Flera naturliga recept för att sluta röka

oktober 17, 2016

Att sluta röka är ett av de svåraste beslut man kan ta. År efter år har vi sett konsekvenserna av rökning för kroppen, och det är alltfler rökare som vill sluta för att förbättra sin livskvalitet.

Även om många icke-rökare kanske anser det lätt att sluta är det inte så enkelt för en som är beroende av cigaretter. Processen kan vara lång och svår och kräver stor ansträngning.

Nästan alla rökare som vill sluta måste komma på olika sätt för att lyckas. Det viktiga är att inte ge upp och alltid komma ihåg att det faktiskt är möjligt att sluta röka.

Är du en av dem som fortfarande inte har kunnat sluta med cigaretter? Misströsta inte, för de råd och huskurer vi presenterar kommer hjälpa dig.

Enkla råd för att sluta röka

bruten

  • Börja med att sätta ett datum för när du vill sluta. Det behöver inte nödvändigtvis vara samma dag eller samma vecka. Man kan skjuta upp det lite och minska antalet cigaretter gradvis. Idén är att du ska välja ett datum då du inte kommer röka en enda cigarett.
  • Informera dig om fördelarna med att sluta röka för att hålla dig motiverad.
  • Byt ut vanan av att röka mot någon annan aktivitet som du tycker om. Du kan ta fotografier, sporta, vara med vänner eller ringa upp en familjemedlem, mm.
  • Prata med dina vänner om ditt beslut att sluta röka. De kan vara till stor hjälp för att motverka denna dåliga vana och ge dig motivationen att uppnå ditt mål.
  • Innan du kommer till datumet då du valt att sluta bör du slänga alla dina sparade cigaretter och rengöra de delar av ditt hem där cigarettlukten håller sig kvar.
  • Skaffa en spargris och börja fylla den med de pengar du normalt skulle ha använt till cigaretter. Till en början kommer det inte att vara så mycket men i slutändan kommer du inse hur mycket det blir.

Huskurer för att sluta röka

Utöver att tänka på vad vi har sagt ovan kan du även använda följande huskurer för att kontrollera din ångest:

Ginseng

ginseng

Denna växt kan minska nöjet man får genom att röka genom att motverka produktionen av dopamin, som är den neurotransmittor som ger en känsla av välmående, och som stimuleras med nikotinet i cigaretten.

Tuggummi

Tuggummi har blivit populärt på senare tid för att sluta röka. Det bästa är att välja ett tuggummi utan socker, eftersom det är minst skadligt för tänderna. Detta knep kan vara mycket användbart eftersom munnen distraheras medan du tuggar, vilket också ger en känsla av välmående.

Valeriana

blommor

Valeriana är en växt med sövande effekter som kan hjälpa till med att minska episoder av stress och ångest som uppkommer när man försöker sluta röka.

Det är bevisat att två till tre koppar te av denna växt kan hjälpa till att motverka viljan att röka. Det rekommenderas att man tar teet innan man går och lägger sig, för att det inte ska skapa problem med de dagliga sysslorna på grund av sin sövande effekt.

Cayennepeppar

Cayennepeppar är en annan naturlig huskur man kan använda sig av. Det hjälper till att avgifta kroppen från de farliga substanserna från cigaretter, och minskar även ångesten från att vilja röka.

Att ha cayennepeppar i kosten eller tillreda ett te med det kan hjälpa dig att kontrollera viljan att röka, och även stimulera rening av lungorna.