallt för kroppen.

Fördelar med vatten

Dricksvatten 2

Det faktum att kallt vatten orsakar problem när det konsumeras med mat betyder inte att vatten är dåligt för dig. Det är alltid viktigt att dricka mycket vatten dagligen eftersom det är bevisat att kroppen behöver en bra mängd vatten för att hållas hydrerad och för att kunna utföra sina vitala funktioner på rätt sätt. Vattenkonsumtion håller organ och vävnader tillräckligt återfuktade, förbättrar cirkulationen och ger kroppen en knuff för att ta bort toxiner. Att dricka vatten varje dag är viktigt och till stor nytta för vår hälsa och vårt välbefinnande.

Vi hoppas att det varit intressant att läsa om ”faran” med att dricka kallt vatten efter att du har ätit!

Kategorier: Nyfiken på Tags:
MER FÖR DIG